apr. 06 2015

Soiul de par Conference – descriere, particularitati

Soiul de par ConferenceDenumire stiintifica: Pyrus communis ‘Conference’

Denumire populara soi de par:  Conference

Origine Originea exacta este necunoscuta, dar a aparut in jurul anului 1850. Denumirea soiului de par ‚Conference’  a fost data la Sawbridgeworth – Anglia  de catre Thomas Rivers in anul 1885 cu ocazia conferintei  Nationale a Parului din Anglia.

Vigoarea pomului: soi cu vigoare submijlocie-mijlocie (in functie de portaltoi). Atinge inaltimea de 4 m si diametru coroanei de 4 m.

Inflorire:  perioada de inflorire este de mijloc (Grup 3);

Perioada maturarii fructelor: soi de pere de Toamna-Iarna, dupa 10 septembrie

Productia: rodeste pe tepuse, mai rar pe nuieluse.

Marimea fructului: mijlocie-mare,  fructe de circa 150-300 grame cu diametru de 4.5-8 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de un galben-verzui, acoperit cu puncte si pete de  rugina.

Forma fructului  este piriform-alungit, asimetric (Vezi fig.).

Gustul –  fructul este dulce si aromat

Pulpa: galbuie, fondanta, fina, suculenta

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  3-4 saptamani de la recoltare si 7-8 luni  in conditii de depozitare speciale  (depozit cu atmosfera si temperatura controlata).

Utilizare: fruct de desert, salata de fructe, compot.

Polenizare: soiul de par Conference este autofertil (nu necesita polenizator – se polenizeaza cu propriul polen) dar polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri. Soi capabil de partenocarpie (dezvoltare a ovarului fără fecundație și transformarea a lui în fruct lipsit de semințe), fructele ce apar astfel sunt mai mici si cilindrice.

Inmultire: Soiul de par Conference se inmulteste prin altoire, efectuata primavara sau vara-toamna. Are o afinitate buna pe portaltoi de gutui, care  se utilizeaza frecvent  pentru acest soi de par.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.

Boli:

Soi de par sensibil la  Focul bacterian (Erwinia amylovora) si Declinul parului (Phytoplasma pyri). Moderat sensibil la Arsura bacteriana comuna (Pseudomonas syringae pv. syringae);

Moderat tolerant la Rapanul parului (Venturia pyrina); etc.

Soiul de par Conference

Fig. 1 Soiul de par Conference

Soiul de par Conference

Fig. 2 Soiul de par Conference

Fig. 3 Soiul de par Conference

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Conference – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii