aug. 03 2016
Fluturele coada de randunica (Papilio machaon): identificare
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)
Familia: PAPILIONIDAE
Denumire populara: Fluturele coada de randunica galbena, Fluture mahaon
Denumire stiintifica: Papilio machaon
Denumire populara un engleza: Common swallowtail, Swallowtail
Omida Fluturele coada de randunica galbena (Papilio machaon) este un daunator polifag intrucat larvele sale ataca si afecteaza culturile de: Marar (Anethum graveolens), Fenicul dulce de Florenta (Foeniculum vulgare var. dulce), Pastarnacul (Pastinaca sativa), Morcovul (Daucus carota ssp. sativus), Morcov salbatic (Daucus carota), etc.
Daunatorul este larg raspandit in Europa, America de Nord, Africa, Asia,etc.
In Romania poate zi intalnit ca un fluture comun de la litoral si pana in zonele montane. Fluturele coada de randunica galbena viziteaza numeroase specii de plante inflorite.
Plante atacate: Mararul, Feniculul, Pastarnacul, etc.
Biologia si Descrierea/Identificarea daunatorului:
Adultii – sunt fluturi mari de zi, colorati superb (Vezi fig.). Acestia au anvergura aripilor de 6-7,5 cm si au 4-5 cm latime (Masculii au anvergura aripilor de pana la 8,5 cm iar femelele ating 9,5 cm). Aripile din fata sunt galbui cu desene negre pe margine, in apropierea zonei de prindere iar nervurile sunt tot negre. Aripile din spate sunt galbui cu desene negre si albastru-metalizat iar nervurile sunt negre. Aripile din spate (posterioare) au fiecare cate o prelungire de culoare neagra in forma de coada (Vezi fig.) si cate o pata rosie-portocalie (Vezi fig.). Femelele se imperechiaza chiar in ziua aparitiei, dimineata, se hranesc cu nectar si prefera florile de culoare roz sau mov.
Larvele – sunt omizi care ajung la peste 4-5 cm lungime inainte de impupare. Omizile sunt la inceput de culoare negricioasa iar dupa a 3-a naparlire capata culoarea superba galben-verzuie, cu dungi transversale negre cu puncte portocalii (Vezi fig.). Stadiul de omida dureaza 28-30 zile.
Pupele – impuparea are loc pe tulpini lemnificate, uscate, la aproximativ 10 m de planta, ce a folosit ca sursa de hrana pentru larve. Pupa este asezata vertical pe tulpina care o sustine cu ajutorul unui brau de matase. Culoarea pupei poate fi galben-verzuie sau maro cu pete galbene.
Ouale – sunt globuloase, depuse de catre femele, solitar lipite pe frunzele din partea superioara a plantelor gazda. Ouale sunt de culoare galben-portocalie. Ouale eclozeaza dupa 7 zile.
Ciclul biologic:
Insecta are 2 generatii/an (bivoltina, I – generatie in Mai iar a II-a in August) iar intreg ciclul biologic se intinde pe perioada de aproximativ 70-80 zile.
Vara in mai-august adultii (fluturii) se imperecheaza si femelele depun solitar oua pe plantele gazda. Dupa 7 zile (in functie de conditiile meteo) apar larvele (omizile) care incep sa se hraneasca provocand pagube insemnate. Dupa 30 zile in care omizile se hranesc si naparlesc, acestea se impupeaza.
Daunatorul ierneaza in stadiu de pupa.
Atacul, Semnele atacului si Afectarea plantelor:
Este o insecta polifaga (omida ataca numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masiva a plantelor atacate.
In conditiile in care nu se folosesc insecticide specifice combaterii larvelor de lepidoptere pagubele pot fi insemnate mai ales la plantele semincere de: Marar (Anethum graveolens), Fenicul dulce de Florenta (Foeniculum vulgare var. dulce), Pastarnacul (Pastinaca sativa), Morcovul (Daucus carota ssp. sativus), etc.
Pentru a depista atacul, in permanenta se face monitorizarea atenta a plantelor din cultura.
Masuri de Prevenire si Combatere:
Se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere imediat ce a fost semnalat atacul.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fluturele coada de randunica (Papilio machaon): identificare