dec. 19 2021

Soiul de mar Topaz – descriere, caracteristici

Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Topaz’

Denumire populara soi de mar: Topaz,  Crimson Topaz, Red Topaz

Origine: Soiul a fost obținut in 1950-1999, in Cehia.  Soiul a fost obținut de catre Dr. Jaroslav Tupy din încrucișarea soiurilor Vanda si Rubin.  Soiul Topaz are toleranta buna la rapănul marului si fainarea marului.

Crestere si fructificare: Topaz  este diploid (2n=34 cromozomi), androsteril (nu polenizeaza cu propriul sau polen) si necesita polenizatori.

Perioada maturarii fructelor: soi de toamna, dupa 20 septembrie – 5 octombrie;

Marimea fructului de mar: mijlocie-mare, fructe cu greutate medie de circa 150-200 grame;

Culoarea fructului “pielitei”:  gălbuie, acoperita cu dungi de culoare roșu-intens;

Pielita/Coaja: prezinta numeroase lenticele albe;

Forma fructului: sferic – turtita.

Gustul: este dulce-acrisor.

Pulpa: alb-crem, ferma,  crocanta, suculenta.

Polenizatori: Cripps Pink,  Elstar, Florina, Freedom, Fuji, Gala, Golden Delicious, GoldRush, Granny Smith, Idared, Jonathan, Winter Banana, etc.

Păstrarea fructelor: fructele pot fi păstrate 2-3  luni de la recoltare in depozite normale, si ceva mai mult in condiții de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).

Utilizare: consum in stare proaspata (mar de desert), prajituri, etc.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Fig. 1 Soiul de mar Topaz (Malus domestica „Topaz”)

Fig. 2 Soiul de mar Topaz (Malus domestica „Topaz”)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Topaz – descriere, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii