aug. 27 2020
Soiuri de cires Romanesti: descriere, perioada de recoltare
In Romania in cadrul Institutelor si Statiunilor de Cercetare au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri de ciresi / cirese romanesti cu calitati si performante deosebite adaptate conditiilor pedo-climatice din tara noastra. Acestea satisfac o plaja larga de nevoi privitoare la: esalonarea pe o perioada cat mai lunga a productiei pentru fructe proaspete de consum in stare proaspata (cirese de masa) dar si industrializare (gem, dulceata, fructe confiate, suc, etc.).
Ciresele sunt fructe care nu isi continua maturarea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea cireselor se face la maturitate deplina – cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, continut in zaharuri, etc.).
Soiurile de cires sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (cirese de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc, rachiu, etc.
CUPRINS:
SOIURI ROMANESTI DE CIRESE TIMPURII
Soiul de cires Timpurii de Bistrita
SOIURI ROMANESTI DE CIRESE CU MATURARE MIJLOCIE
Soiul de cires Rosii de Bistrita
Soiul de cires Negre de Bistrita
Soiul de cires Pietroase de Cotnari
SOIURI ROMANESTI DE CIRES TARZII
Soiul de cires Pietroasa neagra de Cisnadie
SOIURI ROMANESTI DE CIRESE TIMPURII – cirese de mai
Soiul de cires Spectral – origine Romania, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 mai-30 mai; marimea fructelor mare (5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de cires Timpurii de Bistrita – origine Romania, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 mai-5 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoid-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
SOIURI ROMANESTI DE CIRESE CU MATURARE MIJLOCIE – cirese cu maturare in 1-15 iunie
Soiul de cires Rosii de Bistrita – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis, rezistenta la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), cu suculenta medie, de culoare rosiatica; gustul dulce-acrisor (echilibrat), fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de cires Cerna – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor tronconica; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins, sensibila la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare rosie; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata (cirese de masa); vigoare pom mica.
Soiul de cires Somesan – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-6,5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosiatica, cu rezistenta la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acidulata; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Ponoare – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5-6 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu purpuriu; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Negre de Bistrita – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoid-turtita, cu varful rotunjit; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis- neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosu-inchis cu nervuri crem, aderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires amar Silva (Amar de Dambovita) – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mica (3 g); forma fructelor aprope sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis-neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosu intens; gustul amar, usor acidulat; fructele sunt folosite in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mare.
Soiul de cires Iva – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-7 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu rubinie, cu rezistenta la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Jubileu – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mare (7-7,5 g); forma fructelor aproape sferic-turtita; pielita groasa, lucioasa, de culoare rosu deschis; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Pietroase de Cotnari (Boambe de Cotnari) – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7,5 g); forma fructelor aproape cordiforma; pielita de culoare galbena, acoperita cu roz-rosiatic; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in prepararea de dulceata sau compot; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Colina – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-6,5 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosiatica, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (prepararea de dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Roze – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (5-6 g); forma fructelor ovoid-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu-portocalie; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Ana – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (5,5-6,5 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubinie; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
SOIURI ROMANESTI DE CIRES TARZII – cirese cu maturare in 15 iunie – iulie
Soiul de cires Armonia – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor cordiform-rotunjita; pielita lucioasa, de culoare galbena acoperita cu rosu aprins pe circa 80-90% din suprafata; pulpa pietroasa (crocanta), galbena, neaderenta la sambure; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires amar Amara– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (4 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis-neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare rosu sangeriu; gustul foarte amar; fructele sunt folosite in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mare.
Soiul de cires Daria – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7 g); forma fructelor tronconica; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rozie, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si in industria alimentara (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Izverna (Isverna)– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7,5 g); forma fructelor sferica, cu varful trunchiat; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosie; gustul dulce-slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Maria – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosie, cu suculenta medie; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si in industria alimentara (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Pietroasa neagra de Cisnadie (Pietroasa neagra Pitz) – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma tronconice; pielita lucioasa, subtire, culoare rosu inchis-neagra; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Rubin– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma, cu varful rotunjit; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires amar Special – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-25 iunie; marimea fructelor mare (6 g); forma fructelor sferica-reniforma; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis-negru; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosu sangeriu inchis, suculenta; gustul amar; fructele sunt in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Uriase de Bistrita– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (8-8,5 g); forma fructelor sferica-ovosferica, simetrica; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de cires amar Silva (Amar de Dambovita) – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mica (3 g); forma fructelor aprope sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis-neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosu intens; gustul amar, usor acidulat; fructele sunt folosite in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mare.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de cires Romanesti: descriere, perioada de recoltare