aug. 19 2020
Soiuri de Piersici cu Maturare Mijlocie – in luna august
Soiurile de piersic propriu zise (au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure) existente permit o recoltare a piersicilor, esalonata pe un interval de 4 luni in intervalul: iunie-octombrie. Soiurile de piersic cu maturare mijlocie au fructe care vor ajunge la maturitatea de recoltare si vor fi recoltate in luna august.
Soiurile de Piersic (Prunus persica) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (piersicilor) astfel: soiuri extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri timpurii (10-31 iulie), soiuri cu matuare mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie), foarte tarzii (15 septembrie – 15 octombrie).
Epiderma (coaja “pielita” ce protejeaza la exterior fructul) piersicilor propriu zise este pubescenta (paroasa – prezinta perisori desi).
Piersicile sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate atat pentru consum in stare proaspata (piersici de masa) cat si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi).
Pe pom piersicile se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare. Pentru recoltarea tuturor piersicilor dintr-un pom sunt necesare circa 3 treceri in 3 saptamani.
CUPRINS:
SOIURI DE PIERSICI CU MATURARE MIJLOCIE (1-25 august)
Soiul de piersic Cecilia – origine Romania; este un soi de piersic pitic, cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 5 august-15 august; marimea fructelor mijlocie (120-140 g); forma fructelor sferica; pielita slab pubescenta, de culoare orange pe partea umbrita si rosie, pe cea insorita insorita (pe circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, ferma, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mica.
Soiul de piersic Champion (Campion) – este un soi de piersic cu maturare mijlocie-tarzie, cu perioada maturarii fructelor intre 20 august-30 august; marimea fructelor mijlocie-mare (160-200 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita, usor asimetrica; pielita cu grosime medie, pubescenta, aspra, de culoare verde-galbuie-crem pe partea umbrita si rosu inchis, pe cea insorita (circa 20 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-galbuie-verzuie, cu nuante de rosu langa sambure, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mare.
Soiul de piersic Congres – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 10 august-20 august; marimea fructelor mare (180-220 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita subtire, slab pubescenta, de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si dungi rosii, pe cea insorita (circa 60 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-galbuie, cu nuante de rosu, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Fayette – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 15 august-25 august; marimea fructelor mijlocie (160-190 g); forma fructelor sferica; pielita pubescenta, de culoare galbena pe partea umbrita si pete rosii pe cea insorita (circa 50-60 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Ford – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 15 august-25 august; marimea fructelor mare (180-220 g); forma fructelor sferic-alungita, asimetrica; pielita subtire, pubescenta, aspra, de culoare verde-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins, cu dungi, pe cea insorita (circa 30-50 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-galbuie, cu nuante de rosu langa sambure, de consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Halehaven – origine S.U.A.; este un soi de piersic cu maturare mijlocie-tarzie, cu perioada maturarii fructelor intre 20 august-30 august; marimea fructelor mijlocie-mare (160-190 g); forma fructelor sferica, usor asimetrice; pielita groasa, slab pubescenta, de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins, marmorat, pe cea insorita (circa 60 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-aurie, cu nuante de rosu langa sambure, de consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mare.
Soiul de piersic Incrocio Pieri – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 10 august-20 august; marimea fructelor foarte mare (peste 250 g); forma fructelor sferica; pielita pubescenta (cu peri foarte fini), de culoare alb-verzuie pe partea umbrita si marmorata cu rosu pe cea insorita; pulpa de culoare alb-crem, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (sucuri, nectaruri); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Jerseyland – origine S.U.A; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 1 august-10 august; marimea fructelor supramijlocie (170-220 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosu inchis, pe cea insorita (pe circa 40-50% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, cu consistenta medie, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mare.
Soiul de piersic Lolo (miss lolo, Lola) – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 10 august-20 august; marimea fructelor mijlocii-supramijlocii (160-180g); forma fructelor sferica, turtita la capete, usor asimetrica; pielita subtire, pubescenta (cu peri fini de culoare alba), de culoare verde-galbuie-crem pe partea umbrita si galben-auriu cu putin rosu, pe cea insorita; pulpa de culoare alb-galbuie, cu nuante de rosu langa sambure, moale, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor, slab aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Redhaven – origine S.U.A; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 28 iulie-10 august; marimea fructelor supramijlocie (140-180 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita subtire, pubescenta (cu peri foarte fini), neaderenta la pulpa, de culoare galbena-aurie pe partea umbrita si marmorata cu rosu carmin, pe cea insorita (pe circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante rosii langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Splendid – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 15 august-25 august; marimea fructelor supramijlocie (160-190 g); forma fructelor sferica; pielita subtire, slab pubescenta, de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins, cu dungi, pe cea insorita; pulpa de culoare alb-galbuie, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de piersic Southland – origine S.U.A.; este un soi de piersic cu maturare mijlocie-tarzie, cu perioada maturarii fructelor intre 20 august-30 august; marimea fructelor mare (200-240 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (circa 65-75 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Symfonia – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 15 august-25 august; marimea fructelor mare (peste 250 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita pubescenta, de culoare galbena pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (circa 80-90 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta; gustul dulce-echilibrat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Sunbeam (Raza de soare) – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 25 iulie-5 august; marimea fructelor supramijlocie (140-180 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita de grosime medie, pubescenta (cu peri foarte fini), neaderenta la pulpa, de culoare galbena-aurie pe partea umbrita si marmorata cu rosu, pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, rosiatica, langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, intens aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mare.
Soiul de piersic Triumf – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 25 iulie-10 august; marimea fructelor foarte mari (peste 240 g); forma fructelor sferica-ovoidala; pielita de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins, pe cea insorita insorita (pe circa 75% din suprafata fructului); pulpa de culoare portocalie, cu nuante de rosu langa sambure, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Veteran – este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 15 august-25 august; marimea fructelor mijlocie-mare (160-200 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita groasa, pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins, cu dungi si pete, pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Piersici cu Maturare Mijlocie – in luna august