ian. 19 2017
Bolile Zmeurului: combatere, identificare-afectare plante
Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Zmeurul de gradina (Rubus idaeus), cultivate in gradina si plantatii.
1. Putregaiul cenusiu la zmeur (Botrytis cinerea) – este favorizat de o umididatea excesiva. Putregaiul cenusiu este o boala cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care ataca fructele si florile plantelor de zmeur. Pe fructe ciuperca se poate identifica prin aparitia unor pete brune, acoperite cu puf cenusiu de mucegai, fructele afectate devin moi si zemoase. Florile zmeurului pot fi afectate de putregaiul cenusiu, acestea se brunifica si se ofilesc, ele fiind acoperite de mucegaiul cenusiu.
2. Monilioza – Mumificarea fructelor – este o boala cauzata de ciuperca Monilinia fructigena. Semnele atacului ciupercii se pot observa pe frunzele dezvoltate si coapte, urmand sa afecteze fructele si dupa recoltare. Fructele nerecoltate ramase pe planta, se mumifica, asigurand transmiterea bolii de la un an la altul.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …. Monilioza – Mumificarea fructelor;
3. Cancerul bacterian – este transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la zmeur determina frunze ofilite, cresteri mici, plante debile.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …. Cancerul bacterian;
4. Uscarea tulpinilor la zmeur – este o boala care afecteaza plantele de zmeur, provocand pagube insemnate. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Didymella applanata. Aceasta afecteaza tulpinile de un an ale plantelor, observandu-se pe ele leziuni violet-maro. Atacul pe frunze se observa prin prezenta unor pete maro, triunghiulare, care se extind si pot cuprinde frunzele in întregime, ducând astfel la defolierea prematura.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …. Uscarea tulpinilor la zmeur;
5. Rugina la zmeur – este o boala cauzata de ciuperca Phragmidium rubi-idaei. Aceasta ataca frunzele si lastarii plantelor de zmeur. Semnele atacului se pot observa pe frunzele sau lastarii tineri de zmeur, sub forma unor pete de culoare galbena-ruginie. Un atac puternic poate duce la defolierea prematura a frunzelor de zmeur;
6. Septorioza la zmeur – este o boala cauzata de ciuperca Septoria rubi sin. Mycosphaerella rubi. Aceasta ataca frunzele, petiolul frunzelor si lastarii tineri ai plantelor de zmeur. Septorioza se poate observa prin aparitia petelor cu diametrul de 2-4 mm, de culoare maro, apoi gri, inconjurate de zone inguste de culoare rosie;
7. Fainarea la zmeur – este cauzata de ciuperca Sphaerotheca humuli. Fainarea se poate observa pe frunze, care sunt acoperite cu un start albicios pulverulent. Ciuperca conduce la rasucirea si marmorarea frunzelor de zmeur;
8. Focul bacterian al rozaceelor – este o bacterioza intalnita si la plantele de zmeur. Aceasta boala este cauzata de bacteria Erwinia amylovora. Focul bacterian ataca florile, lastarii si fructe de zmeur. Semnele atacului de foc bacterian se observa inca de la inflorit, florile afectate se usuca, lastarii atacati capata culoarea bruna si se ofilesc, iar fructele mici devin brune sau negre si pe cele mari apar pete negre.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …. Focul bacterian al rozaceelor;
9. Mana de sol (Phytophtora spp.) – este o boala micotica care ataca si plantele de zmeur. Aceasta boala este cauzata de ciuperci din genul Phytophtora spp.
10. Putregaiul fibros al radacinilor (Armillaria mellea) – este cauzat de prezenta ciupercii Armillaria mellea. Cele mai evidente semne ale putregaiului fibros sunt: colorarea (in culori de toamna) si caderea prematura a frunzelor si cresteri reduse ale plantelor afectate. Plantele afectate pot ajunge sa fie inconjurate de ciuperca, trunchiul devine de culoare galben deschis si moale, ducand la moartea plantelor;
11. Antracnoza tulpinilor (Elsinoe veneta) – este o boala care afecteaza cresterile si productia plantelor de zmeur. Antracnoza este cauzata de prezenta ciupercii Elsinoe veneta. Aceasta afecteaza tulpinile si frunzele plantelor de zmeur. Semnenle antracnozei se pot observa prin prezenta pe frunze a unor pete galbene, de forma neregulata. Pe aceste pete apar puncte gri in centru, iar marginea devine de culoare rosu-violet; etc.
12. Cancerul bacterian (Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens) este o boala grava si periculoasa care se regaseste si la zmeur. Bacteria se raspandeste cu usurinta atat in sol cant si de la o planta la alta prin unelte, instrumente, utilaje, daunatori din sol si prin plante infectate sau plante proaspat infectate (fara ca planta la plantare sa prezinte semne de infectie vizibile).
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Zmeurului: combatere, identificare-afectare plante