Horticultorul.ro

apr. 11 2024

Combaterea Fuzariozei la Tomate prin mijloace moderne

Fuzarioza la tomate – Ofilirea vasculara a rosiilor  este o boala cauzata de catre ciuperca microscopica aflata in sol  Fusarium oxysporum f. sp. Licopersici. Fuzarioza la tomate este o boala foarte grava,  intalnita mai ales la culturile de rosii in sere si solarii, dar si in gradina  & camp, care provoaca pierderi de pana 40-50 % din recolta. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea mare a solului, temperaturi de 27-28ºC si un pH ușor acid.

Simptomele fuzariozei (fusariozei) se pot observa la inceput pe o parte a plantei, care se ingalbeneste si se ofileste. Odata cu avansarea bolii, planta va avea frunzele bazale ingalbenite, apoi uscate si ulterior defoliate, astfel dezvoltarea plantelor este incetinita/oprita, fructele ramanand mici si se vor coace devreme, iar semintele din interiorul fructelor sunt brune sau galbene.

Ofilirea vasculara la tomate poate fi observata prin tăierea tulpinii in apropiere de baza plantei, iar in tesutul vascular (centrul tulpinii) pot fi observate dungi longitudinale de culoare maro deschis.

 

COMBATEREA FUZARIOZEI LA TOMATE SE POATE FACE PRIN:

I.   Dezinfectia termica prin Solarizare (cu ajutorul soarelui), prin acest procedeu putem reduce presiunea atacului de  boli provocate de  (Fusarium spp., Verticillium spp., Phytophthora spp.,  Pythium spp., etc.), dăunători (nematozi, etc.) si reduce prezenta buruienilor anuale si perene. Dezinfectia termica prin solarizare (cu ajutorul soarelui) este o procedura tehnologica folosita in  agricultura organica (ECO-BIO).

 

II.  Dezinfectia chimica a solului cu produse care combat Fusarium spp.:

In timpul procesului de dezinfectie chimica a solului personalul  este obligatoriu sa se utilizeze echipament de protectie: masca, manusi, costum de protectie (combinezon), incaltaminte adecvata, etc. Aceste masuri va protejeaza de potentialele riscuri asociate cu substantele chimice utilizate.

♦   Basamid Granule (97% Dazomet) –  este un sterilizant de sol utilizat in dezinfectia chimica a solului,  cu spectru multiplu de combatere. Oferă flexibilitate în aplicare – nu necesită echipamente speciale. Elimină concurența dăunătorilor, bolilor și buruienilor înainte de înființarea culturii. Permite efectuarea ciclurilor prelungite de cultură sau a două cicluri succesive. Mod De Acțiune: Produsul BASAMID GRANULE se aplică la suprafața solului și se încorporează. În condiții de umiditate, produsul se descompune formând un gaz sterilizant, cu efect nematocid, fungicid, insecticid și erbicid. Pentru o acțiune eficientă se recomandă acoperirea cu folie a solului tratat sau compactarea și inundarea solului pentru a reține gazul sterilizant o perioadă cât mai lungă în sol. După disiparea gazului, se poate semăna sau planta. Produsul nu lasă reziduuri toxice în sol, produșii de descompunere sunt nutrienți pentru plante.  Doza: Cultura – Tomate in SeraFusarium oxysporum f. sp. Licopersici  –  500 kg/ha.

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul  – conform recomandarilor  de pe eticheta” 

 

III. Fungicide utilizate in combaterea  fuzariozei la tomate

♦   Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.

Serenade ASO este un produs ce poate fi folosit si in agricultura organica (ECO-BIO).

Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Mod de utilizare: Doza: 10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, pentru combaterea fuzariozei (Fusarium oxysporum); se realizează 1 tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul  – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fuzarioza – Ofilirea vasculara  la tomate – (Fusarium oxysporum f. sp. Licopersici)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Fuzariozei la Tomate prin mijloace moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii