Horticultorul.ro

oct. 17 2021

Soiuri de afin cu coacere tarzie: 1 august – septembrie

Soiurile de afin de cultura (Vaccinium corymbosum)  cu coacere tarzie ajung la maturitatea de recoltare in intervalul: 1 august – septembrie.

Cunoasterea perioadei de coacere si recoltare la soiurile de afin este deosebit de importanta, pentru a alege in cultura din gradina sau ferma soiuri, care sa ne ofere esalonarea productiei pentru o perioada cat mai lunga din an (cateva luni).

Fructele (afinele) sunt bace, globuroase, maim ult sau mai putin turtite.

Dimensiunile fructelor de afin sunt: mici (sub 10 mm), mijlocii (10-14 mm), mari (14-20 mm).

Pielita este de culoare albastruie, acoperita cu pruina albicioasa.

Pulpa fructului de afin este alb sau alb-verzuie, dulce-acrisoara.

 

In functie de perioada de maturare, soiurile de afini se impart in:

♦  Soiuri timpurii pana in 25 iunie;

♦  Soiuri cu coacere mijlocie (25 iunie-31  iulie);

♦  Soiuri tarzii:  1 august – septembrie.

 

Soiul de afin Augusta– soi originar din Romania, cu coacere semitarzie, vigoare mare, productiv; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru, cu multa  pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Bonus – soi de afin  cu coacere semi-tarzie, vigoare mare, foarte productiv; ciorchinele compact, fructe foarte mari, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastru deschia; pulpa consistenta, cu gust dulce-acidulat foarte aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Brigitta – soi originar din Australia, cu coacere tarzie, vigoare mijlocie; pielita de culoare albastru violet; pulpa crocanta, cu gust dulce-acidulat; fructele sunt rezistente la transport si pastrare, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Bluejay – soi cu coacere semitarzie, cu vigoare mare si productiv; pielita de culoare albastru deschis, acoperita cu pruina; pulpa aromata, cu gust dulce-acrisor; fructele sunt rezistente la transport si pastrare, acestea sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Chandler– soi de afin cu coacere mijlocie-tarzie, esalonata (dupa 25 iulie), vigoare mare si productiv; ciorchinele cu fructe foarte mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru inchis acoperita cu pruina; fructele sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Coville– soi originar din America, cu coacere tarzie (soi tardiv, dupa 25 iulie), vigoare mare si productivitate medie; ciorchinele rasfirat (lax), format din 7-8 fructe, foarte mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru inchis acoperita cu pruina; pulpa consistent si suculenta, cu gust dulceag, echilibrat, foarte aromat; fructele sunt utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Darrow – soi de afin cu coacere tarzie, vigoare mare; ciorchinele rasfirat cu fructe mari; pielita de culoare albastra; pulpa ferma; fructele aromate, rezistente la crapare, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Elliot – soi de afin originar din America, cu coacere tarzie, esalonata (soi tardiv 15 august), vigoare mijlocie si productivitate mare; ciorchinele compact, format din 25-35 bace de dimensiune mijlocie, de forma sferic usor turtita; pielita de culoare albastru inchis; pulpa crocanta, suculenta, cu gust dulce, perfect echilibrat, cu aroma de intensitate medie; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Last Call – soi originar din America, cu coacere tarzie, vigoare medie-mare; ciorchinele compact, format din 10-12 bace, mari, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru inchis, acopeit cu pruina; pulpa ferma, sucule nta, cu gust dulce echilibrat aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Meader – soi de afin cu coacere tarzie, vigoare mare; fructele sunt mari, ferme, cu gust  dulce-acrisor, aromate, folosite adesea in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.).

Soiul de afin Nelson– soi de afin cu coacere  tarzie, vigoare mare, foarte productiv, rezistent la inghet si diferite boli; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra inchis acoperita cu pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Spartan – soi cu coacere tarzie, vigoare mare, foarte productiv; fructele au dimensiuni mari, de forma sferic-turtita; gust aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de afin cu coacere tarzie: 1 august – septembrie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii