dec. 25 2021

Marul japonez (Malus floribunda)-ghid complet ingrijire

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Măr japonez

Denumire populara engleza: Japanese Crab Apple, Japanese crab, Japanese Flowering Crabapple

Denumire stiintifica: Malus floribunda sin. Malus domestica var. floribunda, Pyrus pulcherrima, Pyrus floribunda

Origine, raspandire:

Marul japonez (Malus floribunda) este o specie exotica ce isi are originea in Japonia.

Utilizare

♦  Arbore ornamental, Arbust ornamental, Bonsai, Arbori la container in orase, Aliniamente, Plantat in peluze, etc.

♦  Obtinerea din Malus floribunda 821 (Vf), a soiurilor cu toleranta genetica la rapanul marului.

Conditii de crestere si fructificare:

Marul japonez (Malus floribunda)  este putin pretentios  fata de sol dar prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Marul japonez  vegeteaza pe solurile: lutoase, nisipoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase. Suporta greu solurile compacte (argiloase), superficiale. Marul japonez  prefera un pH de 6-7, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5,8-7.6.

Marul japonez prefera temperaturi in intervalul 13-30ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 8ºC iar cea maxima absoluta de 36ºC. Temperatura minima de la care plantele (mugurii de rod) pot fi afectate de ger in perioada de repaus este de < -28 ºC.

Lumina: marul japonez este un pom cu temperament de lumina (prefera locurile însorite), dar suporta si semiumbra.

Plantarea marului japonez se recomanda toamna, dar putem planta in toata perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.

Descriere:

Tulpina: pomul tinde sa formeze mai multe tulpini, dar prin lucrari de taiere poate fi condus pe un singur trunchi.

Coroana este rotunda, moderat compacta.

Lujerii (lastarii) sunt subtiri, de culoare brun-roscat, la inceput tomentosi (parosi) iar la maturitate  pot fi glabri (fara perisori). Toamna frunzele se ingalbenesc (inainte ca acestea sa cada).

Frunzele sunt caduce (cazatoare); alterne; simple; de forma: eliptic-ovate, ovate, oblong-ovate; acuminate la varf; cu baza cuneata; lungi de 4-10 cm; cu marginea acut-serata; glabre;  de culoare verde; cu petiolul lung de 1,5-2,5 cm.

Florile sunt hermafrodite, de culoare rosu-carmin inchis (la inceput), roz deschis, alb (la maturitate); de 2,5-3 cm diametru. Infloreste in mai.

Fructele – merele sunt fructe de tip drupe false (poame); de forma sferica; cu diametrul de 0.6-0.8 cm; pielita are culoare rosie sau galbena.

Dimensiuni:  marul japonez este un pom/arbore a carui inaltime poate ajunge la 4,5-12  metri iar diametrul plantei de maxim 4.5-7,5 m.

Taierea: se face la sfarsitul iernii sau primavara devreme.

Inmultirea marului japonez se face din seminte stratificate la rece (1-4°C) timp de 85-90 zile si semanate primavara sau prin altoire.

Boli specifice marului;

Daunatori specifici marului.

Fertilizarea marului japonez – se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Cultivaruri/varietati: Malus floribunda ‚Pendula’, Malus floribunda 821 (Vf), etc.

Fig. 1 Marul japonez (Malus floribunda)

Fig. 2 Marul japonez (Malus floribunda)

Fig. 3 Marul japonez (Malus floribunda)

Fig. 4 Marul japonez (Malus floribunda)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Marul japonez (Malus floribunda)-ghid complet ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii