Horticultorul.ro

aug. 22 2017

Pregatirea vitei de vie pentru iarna-iernat

Intrucat temperaturi scazute din tara noastra afecteaza adesea soiurile de vita de vie pe perioada iernii, se recomanda, ca odata cu apropierea perioadei reci din an, sa  realizam cateva pregatiri.

Rolul protejarii soiurilor de vita de vie impotriva inghetului este acela de a mentine plantele la: temperaturi sub limita de inghet a fiecarui soi in parte (aceasta difera de la  < -15°C … -22°C). Inghetul afecteaza atat mugurii de iarna (ochii) cat si coardele.

Este important de stiut ca temperatura de inghet difera foarte mult in functie de specie/hibrid/soi, astfel hibrizii producatori directi (HPD) suporta temperaturi mai scazute (-28°C), iar la soiurile de vita de vie nobila (Vitis vinifera) temperatura de inghet poate fi: Cardinal -15°C, Coarna Neagra -22°C, Cabernet Sauvignon -21°C.

Etapa 1 (inainte de intrarea in repaus vegetativ)

I. Se recomanda o fertilizare echilibrata a vitei de vie, astfel fertilizarea faziala  (la sol) se va incheia in fenofaza – sfarsit de inflorire. Urmatoarele fertilizari vor fi doar foliare, iar calciul administrat foliar ajuta la o buna maturare a lemnului.

II. Este important ca pe toata perioada de vegetatie sa efectuam la timp tratamentele fitosanitare pentru principalele boli criptogamice (boli provocate de ciuperci microscopice), tratamentele facute la timp ne vor ajuta sa evitam afectarea aparatului foliar sau defolierea prematura. Defolierea prematura a vitei de vie conduce adesea la o maturare deficitara a lemnului, care implica automat si o rezistenta scazuta la ger.

III. Este important ca irigarea plantelor de vita de vie sa se faca cu cantitati moderate de apa, pentru a permite intrarea vitei de vie la timp in repaus vegetativ si implicit o buna maturare a a lemnului.

IV. Pentru o buna maturare a lemnului, la finele perioadei de vegetatie, se pot aplica produse cuprice.

Etapa 2 (in repaus vegetativ)

Momentul optim pentru pregatirea vitei de vie pentru iarna este dupa ce primele brume au cazut, acestea determinand caderea tuturor frunzelor.

V.  Se procedeaza la adunarea si distrugerea frunzelor cazute pe sol, intrucat sunt adesea infectate cu diversi agenti patogeni;

VI. Dupa caderea tuturor frunzelor (sfarsit de octombrie-noiembrie, dupa ce au cazut 2-3 brume), se recomanda efectuarea tratamentelor de toamna-iarna (prin îmbăierea plantelor) astfel: Tratament 1 (aplicarea de produse fungicide cuprice) si la 2 saptamani dupa acesta Tratamentul 2 (aplicarea de ulei horticol care are rolul de a combate formele hibernante de insecte si acarieni).

VII. Musuroirea butucilor cu pamant afanat – se impune pentru a proteja: butuculbaza coadelor si a cepului de inlocuire/siguranta impotriva inghetului a soiurilor nobile (in regiunile cu temperaturi sub limita de inghet), artizanale (soiuri tolerante la boli si ger, hibrizi inobilati). Musuroirea se poate realiza folosind pamant afanat, pe circa 30-40 cm deasupra solului.

VIII.  Protejarea totala a butucilor vitei de vie, se face dupa aratura din toamna (sau mobilizarea adanca la cazma), acoperirea totala  cu pamant afanat (strat de cca. 10 cm) a tuturor elementelor butucului vitei de vie. Aceasta este singura metoda de protectie a soiurilor nobile in regiunile cu ingheturi frecvente iarna.

IX. Protejarea partiala a elementelor butucului se face dupa aratura din toamna sau mobilizarea adanca la cazma. Astfel vom proteja doar butucul si doua coarde lungi (1,5 m) cu un strat de cca. 10 cm de sol afanat.

Fig. 1 Pregatirea vitei de vie pentru Iarna-Iernat

Fig. 2 Pregatirea vitei de vie pentru Iarna-Iernat

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pregatirea vitei de vie pentru iarna-iernat

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii