Horticultorul.ro

iul. 23 2017

Antracnoza vitei de vie (Elsinoe ampelina): combatere

Denumire populara: Antracnoza vitei de vie; Carbunele vitei de vie

Denumire stiintifica: Elsinoe ampelina sin. Gloeosporium ampelophagum, Sphaceloma ampelinum, Ramularia ampelophaga

Denumire populara in engleza: anthracnose of grapevine, black spot of grapevine, bird’s eye disease of grapevine

Antracnoza vitei de vie  (Elsinoe ampelina) este o boala criptogamica (micoza – provocata de ciuperci) grava, intalnita la vita de vie nobila (Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca regala, Cardinal, Italia, Afuz-Ali, Chasselas Dore), si la hibrizii producatori directi (HPD).

Ciuperca ataca plante din genul Vitis spp. ca: Vitis vinifera, Vitis rupestris, Vitis labrusca dar si Murul, Zmeurul.

Ciuperca (Elsinoe ampelina) ataca frunzele, lastarii tineri si boabele verzi tinere.

Ecologia bolii:

Atacul de antracnoza a vitei de vie  (Elsinoe ampelina) pe frunze tinere, lastari si ciorchini este favorizat de temperaturi in intervalul 2-32°C (optime de 22-26°C) si prezenta apei (din precipitatii, roua, irigare prin aspersie). Sporii infecteaza frunzele si  germineaza in cca. 5-10 ore. In cca. 6  zile de la infectie apar conidiile ciupercii, care sunt raspandite de catre picaturile de apa si vant. La cca. 1-2 saptamani de la infectie apar si primele simptome pe organele atacate.

Infectia primara are loc din formele de rezistenta (scleroti) prezenti pe lastari.

Ciclul bolii

Boala ierneaza prin formele sale de rezistenta – scleroti, prezente pe leziunile din coarde (aceste leziuni infectate pot fi sursa de infectie timp de 2-5 ani). Primavara in conditii de  temperatura si umiditate, apar conidiile care sunt dispersate de picaturile de apa si vant. In conditii optime, in cateva ore apar infectiile primare  pe frunzele tinere si lastarii tineri, iar dupa inflorire apar infectii pe boabele tinere. Infectiile secundare cu conidii au loc in conditii favorabile de-a lungul perioadei de vegetatie din acervulii (lagare de conidiofori cu conidii) ce apar pe zonele atacate.

Semnele atacului (simptome)

Ciuperca ataca numeroase organe ale plantelor de vita de vie: frunze tinere, boabe tinere, lastari tineri provocand recoltei pagube cantitative si calitative.

♦ Pe frunze, atacul este agresiv in special pe frunzele tinere. La inceput ciuperca provoaca numeroase pete cu aspect umed,  mici, circulare 0,2-0,4 cm diametru, de culoare cenusii (asemanatoare cu carbunele) sau maro-inchis. Pe masura ce boala progreseaza, petele devin unghiulare iar tesutul se necrozeaza si cade, dand aspectul de ciuruit.

Frunzele tinere puternic atacate se deformeaza sau  daca petele conflueaza (se inpreuneaza) este posibila defolierea  (caderea prematura a frunzelor atacate).

♦ Pe lastarii tineri – nelemnificati apar la inceput pete cu aspect umed, care evolueaza, au forma eliptica si sunt de culoare maro, cenusii-vilacee. Lastarii puternic atacati se pot usca sau se frang/rup usor. Leziunile provocate de antracnoza pot fi confundate usor cu cele datorate grindinei.

♦ Atacul pe boabele tinere  se manifesta sub forma de pete concave sau circulare, usor scufundate, de culoare maro sau cenusie cu centrul violet. Atacul afecteaza dezvoltarea boabelor, craparea boabelor si implicit productia.

Masuri de preventie:

  • Utilizarea la plantare a vitelor de vie libere de boli (certificate);
  • Taierea si distrugerea prin ardere a coardelor atacate;
  • Evitam cultivarea soiurilor sensibile;
  • Efectuarea de lucrari in verde si uscat pentru a imbunatatii circulatia aerului;
  • Monitorizarea si aplicarea de tratamente cu fungicide specifice; etc.

Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:  folpet, azoxystrobin, difenoconazol, pyraclostrobin, trifloxystrobin, methiram, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Antracnoza vitei de vie (Elsinoe ampelina)

Fig. 2 Antracnoza vitei de vie (Elsinoe ampelina)

Fig. 3 Antracnoza vitei de vie (Elsinoe ampelina)

Fig. 4 Antracnoza vitei de vie (Elsinoe ampelina)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Antracnoza vitei de vie (Elsinoe ampelina): combatere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii