dec. 19 2021
Soiul de mar Topaz – descriere, caracteristici
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Topaz’
Denumire populara soi de mar: Topaz, Crimson Topaz, Red Topaz
Origine: Soiul a fost obținut in 1950-1999, in Cehia. Soiul a fost obținut de catre Dr. Jaroslav Tupy din încrucișarea soiurilor Vanda si Rubin. Soiul Topaz are toleranta buna la rapănul marului si fainarea marului.
Crestere si fructificare: Topaz este diploid (2n=34 cromozomi), androsteril (nu polenizeaza cu propriul sau polen) si necesita polenizatori.
Perioada maturarii fructelor: soi de toamna, dupa 20 septembrie – 5 octombrie;
Marimea fructului de mar: mijlocie-mare, fructe cu greutate medie de circa 150-200 grame;
Culoarea fructului “pielitei”: gălbuie, acoperita cu dungi de culoare roșu-intens;
Pielita/Coaja: prezinta numeroase lenticele albe;
Forma fructului: sferic – turtita.
Gustul: este dulce-acrisor.
Pulpa: alb-crem, ferma, crocanta, suculenta.
Polenizatori: Cripps Pink, Elstar, Florina, Freedom, Fuji, Gala, Golden Delicious, GoldRush, Granny Smith, Idared, Jonathan, Winter Banana, etc.
Păstrarea fructelor: fructele pot fi păstrate 2-3 luni de la recoltare in depozite normale, si ceva mai mult in condiții de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).
Utilizare: consum in stare proaspata (mar de desert), prajituri, etc.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Topaz – descriere, caracteristici