sept. 14 2018
Merlot – soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare
Denumire soi vita de vie: Merlot sinonim cu: Merlan, Bignay, Merlot blau, Plant Médoc, Vitraille.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Merlot’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara
Origine: soiul Merlot isi are originea in Franta in regiunea Médoc. Datorita calitatilor sale este cultivat de catre toate tarile producatoare de vinuri rosii (Franta, Italia, Germania, Spania, Romania, etc.).
Utilizare: soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara
Raspandire: se cultiva cu rezultate bune in Romania. Soiul este raspandit in numeroase podgorii cu conditii ecoclimatice prielnice din tara noastra. Soiul se cultiva in tara noastra pe 76 centre viticole din: Dealurile Munteniei, Dobrogea, Banat, Arad, Timis, Sudul Moldovei, Dealurile Olteniei, etc.
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este de marime mijlocie, culoare (verde inchis), scamosata pe partea inferioara, gofrata, impartita in 5 lobi (pentalobata) cu sinusul petiolar in forma de lira.
– strugurele de marime mijlocie cu forma conica, compact. Greutatea medie a strugurelui de Merlot este de 100-120 grame;
– bobul este sferic si mic-mijlociu (1,3 g). Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina. Miezul este zemos;
– soi de vigoare mare;
– perioada de vegetatie este mijlocie-lunga: 170-200 zile pana la maturarea strugurilor;
– are 70-80 % din lastari – fertili.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -16º…-18 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Merlot. Are toleranta scazuta la ger;
– este un soi cu tolereaza redusa la seceta;
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului este intre 10-20 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epoca V (16-30 septembrie);
– continutul de zaharuri: Merlot poate sa acumuleze zaharuri intre: (180-200 g/l);
– aciditatea inregistreaza valori de 4,5 – 5 g /litru;
Agrotehnica aplicata soiului:
- Incarcatura de ochi / butuc recomandata este de 30-40 ochi.
- Intrucat lastarii au o fertilitate buna se poate aplica si taiera scurta la cep.
Vinul
Vinul obtinut din Merot este un vin rosu-rubiniu de calitate superioara. Vinul este vinificat sec sau demisec.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si daunatori:
Insecte:
– moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella);
Boli: Mana vitei de vie (Plasmopara viticola); etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Merlot – soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare