dec. 01 2021

Soiul de mar Ciprian – descriere, caracteristici

Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Ciprian’

Denumire populara soi de mar:  Ciprian

Origine: Soiul a fost obtinut in 1981, prin incrucisarea soiurilor PrimaX  Starkrimson’ de catre  Luca Serboiu, Gabriela Uncheasu.

Soiul de mar Ciprian prezinta toleranta la rapanul marului (prin gena Vf) si are si toleranta la fainarea marului.

Inflorire: perioada de inflorire este in aprilie (mijlocie).

Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie.

Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, 25 septembrie-10 octombrie;

Marimea fructului: mijlocie, fructe cu greutate medie de circa 150 grame, diametru 4-5 cm, inaltimea 5 cm

Culoarea fructului “pielitei”: culoarea de fond este verde galbui, acoperit integral de rosu-inchis.

Pielita/Coaja: este de grosime medie, neteda, usor unsuroasa;

Forma fructului: este sferoconica, cu 5 proeminente catre cavitatea caliciala.

Gustul: dulce-acrisor, aromat

Pulpa: alb-verzuie, fina, suculenta, crocanta.

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate peste 4  luni de la recoltare in depozite normale, si 6-8 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).

Utilizare: consum in stare proaspata, cipsuri de mar, prajituri, etc.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Fig. 1 Soiul de mar Ciprian (Malus domestica „Ciprian”)

Fig. 2 Soiul de mar Ciprian (Malus domestica „Ciprian”)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Ciprian – descriere, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii