nov. 30 2021
Soiul de par Cure – descriere, caracteristici
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Curé’
Denumire populara soi de par: Curé, Cure, pere Popești
Originar din Franta a fost identificat in anul 1760 in padurea Fromenteau din apropierea localității Clion (Indre).
Vigoarea pomului este mare (pom viguros) sau foarte mare, atinge înălțimi de 5-10 metri in funcție de portaltoi. Altoit pe gutui rămâne pom pitic – de vigoare scăzută: 3-4 m.
Inflorire: perioada de inflorire este semitimpurie (10 – 20 aprilie), florile rezista la bruma;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Iarna, se recoltează după 10 octombrie si se consuma in noiembrie-ianuarie.
Productia, Intrarea pe rod: rodeste pe nuieluse, mladite si tepuse (ramuri scurte prezente pe ramuri lungi). Parul Cure intra pe rod la vârsta de 4-5 ani daca este altoit pe gutui si la varsta de 6-7 ani daca este altoit pe par franc, par paduret.
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 180-250 grame.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde-galbuie, galben – pai la maturitate acoperita cu puncte mici de rugina pe întreaga suprafața. Pielita este groasa.
Forma fructului: acestea sunt piriforme sau piriforme-alungite (Vezi fig.), asimetrice, frecvent fructele au un șanț longitudinal pe care se formează o dunga longitudinala de rugina.
Gustul – fructul nu prezinta aroma;
Pulpa: alba, suculenta, fondanta, potrivit de dulce (acumuleaza 11 % zaharuri), placut acidulata, cu sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate in conditii de depozitare normala si 3 luni si mult mai mult in conditii de depozitare cu temperatura si atmosfera controlate.
Recoltarea fructelor se face înainte ca acestea sa ajungă la maturitatea fiziologica.
Utilizare: fruct de desert/masa, copt, gătit.
Polenizare: soiul de par Cure este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Williams, Untoasa Bosc, Favorita lui Clapp, etc. Soiul Curé poate forma fructe si partenocarpic (fara polenizare).
Înmulțire: soiul de par Curé se înmulțește prin altoire direct pe gutui, par franc, par paduret, efectuata primavara sau vara-toamna.
Curé se altoieste cu succces pe gutui (are afinitate foarte buna pe gutui), motiv pentru care, Curé se utilizează frecvent si ca intermediar pentru alte soiuri de par ce nu prezinta afinitate cu gutuiul.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizând programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), etc.

Fig. 1 Soiul de par Cure (Pyrus communis ‚Curé’)

Fig. 2 Soiul de par Cure (Pyrus communis ‚Curé’)

Fig. 3 Soiul de par Cure (Pyrus communis ‚Curé’)

Fig. 4 Soiul de par Cure (Pyrus communis ‚Curé’)

Fig 5 Soiul de par Cure (Pyrus communis ‚Curé’)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Cure – descriere, caracteristici