apr. 06 2015
Soiul de par Conference – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‘Conference’
Denumire populara soi de par: Conference
Origine Originea exacta este necunoscuta, dar a aparut in jurul anului 1850. Denumirea soiului de par ‚Conference’ a fost data la Sawbridgeworth – Anglia de catre Thomas Rivers in anul 1885 cu ocazia conferintei Nationale a Parului din Anglia.
Vigoarea pomului: soi cu vigoare submijlocie-mijlocie (in functie de portaltoi). Atinge inaltimea de 4 m si diametru coroanei de 4 m.
Inflorire: perioada de inflorire este de mijloc (Grup 3);
Perioada maturarii fructelor: soi de pere de Toamna-Iarna, dupa 10 septembrie
Productia: rodeste pe tepuse, mai rar pe nuieluse.
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 150-300 grame cu diametru de 4.5-8 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de un galben-verzui, acoperit cu puncte si pete de rugina.
Forma fructului este piriform-alungit, asimetric (Vezi fig.).
Gustul – fructul este dulce si aromat
Pulpa: galbuie, fondanta, fina, suculenta
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 3-4 saptamani de la recoltare si 7-8 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera si temperatura controlata).
Utilizare: fruct de desert, salata de fructe, compot.
Polenizare: soiul de par Conference este autofertil (nu necesita polenizator – se polenizeaza cu propriul polen) dar polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri. Soi capabil de partenocarpie (dezvoltare a ovarului fără fecundație și transformarea a lui în fruct lipsit de semințe), fructele ce apar astfel sunt mai mici si cilindrice.
Inmultire: Soiul de par Conference se inmulteste prin altoire, efectuata primavara sau vara-toamna. Are o afinitate buna pe portaltoi de gutui, care se utilizeaza frecvent pentru acest soi de par.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli:
Soi de par sensibil la Focul bacterian (Erwinia amylovora) si Declinul parului (Phytoplasma pyri). Moderat sensibil la Arsura bacteriana comuna (Pseudomonas syringae pv. syringae);
Moderat tolerant la Rapanul parului (Venturia pyrina); etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Conference – descriere, particularitati