Horticultorul.ro

dec. 28 2018

Berlandieri X Riparia 161-49: portaltoi pentru vita de vie

Familia: Vitaceae

Denumire stiintifica: Vitis interspecific crossing

Denumire populara: Berlandieri X Riparia 161-49, Couderc 161- 49

Originea si raspandirea: portaltoiul hibrid a fost obtinut in Franta localitatea Aubenas  de catre Georges Couderc in anul 1888, prin incrucisare intre  Vitis berlandieri X Vitis riparia.

Utilizare: portaltoi pentru vita de vie nobila  si alte soiuri de vita de vie sensibile la filoxera radicicola a vitei de vie.

Are rezistenta la filoxera radicicola a vitei de vie, toleranta medie la nematodul Meloidogyne incognita, toleranta buna la mana vitei de vie.

Suprorta solurile calcaroase – cu carbonati, cu calcar activ pana la 25  %, are toleranta excelenta  la cloroza ferica si are un IPC (Indicele de putere clorozanta a solului) de 50.

Couderc 161- 49 este un portaltoi sensibil la tiloza (excrescente ‚tile’ care astupa vasele lemnoase si impiedica circulatia apei si elementelor nutritive) care apare frecvent  la plantele tinere – in primii ani de la plantare acestea se usuca.

Descriere:

Couderc 161- 49 este un portaltoi de vigoare mare-foarte mare.

Sistemul radicular se dezvolta bine pe verticala si imprima toleranta la seceta la vitele mature.

Lastarii sunt scamosi, muchiati, de culoare verde-vanata.

Floarea este hermafrodita functional femela;

Frunzele sunt mari (22 cm), intregi sau trilobate (cu 3 varfuri), cordiforme,  de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara, cu sinusul petiolar sub forma U sau  Lira. Dintii sunt mici, drepti, cu mucroni galbeni; Petiolul (codita) este mai scurt decat nervura mediana  lung de 13 cm, verde, prezinta perisori lungi.

Factori ecologici limitativi:

Solulsuporta solurile cu carbonați – cu calcar pana la 25  % calcar activ, vitele tinere suporta mai greu seceta excesiva, suporta  soluri ușoare, medii si prefera solurile profunde, fertile si reavene, nu tolereaza umiditatea excesiva la sol, nu suporta solurile argiloase (compacte-foarte compacte).

Are un temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Tehnologie de cultivare:

La Couderc 161- 49 se aplica  lucrarile specifice portaltoilor: combaterea buruienilor, combaterea bolilor si daunatorilor, prasile, taieri, fertilizare, irigare, plivit, copilit, legat, etc.

Plantatiile de portaltoi Couderc 161- 49  se infiinteza la 2 m intre randuri si 2 m intre plante /rand, avand un numar de 2500 butuci/ha.

La un butuc de Couderc 161- 49 se pastreaza in general 9 coarde (ajung la lunginea de 3,5 m) si se obtin cca. 150.000 butasi/ha.

Inmultire: Este o specie de vita de vie ai carei butasi inradacineaza usor.

Daunatori: Filoxera vitei de vie forma foliara (atac agresiv pe frunze), nematozi (Meloidogyne arenaria), etc.

Boli: Antracnoza vitei de vie, etc.

Fig 1 Couderc 161- 49 ‘Berlandieri X Riparia 161-49’, portaltoi pentru vita de vie

Fig 2 Couderc 161- 49 ‘Berlandieri X Riparia 161-49’, portaltoi pentru vita de vie

Fig 3 Couderc 161- 49 ‘Berlandieri X Riparia 161-49’, portaltoi pentru vita de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Berlandieri X Riparia 161-49: portaltoi pentru vita de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii