sept. 26 2021

Soiuri de zmeur neremontant (care fructifica o data pe an)

Fructificarea la unele soiuri de zmeur poate fi neremontanta (o planta fructifica 1 data pe an: fie pe tulpini de 2 ani, fie pe tulpini de 1 an in functie de soi) sau remontanta (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetație: prima data pe tulpinile din anul precedent si a doua oara in august-septembrie pe vârful tulpinilor din anul curent).

Cultura de Zmeur  este relativ – usoara (usoara la moderata), daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Zmeur nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

Tipurile de zmeur:

♦  Floricane (produc flori si fructe pe tulpini de 2 ani inca din primavara). Un ciclu de crestere si fructificare dureaza 2 ani (dupa ce fructifica in anul 2 tulpina se usuca si trebuie taiata). Acestea sunt neremontante (unifere, o fructificare de vara pe tulpini de 2 ani); sau remontante (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie: prima data in primavara  pe tulpinile din anul precedent „de 2 ani” si a doua oara in august-septembrie, pe varful tulpinilor din anul curent „de 1 an”).

♦  Primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, ex. Polka). Ciclul de crestere a lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an (1 an), iar daca tulpinile sunt pastrate si in anul 2 fructificarea va fi extrem de slaba. Acestea sunt neremontante (o planta fructifica 1 data pe an pe tulpini de 1 an).

Soiuri de Zmeur Neremontant:

Soiul de zmeur Polkaorigine Polonia, cu perioada de recoltare in intervalul 20 iunie-octombrie; marimea fructelor este mijlocie, cu o greutate intre 2-4 g; forma fructelor conica; culoare rosu aprins; pulpa suculenta; gust dulceag, cu aroma discreta; vigoare medie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare; soi de tip Primocane – neremontant (aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie).

Soiul de zmeur Cayuga – origine S.U.A, cu perioada de recoltare in intervalul 20 iunie-20 iulie; marimea fructelor este mijlocie, cu o greutate intre 1-4 g; forma fructelor sferica sau sferic-usor alungita; culoare rosu carmin; pulpa suculenta; gust dulce-acidulat, foarte aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Rubin (Rubin bulgaresc) – origine Bulgaria, cu perioada de recoltare in intervalul 20 iunie-20 iulie; marimea fructelor este mare, cu o greutate intre 3-5 g; forma fructelor tronconica; culoare rosie, fin pubescente; pulpa de suculent medie; gust dulce-acidulat, slab aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur de Prusia – cu perioada de recoltare in intervalul 30 iunie-20 iulie; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu o greutate intre 5-6 g; forma fructelor conica putin trunchiata, sau sferica; culoare rosu deschis, pubescente; gust dulce-acrisor, slab aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Malling Promise – cu perioada de recoltare dupa 1 iulie; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu o greutate intre 5-6 g; forma fructelor conica alungita; culoare rosu inchis; pulpa consistenta, suculenta; gust dulce-acidulat, aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate mai ales pentru consum in stare proaspata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani); este un soi sensibil la Botrytis.

Soiul de zmeur Malling Exploit – cu perioada de recoltare dupa 1 iulie; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu o greutate intre 5-6 g; forma fructelor tronconica sau conic-alungita; culoare rosie; pulpa consistenta, suculenta; gust dulce-acidulat, aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si industrializare; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani); este un soi sensibil la Botrytis.

Soiul de zmeur the Lathan – cu perioada de recoltare intre  15 iulie-15 august; marimea fructelor este mare, cu o greutate intre 4-5 g; forma fructelor sferica sau sfero-conica; culoare rosu carmin; pulpa suculenta; gust acrisor, slab aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si industrializare; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Golden Queen – cu perioada de recoltare in intervalul 20-30 iulie; marimea fructelor este mare, cu o greutate intre 4-5 g; forma fructelor conic-trunchiata, sau cilindro-conica; culoare galben-auriu; pulpa suculenta; gust dulce-acidulat, slab aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur June – marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate intre 3-4 g; pulpa suculenta; gust dulce-acidulat, aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Newburgh – soi rezistent la ger, cu perioada de recoltare in intervalul 15-30 iunie; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate intre 3-4 g; pulpa suculenta; gust dulce-acidulat, slab aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Teylor – soi rezistent la ger, cu perioada de recoltare in intervalul 15-30 iunie; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate intre 3-4 g; pulpa suculenta; gust dulce-acidulat, slab aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Veten – origine Norvegia, cu perioada de recoltare in intervalul 20 iunie-20 iulie; marimea fructelor este mare, cu o greutate intre 3-4 g; forma fructelor conic-alungita; culoare rosu inchis; pulpa consistenta; gust dulce, aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Canby – origine S.U.A., cu perioada de recoltare in intervalul 1iunie-25 iulie; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate intre 3-3,5 g; culoare rosu aprins; pulpa consistenta, foarte ferma; gust dulce, aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Norna – origine Norvegia, cu perioada de recoltare in intervalul 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor este mare, cu o greutate intre 3-4 g; forma fructelor sferic-alungita; culoare rosu inchis; pulpa consistenta; gust dulce, aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Tulameen – origine Canada, cu perioada de recoltare in intervalul 20 iulie-20 august; marimea fructelor este foarte mare, cu o greutate intre 6-7 g; forma fructelor conic-alungita; culoare rosu intens; pulpa consistenta; gust dulce, intens aromat; vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Willamette – origine America, cu perioada de recoltare in intervalul 10 iunie-20 iulie; marimea fructelor este mare, cu o greutate intre 3-5 g; forma fructelor conica; culoare rosu inchis; pulpa consistenta; gust dulce-acrisor; vigoare mare, soi foarte productiv, cu rezistenta la ger, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Meeker – perioada de recoltare in intervalul  iunie – iulie; marimea fructelor este mijlocie-mare; forma fructelor tronconica; culoare rosu aprins; pulpa consistenta; gust dulce; vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de tip Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Sugana – cu perioade de recoltare in iunie si august-septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 5-6 g; forma fructelor tronconica; culoare rosu aprins; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, cu rezistenta la ger si transport, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si procesate: dulceata, deserturi, inghetata; soi de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an) si Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Autumn Bliss – cu perioade de recoltare in iunie si august-septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 4 g; forma fructelor tronconica; culoare rosu aprins; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si procesate: dulceata, deserturi, inghetata; soi de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an) si Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Soiul de zmeur Cytria – cu perioade de recoltare in iunie si august-septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 4 g; forma fructelor conic-rotunjita; culoare galbena; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, cu rezistenta la ger, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau pentru decorarea deserturilor; soi de tip remontant (fructifica de 2 ori intr-un an) si Floricane – neremontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).

Alte soiuri de zmeur:

Soiul de zmeur Fallgold (Fall gold) – cu perioade de recoltare iulie – septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 4 g; forma fructelor tronconica; culoare galben-auriu; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau decorarea deserturilor;

Soiul de zmeur All Gold – cu perioade de recoltare in iulie-septembrie; marimea fructelor este mijlocie-mare; forma fructelor conic-rotunjita; culoare galbena; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau pentru decorarea deserturilor; etc.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de zmeur neremontant (care fructifica o data pe an)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii