Horticultorul.ro

ian. 04 2020

Taierea vitei de vie IARNA

Taierea vitei de vie de – Iarna se efectueaza doar la vitele de vie neprotejate sau semiprotejate  (ingropare partiala a elementelor butucului);

Principalul scop al taierilor vitei de vie in periada de iarna este acela de a diminua voumul de munca efectuat in perioada scurta din primavara (taierea vitei de vie primavara in uscat).

Taierea vitei de vie IARNA este o taiere in uscat (plantele nu au frunze in perioada rece din an) definitiva (la elementele butucului odată tăiate, nu se mai intervine).

Taierea vitei de vie de Iarna este o taiere care se aplica la vitele de vie mature si intrate deplin pe rod (taierea de Rodire).

Taierea vitei de vie  iarna se realizeaza in fenofaza BBCH 00 iarna  si are loc in intervalul: 15 ianuarie – februarie.

 Aceasta taiere se aplica in zonele de cultura:

♦  neprotejata (vitele de vie nu se ingroapa). Vita de vie nobila / hibrizii inobilati este cultivata neprotejat in zonele cu risc de inghet foarte redus (in aceste zone temperaturile nu scad < -15°C). Tot neprotejata este posibila si cultivarea unor hibrizi producatori directi  (HPD)  care rezista si la temperaturi de pana la  -28°C;

♦  semiprotejata – la vitele de vie (nobila, hibrizi inobilati, etc.) cultivate semiprotejat –  se ingroapa partial doar elementele butucului aflate la baza (doua coarde pentru viitorii 2 cepi de siguranta sau pentru refacerea partii aeriene).

Taierea vitei de vie realizata iarna va fi  aplicata doar partilor aeriene care nu sunt acoperite de sol (pamant) conform tipului arhitectonic de taiere ales.

Taierea vitei de vie iarna se poate aplica la toate vitele de vie pentru care  nu se face controlul / normarea numărului de ochi viabili si compensarea acestora  inainte de a efectua tăierea de primăvara in uscat.

Atentie !!!  la cultura semiprotejata a vitei de vie  – urmeaza sa se mai intervina încă odată, după dezgropat, prin taierea de primavara.  Intervenția se va efectua asupra unor elemente ale butucului – ce au fost acoperite de sol / pământ in perioada de iarna.

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie IARNA

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii