ian. 27 2019
Soiuri de vita de vie pentru Vinuri albe de consum curent
Soiurile de vita de vie ce au potential pentru obtinerea de vinuri albe de consum curent ‚vin de masa’ sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza frecvent zaharuri in intervalul 145-190 g/l (14,44 – 18,92 °Bx‚ Brix’) iar vinurile au intre 8,5-10 % vol. tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).
Pentru ca soiurile de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp lucrările specifice fiecărui soi.
Soiurile de strugurii pentru vinuri albe sunt soiuri de vita de vie care au pielita de culoare: alb-laptos, galben pai, verde-galbuie, galben-verzui, galben-aurie, galben-argintie, roz, gri, etc.
- Majarca Alba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este groasa de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 120-130 g, acumulează 170-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 4-4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 12-17 tone, tara de origine Serbia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Saint Emilion (Trebbiano Toscano) – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este groasa de culoare galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 170 g, acumulează 150-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Rauschling – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este de culoare galben-verzuie, greutatea medie a strugurelui 150 g, acumulează 180-190 g/l zaharuri, tara de origine Elvetia. Vinul este alb de consum curent (vin de masa, vin tanar).
- Creata – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este groasa de culoare verde-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 90-100 g, acumulează 170 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 3-4 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 6-10 tone, tara de origine Serbia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Charmont – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este de culoare galben-verzuie, greutatea medie a strugurelui 150-160 g, acumulează 150-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 4,5-5 g/litru, tara de origine Elvetia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 -31 august). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Plavaie – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este subtire de culoare verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 170-190 g, acumulează 160-170 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 5,5-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-17 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Iordana – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este de culoare verde-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 90-110 g, acumulează 160-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 5-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 11-15 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Mustoasa de Maderat – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este de culoare verzuie-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 140-170 g, acumulează 160-170 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15-18 tone, zona de origine Balcani. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Francusa– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este foarte-subtire de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 90-120 g, acumulează 160-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 4-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 8-13 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Galbena de Odobesti – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita de culoare galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 160 g, acumulează 160-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16-20 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Neuburger – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita de culoare verzuie, pulpa ‚miezul’ este semi-carnos, greutatea medie a strugurelui 90 g, acumuleaza 170-240 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 9-11 tone, tara de origine Austria. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara sau de consum curent.
- Zghihara de Husi – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este subtire de culoare verzui-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 170 g, acumulează 150-160 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 5-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 4 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Rcatiteli – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita este subtire de culoare verzui-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 170 g, acumulează 160 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Georgia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa) de culoare galbena.
- Aligote – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu: pielita de culoare verzui-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos, greutatea medie a strugurelui 100-110 g, acumulează 170-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 4,5-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 11-15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
- Rosioara – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara sau de consum curent cu: pielita este groasa de culoare rosie-verzuie sau roz, pulpa ‚miezul’ este semizemos, greutatea medie a strugurelui 200 g, acumuleaza 150-165 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de 3 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Bulgaria. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este de consum curent (vin de masa).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie pentru Vinuri albe de consum curent