oct. 15 2021

Soiuri romanesti de afin de cultura (Vaccinium corymbosum)

In Romania, după 1990 cercetătorii  horticultori amelioratori de la ICDP Pitesti-Maracineni au obținut numeroase soiuri de afin de cultura (Vaccinium corymbosum) valoroase.

Fructele (afinele) afinului de cultura (Vaccinium corymbosum) sunt bace, globuroase, usor turtite, slab costate.

Dimensiunile fructelor de afin sunt: mici (sub 10 mm), mijlocii (10-14 mm) mari (14-20 mm).

Pielita este de culoare albastruie, acoperita cu pruina albicioasa.

Pulpa fructului de afin este alb sau alb-verzuie, dulce-acrisoara.

In functie de perioada de maturare, soiurile de afini se impart in:

♦  Soiuri timpurii pana in 25 iunie;

♦  Soiuri cu coacere mijlocie (25 iunie-31 iulie);

♦  Soiuri tarzii dupa 1 august.

Soiul de afin Augusta– soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin, Gheorghe Mladin Marcela Radulescu;cu coacere semitarzie, vigoare mare, productiv; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru, cu multa  pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Azur– soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin, Gheorghe Mladin; cu coacere mijlocie, vigoare medie-mare, productiv; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastru, cu multa  pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Delicia – soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin; cu coacere mijlocie, vigoare mijlocie; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra acoperita cu multa pruina; pulpa crocanta, cu gust dulce-slab acidulate, aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger si anumite  boli (antracnoza, arsura bacteriana).

Soiul de afin Lax – soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin;  cu coacere semi timpurie, vigoare mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra inchis, acoperita cu putina pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Prod – soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin; cu coacere mijlocie (1-15 iulie), vigoare medie-mare, foarte productiv; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferic- turtita; pielita de culoare albastru, cu multa  pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Safir – soi originar din Romania, Autor: Gheorghe Mladin, Paulina Mladin; cu coacere semi timpurie, vigoare medie; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastra cu multa pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Simultan – soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin;  cu coacere timpurie, vigoare mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mijlocie, de forma sferic-turtita; pielita de culoare albastra acoperita cu pruina; pulpa crocanta, cu gust dulce-slab acidulate, aromat; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Soiul de afin Vital– soi originar din Romania, Autor: Paulina Mladin;   cu coacere semi timpurie, vigoare medie-mare; ciorchinele format din bace de dimensiune mare, de forma sferica usor turtita; pielita de culoare albastru violet, cu putina pruina; fructele sunt adesea utilizate in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, afinata, sucuri, siropuri, etc.), soi cu rezistenta la ger, boli si daunatori.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri romanesti de afin de cultura (Vaccinium corymbosum)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii