feb. 11 2017
Daunatori la Salata: combatere, afectarea plantelor
Afla care sunt cei mai periculosi daunatori la soiurile de Salata (Lactuca sativa), cultivate in gradina si camp !!!
1. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) – este un melc fara cochilie, polifag, care ataca mai multe specii de plante printre care si salata. Limaxul de camp se adaposteste in sol, el devenind activ mai ales pe timpul noptii, sau in perioadele ploioase. Semnele atacului se pot observa pe frunzele de salata, prin prezenta gaurilor pe margine si in centru frunzelor, la un atac masiv, ramanand doar nervurile acestora.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);
2. Limaxul mare (Limax maximus) – este un melc fara cochilie, polifag care poate fi intalnit in mai multe tipuri de culturi, printre care si cea de salata. Limaxul mare traieste in depozite, beciuri, parcuri sau gradini, ierneaza in stadiu de adult, ajungand pana la 13-19 cm lungime. Atacul limaxului mare ataca plantele de salata ajungand chiar sa defolieze in intregime planta.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Limaxul mare (Limax maximus);
3. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) – este o insecta polifaga, intalnita in mai multe tipuri de culturi, printre care si cea de salata. Aceasta formeaza colonii pe spatele frunzelor, adultii si larvele inteapa frunzele si sug sucul celular. Atacul asupra plantelor poate fi observat prin gofrarea, ingalbenirea, ofilirea si moartea frunzelor afectate.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum);
4. Musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae) – este o insecta intalnita si in culturile de salata. Musculita alba a verzei ataca frunzele de salata, plantele atacate se ingalbenesc, stagneaza in crestere sau cresc debile.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae);
5. Puricele negru (Phyllotreta atra) si Puricele vargat (Phyllotreta nemorum), – sunt daunatori intalniti in culturile mai multor specii de plante, printre care si cea de salata. Atacul puricilor poate fi observat pe partea superioara a frunzelor, dar atacul lor poate avea loc si la florile, butonii florali, sau seminte. La un atac mai puternic, plantele tinere sau slab dezvoltate, pot fi complet distruse.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Puricele negru (Phyllotreta atra) si Puricele vargat (Phyllotreta nemorum);
6. Viermii sarma (Agriotes spp.) – sunt insecte daunatoare intalnite in culturile de salata din spatii protejate (sere, solarii) dar si camp. Viermii sarma au o generatie la 4-5 ani, in aceasta perioada, larvele năpârlesc de 7 ori si trec prin 8 varste.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viermii sarma (Agriotes spp.);
7. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) – este un daunator periculos, care ataca numeroase specii de plante. El este intalnit si in culturile de salata. Atacul paduchelui verde al piersicului se poate observa pe partea inferioara a frunzelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
8. Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) – este o insecta daunatoare polifaga, care ataca mai multe specii de plante, printre care si cele de salata (cultivate in camp sau spatii protejate). Paduchele verde al castravetilor inteapa si sug sucul celular din organele verzi ale plantelor, frunzele plantelor atacate se deformeaza, se decoloreaza sau chiar se usuca.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
9. Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) – reprezinta o insecta periculoasa care ataca plantele de salata la nivelul radacinilor si in zona coletului. Coropisnita ataca plantele mai intens noaptea, de la sfarsitul primaverii (aprilie-mai) pana in anotimpul rece.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa);
10. Cartita (Talpa europaea) – poate fi prezenta si in culturile de salata. Cartita se harneste cu rame si alte insecte din sol, ea considerandu-se daunatoare din cauza galeriilor sapate in sol. Galeriile create, afecteaza puternic plantele cultivate.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cartita (Talpa europaea);
11. Musca miniera Americana (Liriomyza trifolii) – este o insecta daunatoare mai ales in culturile de salata din spatii protejate, ea ajungand pana la 8 generatii pe an. Larvele ataca plantele de salata inca din stadiul de rasad, acestea sapa galerii in zona dintre epidermele frunzei. Adultii realizeaza orificii de hranire pe frunzele de salata, creand locuri prin care ciupercile pot intra si provoca micoze plantelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca miniera Americana (Liriomyza trifolii);
12. Soareci – inclusiv in rasanite, solarii;
13. Melci – inclusiv in rasadnite la rasaduri; etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatori la Salata: combatere, afectarea plantelor