ian. 22 2012
Cabernet Sauvignon – soi pentru Vinuri rosii superioare
Denumire soi vita de vie: Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Petit Vidure
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Cabernet Sauvignon’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara
Origine: soiul Cabernet Sauvignon isi are originea in Franta si sta la baza celebrelor vinuri de Bordeaux. Datorita calitatilor sale este azi cultivat de catre toate tarile producatoare de vinuri rosii (Franta, Italia, Germania, Romania, Moldova, etc.).
Utilizare: soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara
Raspandire: se cultiva cu rezultate bune in Romania. Soiul este raspandit in toate podgoriile cu conditii ecoclimatice prielnice din tara noastra. Soiul se cultiva in tara noastra pe 74 centre viticole din: Oltenia, Dobrogea, Vestul tarii si Sudul Moldovei.
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este de marime mijlocie, culoare (verde inchis), scamosata si gofrata, impartita in 5-7 lobi (Vezi Fig. 2).
– strugurele de marime mica cu forma conica, aripat, lax (Vezi Fig. 1). Greutatea medie a strugurelui de Cabernet sauvignon este de 70-90 grame;
– bobul este sferic si mic. Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina (Vezi Fig. 1). Miezul este zemos iar cu gustul franc (ierbos);
– soi de vigoare medie-mare;
– perioada de vegetatie este mijlocie-lunga: 180-190 zile pana la maturarea strugurilor.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Cabernet sauvignon. Data fiind temperatura scazuta suportata soiul Cabernet sauvignon este unul din soiurile de vita de vie nobila rezistent la ger;
– este un soi ce tolereaza seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea;
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului este intre 7-17 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– este un soi care in unii ani meiaza si margeluieste – afectand productia (productia variaza de la an la an).
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in Epocile IV-V, dupa 15 septembrie (la 3-4 saptamani dupa Chasselas dore);
– continutul de zaharuri: Cabernet sauvignon poate sa acumuleze zaharuri intre: (200-250 g/l);
– aciditatea totala in must este de 6 g/litru.
Vinul
Vinul obtinut din Cabernet sauvignon este un vin rosu de calitate superioara, aroma este specifica soiului: vinul tanar este (aspru, astringent) dar odata cu invechirea vinul devine (catifelat si echilibrat cu buchet specific). Vinul este vinificat sec sau demisec si are o culoare rosie-rubinie.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si daunatori:
Insecte:
– moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte: conducerea vitei de pe Cabernet sauvignon pe tulpini semiinalte , copilitul, dirijarea lastarilor;
Boli: soi sensibil la:
– Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
– Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
– Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana).

Fig. 1 Soiul de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”

Fig. 2 Frunza soiului de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”; A-Parte superioara a frunzei, B-Parte inferiozra a frunzei

Fig. 3 Soiul de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”

Fig. 4 Soiul de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cabernet Sauvignon – soi pentru Vinuri rosii superioare