feb. 18 2025

Combaterea Cotarului verde la mar – insecticide

Omida –  Cotarul verde (Operophtera brumata) este un daunator defoliator – polifag, care  ataca si afecteaza culturile de: marciresvisin,  par, gutui, piersic, afin, nuc si plante ornamentale (frasin, ulm, stejari, plop, mesteacan, salcie, larice, molid), etc.

Este o insecta polifaga, iar larvele (omizile) produc pagube insemnate prin atacarea a numeroase organe: muguri, flori, frunze si chiar fructe tinere.

 

Semnele atacului:

Primavara, in aprilie, ouale vor ecloza si apar larvele (omizile) de cotar verde. Hranirea are loc la inceput cu muguri, iar apoi cu frunze, flori si chiar fructe tinere.

 

Insecticide/substante active  utilizate in combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta” 

I. Insecticide de ultima generatie:

Exirel (cyantraniliprol 100 g/l) – Insecticid pentru combaterea unui spectru larg de insecte din plantaţiile de pomi şi viţă de vie. Exirel  este un insecticid sistemic cu aplicare foliară pentru controlul celor mai importante insecte defoliatoare: lepidoptere, diptere, cicade şi specii selective de Coleoptere. Produsul are acţiune ovicidă, larvicidă şi asupra adultilor.

Pentru controlul lepidopterelor: molii, omizi, cotari, momentul optim de aplicare este în timpul depunerii pontei şi eclozare, înainte de a fi vizibile galeriile minatorilor în frunze sau înainte ca fructele şi frunzele tinere să fie roase.

Mod de utilizare: 0,500 – 0,900 l/ha (0,53 l/ 10000 m2 de suprafață a gardului fructifer. Volum de apa: 500-1500 l/ha. Timp de pauza: 7 zile.

 

II. Insecticide biologice:

BactoSpeine DFeste un insecticid biologic pentru combaterea omizilor defoliatoare dintr-un număr mare de culturi. Se recomandă utilizarea acestui produs pentru controlul dăunătorilor din ordinul Lepidoptera (omizi, molii, fluturi) la culturile de legume şi plante ornamentale din câmp sau spaţii protejate (solarii, sere) şi la pomi fructiferi. BactoSpeine DF acţionează asupra larvelor dăunătorilor ţintă imediat după ce acestea consuma plantele tratate. Pereţii intestinali încep să se degradeze, larvele nu se mai pot hrăni şi mor în 24 – 72 de ore.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,5 – 1 kg/ha (se administrează de la ecloziune și primele stadii larvare). Volumul de apa: 1000-1500 l/ha. Numarul maxim de tratamente pe an: 8 tratamente (1-3 aplicări pe generație). Intervalul minim de timp dintre tratamente: 7 zile.

 

II. Insecticide:

♦  Affirm Opti (9,5 g/k  gemamectin benzoat) este un insecticid pentru combaterea lepidopterelor din pomicultură. Este un produs de origine naturală care aparţine grupei chimice avermectine. Affirm Opti acţionează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, care traversează canalele de clor de la nivelul muşchilor. Insecta îşi încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil şi moare într-un timp relativ scurt.

Tratamentele se încep la apariția primelor larve din ou, în intervalul BBCH54 (apariția primei frunze verzi) – BBCH55 (buton floral vizibil dar încă închis) și cel de la BBCH71 (fructe de 10mm) – BBCH89 (coacere).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 2 kg/ha. Intervalul minim de timp dintre tratamente: 7 zile. Timp de pauza: 7 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Cotarului verde la mar – insecticide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii