dec. 01 2021
Soiul de mar Ciprian – descriere, caracteristici
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Ciprian’
Denumire populara soi de mar: Ciprian
Origine: Soiul a fost obtinut in 1981, prin incrucisarea soiurilor ‘Prima’ X ‘Starkrimson’ de catre Luca Serboiu, Gabriela Uncheasu.
Soiul de mar Ciprian prezinta toleranta la rapanul marului (prin gena Vf) si are si toleranta la fainarea marului.
Inflorire: perioada de inflorire este in aprilie (mijlocie).
Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie.
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, 25 septembrie-10 octombrie;
Marimea fructului: mijlocie, fructe cu greutate medie de circa 150 grame, diametru 4-5 cm, inaltimea 5 cm
Culoarea fructului “pielitei”: culoarea de fond este verde galbui, acoperit integral de rosu-inchis.
Pielita/Coaja: este de grosime medie, neteda, usor unsuroasa;
Forma fructului: este sferoconica, cu 5 proeminente catre cavitatea caliciala.
Gustul: dulce-acrisor, aromat
Pulpa: alb-verzuie, fina, suculenta, crocanta.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate peste 4 luni de la recoltare in depozite normale, si 6-8 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).
Utilizare: consum in stare proaspata, cipsuri de mar, prajituri, etc.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Fig. 1 Soiul de mar Ciprian (Malus domestica „Ciprian”)

Fig. 2 Soiul de mar Ciprian (Malus domestica „Ciprian”)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Ciprian – descriere, caracteristici