oct. 17 2021

Soiuri de afin cu coacere mijlocie (25 iunie-31 iulie)

Soiurile de afin de cultura (Vaccinium corymbosum)  cu coacere mijlocie ajung la maturitatea de recoltare in intervalul 25 iunie-31 iulie.

Cunoasterea perioadei de coacere si recoltare la soiurile de afin este deosebit de importanta, pentru a alege in cultura din gradina sau ferma soiuri, care sa ne ofere esalonarea productiei pentru o perioada cat mai lunga din an (cateva luni).

Fructele (afinele) sunt bace, globuroase, usor turtite, slab costate.

Dimensiunile fructelor de afin sunt: mici (sub 10 mm), mijlocii (10-14 mm) mari (14-20 mm).

Pielita este de culoare albastruie, acoperita cu pruina albicioasa.

Pulpa fructului de afin este alb sau alb-verzuie, dulce-acrisoara.

In functie de perioada de maturare, soiurile de afini se impart in:

♦  Soiuri timpurii pana in 1-25 iunie;

♦  Soiuri cu coacere mijlocie (25 iunie-31  iulie);

♦  Soiuri tarzii dupa 1 august.

 

Soiul de afin Azur– soi originar din Romania, cu coacere mijlocie, vigoare medie-mare, productiv; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru, cu multa  pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Blueray – soi originar din America, cu coacere mijlocie, vigoare mare; ciorchinele compact, format din 7-8 bace, foarte mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastruie; pulpa consistenta, cu gust dulce-acidulat foarte aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Bluegold – soi originar din America, cu coacere mijlocie, vigoare mare, foarte productiv; ciorchinele compact, format din bace mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastruie acoperita cu pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Burlington – soi originar din America, cu coacere mijlocie, vigoare mare; ciorchinele format din 5-9 bace, foarte mici, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru deschis; pulpa crocanta, cu gust dulce-acidulat; fructele sunt rezistente la transport si pastrare, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Chandler– soi de afin cu coacere mijlocie-tarzie, esalonata (dupa 25 iulie), vigoare mare si productiv; ciorchinele cu fructe foarte mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru inchis acoperita cu pruina; fructele sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Delicia – soi originar din Romania, cu coacere mijlocie, vigoare mijlocie; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra acoperita cu multa pruina; pulpa crocanta, cu gust dulce-slab acidulate, aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger si anumite  boli (antracnoza, arsura bacteriana).

Soiul de afin Herbert– soi de afin cu coacere mijlocie, vigoare medie; fructele sunt mari, de forma sferica; pielita de culoare albastra acoperita cu pruina; fructele au gust  dulce, foarte aromatre; rezistente la transport, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Herma 1 – soi de afin cu vigoare mare; fructele sunt mari, de forma sferica; pielita de culoare albastra; fructele sunt rezistente la transport, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Herma 2 – soi de afin cu vigoare mijlocie; fructele sunt mari, de forma sferica; pielita de culoare albastra; fructele sunt rezistente la transport, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Ivanhoe – soi originar din America, cu coacere mijlocie, vigoare mare; ciorchinele format din 7-8 bace, mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastruie; pulpa crocanta, cu gust dulce-acidulat aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Prod– soi originar din Romania, cu coacere mijlocie, vigoare medie-mare, foarte productiv; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic- turtita; pielita de culoare albastru, cu multa  pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Stanley – soi de afin cu coacere mijlocie, vigoare mare; ciorchinele  usor rasfirat, cu fructe mjlociii; pielita de culoare albastra; pulpa ferma, foarte aromata; fructele aromate, rezistente la crapare, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de Toro – soi originar din America, cu coacere mijlocie, vigoare mar, rezistent la ger; ciorchinele lung, format din bace de dimensiuni mari, forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra acoperita cu pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de afin cu coacere mijlocie (25 iunie-31 iulie)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii