sept. 26 2021
Soiuri de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an)
Fructificarea la unele soiuri de zmeur poate fi remontanta (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetație: prima data pe tulpinile din anul precedent si a doua oara in august-septembrie pe vârful tulpinilor din anul curent) sau neremontanta (o planta fructifica 1 data pe an: fie pe tulpini de 2 ani, fie pe tulpini de 1 an).
Cultura de Zmeur este relativ – usoara (usoara la moderata), daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Zmeur nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.
Tipurile de zmeur:
♦ Floricane (produc flori si fructe pe tulpini de 2 ani inca din primavara). Un ciclu de crestere si fructificare dureaza 2 ani (dupa ce fructifica in anul 2 tulpina se usuca si trebuie taiata). Acestea sunt neremontante (unifere, o fructificare de vara pe tulpini de 2 ani); sau remontante (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie: prima data in primavara pe tulpinile din anul precedent „de 2 ani” si a doua oara in august-septembrie, pe varful tulpinilor din anul curent „de 1 an”).
♦ Primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, ex. Polka). Ciclul de crestere a lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an (1 an), iar daca tulpinile sunt pastrate si in anul 2 fructificarea va fi extrem de slaba.
Soiuri de Zmeur Remontant:
Soiul de zmeur Englezesc – cu prima perioada de recoltare in intervalul 30 iunie-30 iulie si a doua, in august-septembrie; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu o greutate intre 5-6 g; forma fructelor conic alungita; culoare rosu zmeuriu, cu pubescenta deasa; pulpa suculenta; gust dulce-acrisoara, aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare; soi remontant (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie, prima data pe tulpinile de anul precedent si a doua oara pe varful tulpinilor din anul curent).
Soiul de zmeur de Septembrie – cu prima perioada de recoltare in intervalul 30 iunie-30 iulie si a doua, in august-septembrie; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate intre 3-4 g; forma fructelor sferica sau sfero-conica; culoare rosu inchis-visiniu; pulpa cu suculenta medie; gust dulce-acidulat, aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si industrializare; soi de zmeur remontant (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie, prima data pe tulpinile de anul precedent si a doua oara pe varful tulpinilor din anul curent).
Soiul de zmeur Lloyd George – cu prima perioada de recoltare in intervalul 30 iunie-30 iulie si a doua, in august-septembrie; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate intre 3-4 g; forma fructelor conica-alungita, cu varful putin tesit; culoare rosu inchis, cu pruina visinie; pulpa cu suculenta medie; gust dulce-acidulat, foarte aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si industrializare; soi de zmeur remontant (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie, prima data pe tulpinile de anul precedent si a doua oara pe varful tulpinilor din anul curent).
Soiul de zmeur Romy – cu prima perioada de recoltare in intervalul 30 iunie-30 iulie si a doua, in august-septembrie; marimea fructelor este mijlocie, cu o greutate intre 3-4 g; pulpa cu suculenta medie; gust dulce-acidulat, aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si industrializare; soi remontant (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie, prima data pe tulpinile de anul precedent si a doua oara pe varful tulpinilor din anul curent).
Soiul de zmeur Heritage – origine, S.U.A., cu prima perioada de recoltare in intervalul iunie-iulie si a doua, in august-octombrie; rezista foarte bine la inghet; marimea fructelor este mijlocie, greutatea 3 g; forma fructelor conica; culoare rosu intens; pulpa cu suculenta medie; gust excelent, foarte aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si industrializare; soi remontant (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie, prima data pe tulpinile de anul precedent si a doua oara pe varful tulpinilor din anul curent).
Soiul de zmeur Latham – un soi de zmeur timpuriu, cu perioada de recoltare in intervalul 10 iulie-5 august; marimea fructelor este mijlocie; forma fructelor conica; culoare rosu-carmin aprins; pulpa consistenta, suculenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, cu rezistenta la seceta, daunatori si ger, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, inghetata; soi de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an).
Soiul de zmeur Opal – cu perioada de recoltare in intervalul 15 august – 5 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare; forma fructelor conica; culoare rosu aprins; pulpa consistenta, suculenta; gust dulce-aromat; vigoare mijlocie, soi productiv, cu rezistenta la ger si seceta, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si preparate ca: dulceata, deserturi, sucuri, jeleuri, inghetata; soi de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an).
Soiul de zmeur Sugana – cu perioade de recoltare in iunie si august-septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 5-6 g; forma fructelor tronconica; culoare rosu aprins; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, cu rezistenta la ger si transport, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si procesate: dulceata, deserturi, inghetata; soi de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an) si Floricane – nemontant (o fructificare de vara pe tulpini de doi ani).
Soiul de zmeur Autumn Bliss – cu perioade de recoltare in iunie si august-septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 4 g; forma fructelor tronconica; culoare rosu aprins; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata dar si procesate: dulceata, deserturi, inghetata; soi de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an).
Soiul de zmeur Cytria – cu perioade de recoltare in iunie si august-septembrie; marimea fructelor este mare, cu o greutate de 4 g; forma fructelor conic-rotunjita; culoare galbena; pulpa consistenta; gust dulce-aromat; vigoare mare, soi foarte productiv, cu rezistenta la ger, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau pentru decorarea deserturilor; tip de zmeur: remontant (fructifica de 2 ori intr-un an; prima frictificare (1) in iunie pe tulpini din sezonul trecut de vegetatie si a doua fructificare (2) la sfarsit de august-septembrie pe tulpini din sezonul curent de vegetatie) & floricane (produc flori si fructe in sezonul 1 si 2 de vegetatie al tulpinilor). Un ciclu de crestere si fructificare dureaza 2 ani.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de zmeur remontant (fructifica de 2 ori intr-un an)