Horticultorul.ro

oct. 15 2021

Soiuri de afin de cultura cu coacere timpurie (luna iunie)

Soiurile de afin de cultura (Vaccinium corymbosum)  cu coacere timpurie ajung la maturitatea de recoltare in luna iunie.

Cunoasterea perioadei de coacere si recoltare la soiurile de afin este deosebit de importanta, pentru a alege in cultura din gradina sau ferma soiuri, care sa ne ofere esalonarea productiei pentru o perioada cat mai lunga din an (cateva luni).

Fructele (afinele) de afin de cultura  (Vaccinium corymbosum)  sunt bace globuroase, mai mult sau mai puțin turtite.

Dimensiunile fructelor de afin sunt: mici (sub 10 mm), mijlocii (10-14 mm) mari (14-20 mm).

Pielita este de culoare albastruie, acoperita cu pruina albicioasa.

Pulpa fructului de afin este alb sau alb-verzuie, dulce-acrisoara.

In functie de perioada de maturare, soiurile de afin de cultura (Vaccinium corymbosum)  se impart in:

♦   Soiuri timpurii: 1 iunie – 25 iunie;

♦   Soiuri cu coacere mijlocie (25 iunie-31  iulie);

♦   Soiuri tarzii dupa 1 august.

Soiul de afin Bluecrop – soi originar din America, cu coacere timpurie, vigoare mijlocie; ciorchinele rar, format din 6-12 bace, foarte mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastruie, acoperita cu pruina; pulpa crocanta, cu gust dulce-acidulat foarte aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Bluetta – soi de afin cu coacere timpurie, vigoare mijlocie; ciorchinele cu bace mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru deschis; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Chanticleer – soi originar din America, cu coacere timpurie, vigoare mare, rezistent la boli; ciorchinele format bace de dimensiuni medii, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra; pulpa crocanta, cu gust dulce-aromat; fructele sunt rezistente la transport si pastrare, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Collins – soi de afin cu coacere semitimpurie, vigoare mare; ciorchinele rasfirat cu fructe mari; pielita de culoare albastra; pulpa ferma; fructele aromate, rezistente la crapare, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Duke – soi originar din America, cu coacere timpurie (inceput de iunie), vigoare mijlocie; ciorchinele format din 7-8 bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra; pulpa crocanta, suculenta, cu gust dulce, perfect echilibrat, cu aroma discreta; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Earlyblue – soi de afin cu coacere timpurie, vigoare mare; ciorchinele usor rasfirat, cu fructe mari; pielita de culoare albastra; pulpa ferma; fructele aromate, rezistente la crapare, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Goldtraube – soi originar din Germania, cu coacere semitimpurie; fructele sunt neuniforme; pielita de culoare albastra; fructele sunt rezistente la transport, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Hannah’s Choice– soi de afin cu coacere timpurie, vigoare medie, rezistenta la ger; fructele sunt de marime mijlocie, de forma sferica; pielita de culoare albastra, acoperita cu pruina; fructele sunt foarte dulci; rezistente la transport, acestea sunt utilizate mai ales in stare proaspata, dar si prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Lax – soi originar din Romania, cu coacere semi-timpurie, vigoare mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra inchis, acoperita cu putina pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Marrow – soi de afin cu coacere timpurie, vigoare mijlocie; ciorchinele usor rasfirat, cu fructe mari; pielita de culoare albastra; pulpa ferma, fara aciditate; fructele aromate, rezistente la crapare, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Patriot– soi de afin cu coacere  timpurie, vigoare mare, productiv, rezistent la inghet; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra inchis acoperita cu pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Pemberton– soi originar din America, cu coacere semitimpurie, vigoare mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra inchis; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Rubel – soi de afin cu coacere semitimpurie, vigoare mare; ciorchinele  rasfirat, cu fructe mici; pielita de culoare albastra; pulpa ferma, foarte aromata; fructele aromate, rezistente la crapare, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Safir– soi originar din Romania, cu coacere semitimpurie, vigoare medie; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra cu multa pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Simultan – soi originar din Romania, cu coacere timpurie, vigoare mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mijlocie, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra acoperita cu pruina; pulpa crocanta, cu gust dulce-slab acidulate, aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Vital– soi originar din Romania, cu coacere semitimpurie, vigoare medie-mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastru violet, cu putina pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Weymouth – soi originar din America, cu coacere timpurie, vigoare mica; fructele sunt mari; pielita de culoare albastra; fructele sunt rezistente la transport, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de afin de cultura cu coacere timpurie (luna iunie)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii