feb. 08 2017
Daunatorii morcovului: combatere, afectarea plantelor
Afla care sunt cei mai periculosi daunatori la soiurile de Morcov (Daucus sativus), cultivate in gradina si camp !!!
1. Nematodul galicol al morcovului (Meloidogyne hapla) – este un daunator polifag (ataca mai multe specii de plante), care afecteaza si radacinile de morcov. Nematodul galicol al morcovului ierneaza in stadiu de ou in sol, avand 1 sau 2 generatii pe an. Acesta ataca radacinile plantelor de morcov, conducand la ramificarea acestora, fapt ce conduce la o recolta de calitate scazuta;
2. Paduchele verde al morcovului (Semiaphis dauci) – este un daunator intalnit la plantele de morcov. Acesta ataca funzele, colonizandu-le pe partea inferioara, se hraneste cu aparatul de intepat si supt si afecteaza grav aparatul foliar. Prezenta paduchelui verde la plantele de morcov poate conduce si la aparitia virozelor intrucat este vector de transmitere;
3. Croitorul morcovului (Phytoecia icterica) – este un daunator periculos, intalnit in culturile de plante radacinoase, printre care si morcovul. Croitorul morcovului are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva. Daunatorul ataca radacinile de morcov, in care formeaza galerii. Morcovii atacati sunt puternic afectati de putregaiuri bacteriene si micotice (putrezesc usor in depozit).
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Croitorul morcovului (Phytoecia icterica);
4. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) – reprezinta un daunator polifag (care ataca mai multe specii de plante), care ataca si plantele de morcov. Semnele atacului se pot observa pe frunzele afectate de coloniile de afide prezente pe acestea. Paduchele verde al piersicului este un vector pentru transmiterea virozelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
5. Musca morcovului (Psila rosae) – este un daunator foarte periculos, care afecteaza productia de morcovi. Musca morcovului ierneaza in stadiu de pupa in sol, sau ca larva de generatia a II-a in interiorul radacinilor de morcov, aceasta avand doua generatii pe an. Plantele atacate de musca morcovului prezinta cresteri reduse, iar radacinile prezinta in interior galerii sapate de larvele lor. Morcovii atacati putrezesc foarte usor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca morcovului (Psila rosae);
6. Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatumn) – este o insecta daunatoare, prezenta in culturile de morcov, mai ales in cele semincere. Plosnita vargata ierneaza in stadiul de adult in frunzele cazute pe sol sau resturi vegetale, avand o generatie pe an. Daunatorul inteapa si suge sucul celular din frunzele, florile sau semintele verzi ale plantelor de morcov. Semnele atacului sunt vizibile prin prezenta unor pete de decolorare pe frunze si avortarea florilor atacate.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatumn);
7. Fluturele coada de randunica (Papilio machaon) – omida fluturelui coada de randunica este intalnita si in culturile de morcov. Insecta ierneaza in stadiu de pupa si are doua generatii pe an (intreg ciclu biologic se intinde pe o perioada de aproximativ 70-80 zile). Omizile afecteaza plantele de morcov, conducând pana la defolierea lor prematura.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fluturele coada de randunica (Papilio machaon);
8. Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) – este o afida periculoasa si prezenta, colonizand agresiv plantele de morcov (coletul, radacina si baza frunzelor). Prezenta afidelor la morcov (Pemphigus phenax) afecteaza grav recolta de radacini tuberizate si seminte.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax).
9. Viermii sarma la morcov (Agriotes lineatus); etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii morcovului: combatere, afectarea plantelor