aug. 26 2020
Soiuri de Prune Renglote: descriere, particularitati
Prunele renglote au ca principala caracteristica forma acestora care poate fi rotunda – sferica – globuloasa, simetrica sau asimetrica.
Prunele tip renglotă pot fi cele ale Prunului European (Prunus domestica) sau cele ale Prunului Japonez (Prunus salicina).
Soiurile de Prun se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor renglote) astfel: soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri timpurii (15 iulie-10 august), soiuri mijlocii (cu maturare mijlocie in perioada 10 august-5 septembrie), tarzii (10 august-5 septembrie), foarte tarzii (se coc dupa 30 septembrie).
Prunele renglote sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice).
Mementul si modul (manual, mecanizat) recoltarii prunelor renglote difera in functie de destinatia productiei: consum in stare proaspata (fructe pentru masa), distilare (tuica, palinca, rachiu, etc.), procesare industriala (compot, gem, dulceata, fructe deshidratate, etc.).
CUPRINS:
SOIURI DE PRUN EUROPEAN (Prunus domestica) de tip RENGLOTĂ
Soi de prun Renclod de Caransebes
SOIURI DE PRUN JAPONEZ (Prunus salicina) de tip RENGLOTĂ
Soi de prun japonez Extratimpuriu
Soi de prun japonez Early Queen
Soi de prun japonez Sorriso di primaveral
Soi de prun japonez Black Amber
Soi de prun japonez Santa Rosa
SOIURI DE PRUN EUROPEAN (Prunus domestica) de tip RENGLOTĂ
Soi de prun Renclod Althan – origine Cehoslovacia; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 20 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita de culoare roz-violacee acoperita cu pruina albastra-violacee; pulpa de culoare galbena, semicarnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, cu aroma slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Renclod de Caransebes – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare galbena, carnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Renclod verde – origine Romania; este un soi de prun mijlociu, perioada maturarii fructelor dupa 25 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (20-30 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete; pielita subtire, de culoare verde-galbui, acoperita cu pruina albicioasa; pulpa de culoare galben-verzuie, carnoasa, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul foarte dulce, aciditate redusa; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mare-foarte-mare.
Soi de prun Minerva – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita de culoare vanat-violacee, acoperita cu pruina groasa de culoare albastruie; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom submijlocie.
Soi de prun Jubileum (Jubileu) – origine Suedia; este un soi de prun mijlociu, perioada maturarii fructelor intre 20 august – 5 septembrie; marimea fructelor mari – foarte mari (50-55 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare roz-rosiatica; pulpa de culoare galbuie, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Mirabelle – origine Asia; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-5 august; marimea fructelor mijlocie (35-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galbena, cu nuanta rosie pe partea insorita, cu pruina fina; pulpa de culoare galbena, ferma, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul dulce si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
SOIURI DE PRUN JAPONEZ (Prunus salicina) de tip RENGLOTĂ
Soi de prun japonez Extratimpuriu – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (peste 60 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosie, acoperita cu pruina groasa; pulpa galbena, consistenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Early Queen – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-inchis-violet incis, cu pruina; pulpa galben-orange, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 7-14 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Sorriso di primavera – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-15 iulie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-aurie; pulpa galbena, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Black Amber – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (peste 50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare albastru-violet inchis; pulpa galbena, crocanta, foarte suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Santa Rosa – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), timpuriu, perioada maturarii fructelor 1 august-15 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosiatica; pulpa galben-orange, ferma, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si in prepararea de prajituri si sucuri; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Vanier – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august-25 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-orange-rozie; pulpa moale, suculenta; gustul intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Fortune – origine Japonia; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august – 5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (peste 130-140 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare roz-rosu apris-violaceu, cu pruina; pulpa galben inchis, ferma, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 20-30 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Queen Rosa – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august-25 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-inchis-violet; pulpa galben-orange, ferma, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Angelano – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august – 5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor renglota (forma sferica); pielita de culoare rosu-violet; pulpa galbena, consistenta, slab suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Prune Renglote: descriere, particularitati