iul. 14 2024

Fungicide sistemice si de contact pentru Mana Vitei de Vie

Mana viei de vie este cauzata de catre ciuperca Plasmopara viticola, aceasta fiind considerata unul dintre cei mai daunatori agenti patogeni ai vitei de vie din intreaga lume. Aceasta boala este cea mai grava boala a vieti de vie, care in anii ploiosi, cauzeaza pierderi seminificative, ce pot ajunge la 70% din struguri si pana la 100 % pe frunze.

In anii ploiosi si in lipsa tratamentelor corespunzatoare, Mana viei de vie poate conduce la: pierderea totala a recoltei, debilitarea plantelor de vita de vie nobila si chiar uscarea vitei de vie (daca nu se fac tratamente mai multi ani).

 

Factorii de mediu – care determina apariția si intretin boala sunt:

– temperaturi atmosferice intre 10-30°C, temperatura optima pentru dezvoltarea ciupercii Plasmopara viticola este de 25°C;

– precipitatii frecvente;

– nebulozitate totala;

– umiditatea atmosferica ridicata;

– picaturi de apa pe frunzele de vita de vie, timp de cel putin 1 ora.

Agentul patogen (ciperca Plasmopara viticola) ierneaza sub forma de oospori (spori sexuali in repaus) in asternuturile de frunze, lastari si sol. Oosporii cipercii cad pe sol si raman acolo inactivi pana cand apar conditii favorabile. Acestia se transfera pe o planta gazda si vor incepe se creasca.

Ciuperca ataca toate partile verzi ale plantei: frunze, inflorescente, struguri, lastari, carcei.

Dupa circa 7-10 zile, simptomele infectiei primare apar pe frunze, de obicei sub formă de zone galbene numite „pete de ulei”, in dreptul carora, pe partea inferioara, se formeaza un puf albicios ca un mucegai ce reprezinta organele de inmultire ale ciupercii, conidioforii cu conidii. Mai târziu, aceste pete devin maronii din cauza necrozei, pe măsură ce boala progresează. Rezultatul final al leziunilor frunzelor este o defoliere prematură.

Pe boabele tinere, cand umiditatea aerului este ridicata, aparitia conidioforilor si conidiilor pe suprafata bobului poarta numele de “rot-gris”. Daca atacul se produce cand umiditatea este scazuta, boabele se brunifica, fara sa mai apara fructificatiile, in care caz atacul se numeste “rot-brun”. In ambele cazuri boabele se desprind de rahis (ciorchine) si cad.

Pe lastarii tineri, rahis, inflorescente si circei, atacul se manifesta prin brunificarea partilor atacate si uscarea acestora.

 

FUNGICIDE UTILIZATE IN COMBATEREA MANEI LA VITA DE VIE

♦   Orondis Ultra  (30 g/l oxatiapiprolin + 250 g/l mandipropamid) –  este un fungicid de ultima generatie, extrem de eficient in controlul manarilor,  cu aplicare foliară ce conţine mandipropamid si oxatiapiprolin. Este utilizat preventiv, curativ şi antisporulant, fiind sistemic acropetal şi translaminar pentru controlul manei la vița de vie.  Oxatiapiprolin aparţine grupei izoxazolinelor și este o substanţă activă nouă, dintr-o grupă nouă, cu un nou mod de acţiune care combină acţiunea biochimică şi genetică prin influenţa modulatoare asupra proteinei OSBP (oxysterolbinding protein) din celulele ciupercii, care controlează transcripţia genelor, cu efect regulator asupra metabolismului lipidic celular. Zoosporii expuși la oxatiapiprolin își pierd viabilitatea la scurt timp de la aplicare și nu mai sunt capabili de germinare. Inhibarea completă a germinării zoosporilor are loc în decurs de 2 ore de la expunerea la oxatiapiprolin. Oxatiapiprolin stimulează dezvoltarea rădăcinii şi a sistemului foliar, nu influenţează vinificaţia şi nu are efect negativ asupra proprietăţilor organoleptice ale vinului. 

Stadiul de utilizare – apariţia celei de-a 3-a frunze desfăcute până când boabele încep să se înmoaie.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0,67 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH13-85. Timp de pauză până la recoltare – 21 zile.

 

♦  Zorvec / Zelavin  (oxathiapiprolin 100 g/l) – este un fungicid de ultima generatie preventiv, curativ și antisporulant, sistemic și translaminar pentru controlul manei vitei-de-vie.

Stadiul de utilizare: de la inceputul infloritului pana la formarea ciorchinilor.

Mod de utilizare: Doza: 0,2 l/ha – 0,6 l/ha. Poate fi aplicat la doza de 0,2  l/ha impreuna cu alt fungicid cu spectru de actiune diferit. Aplicat preventiv => 2 aplicări succesive la interval de 10 zile. Timp de pauză, 14 zile.

 

♦   Zorvec  Vinabel (40 g a.i./L Zorvec și 300 g a.i./L Zoxamid)este un fungicid de ultima generatie si oferă o combinație de neegalat datorită caracteristicilor unice în controlul manei viței de vie, recomandat a fi utilizat în fiecare sezon pentru a menține și maximiza sănătatea culturii de viță de vie chiar și în condiții cu presiune ridicată de mană.

Translaminaritatea, mișcarea lui ZorvecTM Vinabel® protejează partea inferioară a frunzelor. Translaminaritatea sa și mișcarea sistemică prin xilem permite acoperirea uniformă a frunzelor pulverizate și protecția împotriva spălării. ZorvecTM Vinabel® se redistribuie chiar și în zonele netratate pentru a proteja frunzele și inflorescențele Această redistribuție asigură cea mai bună acoperire și cea mai bună protecție în etapele critice ale dezvoltării viței de vie.

Mod de utilizare: Doza: 0,5 – 0,6 L/ha. Numărul maxim de aplicări: 2. Stadiul de aplicare: BBCH 15 (5 frunze desfășurate) -79 (majoritatea fructelor formate). Timpul de pauza – 28 zile. Aplicați preventiv înainte de primele semne vizibile ale bolii, folosind un interval intre aplicări de 10-14 zile.  Folosiți un interval scurt în cazul presiunii ridicate a bolii. Instrucțiuni de utilizare: Pentru un control eficient al manei viței de vie se recomandă utilizarea unui volum de 300-1000 litri de apă folosind un pulverizator hidraulic sau atomizator, pentru a asigura  acoperirea uniformă a masei foliare. Trebuie respectat un interval minim de 10 zile între aplicări.

 

♦   Profiler 71 WG (fluopicolid 4,44% + fosetil-Al 66,7%) –  este un fungicid sistemic de ultimă generație pentru combaterea manei la vița de vie.

Mod de utilizare: Doza 2,25-2,5 kg/ha. Doza redusă se folosește când riscul producerii infecțiilor este scăzut, iar doza de 2,5 kg/ha se utilizează în anii cu condiții favorabile pentru mană. Deși are proprietăți curative și antisporulante foarte bune cu manifestare atât pe frunze, cât și pe ciorchini, recomandăm numai utilizarea preventivă a produsului. Se efectuează un număr de maximum 3 tratamente/sezon, la un interval de 10-14 zile între tratamente, în funcție de presiunea de infecție și de viteza de creștere a plantelor, în intervalul cuprins de la a 5-a frunză formată (BBCH 15) până la compactarea ciorchinilor (BBCH 73).

Momentul optim de utilizare este la începutul înfloririi, când datorită sistemicității foarte bune și a duratei îndelungate de protecție, Profiler protejează atât lăstarii în creștere, cât și inflorescențele până după scuturarea capișonului floral. Profiler mai poate fi folosit la al doilea tratament de bază care se efectuează la sfârșitul înfloririi sau/și în perioada de formare a boabelor. Pentru obținerea unei protecții bune și susținute este necesară menținerea unei concentrații ridicate de fosetil de aluminiu în plante, prin efectuarea de tratamente succesive cu Mikal Flash sau din nou cu Profiler. Timpul de pauză este de 21 de zile pentru strugurii de masă și de vin.

 

♦   Mikal Flash (fosetil Al 500 g/kg + folpet 250 g/kg) – este un fungicid cu acțiune sistemică și de contact pentru combaterea manei la vița de vie. Mikal Flash are acțiune preventivă excelentă asupra ciupercilor patogene, împiedicând germinarea sporilor și creșterea miceliului. Mikal Flash este unul dintre puținele produse destinate combaterii manei care posedă sistemicitate completă ascendentă și descendentă, translocându-se în creșterile noi, inclusiv la nivelul ciorchinelui în stadiu erbaceu. Prin modul de acțiune multi-site și de stimulare a sistemului de autoapărare al plantei, Mikal Flash face imposibilă dezvoltarea fenomenului de rezistență. Acțiunea suplimentară de contact asigură o protecție imediată față de toate rasele fiziologice cunoscute, înainte ca activitatea sistemică a produsului să se producă. Prin acest mecanism complex de acțiune, Mikal Flash asigură protecția față de mană în momentele de sensibilitate maximă ale viței de vie.

  • pentru strugurii de masă se efectuează 1-2 tratamente, pre și post floral, la un interval minim de 12 zile. Timp de pauză înaintea recoltării: 70 zile.
  • pentru strugurii de vin se efectuează 1-3 tratamente în intervalul cuprins între înflorit și până la compactarea ciorchinelui, la minim 12 zile între tratamente. Timp de pauză înaintea recoltării: 28 zile.

Se utilizează 800-1000 l soluție la hectar, în funcție de dezvoltarea vegetativă a plantelor. Pentru obținerea unei protecții susținute foarte bune este necesară menținerea unei concentrații ridicate de fosetil de aluminiu în plante, de aceea se recomandă efectuarea de tratamente succesive cu Profiler sau din nou cu Mikal Flash (în bloc de două tratamente), preventiv, la avertizare în fenofazele critice, la începutul înfloririi și la scuturarea capișonului floral.

 

♦   Folimorf WG (dimetomorf 113 g + folpet 600 g/l) este un fungicid pentru combaterea bolilor la vita de vie. Folimorf este un fungicid complex, care contine o substanta activa de contact – folpet si o substanta activa sistemica dimetomorf. Are efect preventive si curativ asupra ciupercilor care produc mana, putregaiurile si fainarile. Produsul impiedica dezvoltarea agentului pathogen prin inhibarea diviziunii celulare.Aderă foarte bine pe frunze şi este greu spălat de ploi sau apa de irigatie. Durata de protectie depinde de presiunea de infectie si conditiile meteorologice, si este cuprinsa intre 7 si 14 zile de la aplicare având acţiune multi-site, previne apariţia formelor rezistente ale patogenilor.

La viţa de vie produsul Folimorf se poate aplica pe durata întregii perioade de vegetaţie ca tratament preventiv contra manei, fainarii şi putregaiului cenuşiu.Se pot efectua intre 1 si 4 aplicari, la un interval minim de 10-14 zile, intre stadiile de crestere BBCH 17- 81.

Mod de utilizare: Doza – 2,0 kg/ha. Timpul de pauza pana la recoltare – 28 zile

 

♦   Lieto / Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamide 330 g/kg) este un fungicid cu acţiune curativă şi preventivă, fiind condiţionat sub formă de granule dispersabile în apă (WG). Are în componenţa sa două substanţe active, cu două mecanisme de acţiune diferite. Zetanil este rezistent la spălare (ploi şi apă de irigaţii). Se recomandă alternarea în aplicare cu alte produse de protecţie a plantelor, dar nu mai mult de 5 aplicări pe sezon.

În cultura viţei de vie, produsul Zetanil se utilizează începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate până la coacerea strugurilor (BBCH 14-89). Zetanil are efect secundar împotriva excoriozei (Phomopsis viticola), a putregaiului negru (Guignardia bidwellii)  şi a putregaiului cenuşiu (Botrytis cinerea). Numărul maxim de tratamente, recomandat de producător per perioadă de vegetaţie este de 5, respectând un interval de 7-10 zile între tratamente.

Mod de utilizare: Doza: 0,40 kg/ha.

 

♦   Universalis 593 SC (93.5 g/l azoxistrobin + 500 g/l folpet) – este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a principalelor boli ale viţei de vie: mană, făinare și putregai cenușiu – efect secundar. Are efect vitalizant asupra plantei, prin formarea unui sistem foliar viguros, butuc sănătos şi curat de boli. Universalis nu influenţează procesul de fermentaţie şi caracteristicile organoleptice ale vinului. Universalis are acţiune sistemică locală (translaminară în frunze) şi de contact. Universalis interferează în ciclul de viaţă al agenţilor patogeni, în principal în timpul germinaţiei sporilor, prin inhibarea mobilităţii şi germinaţiei zoosporilor (reduce riscul infecţiilor secundare). Azoxistrobin este preluat gradual în frunze, în timp ce folpetul rămâne la suprafaţa frunzelor.

Stadiul de utilizare – se aplică preventiv, după înflorit.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 2 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH 13-81. Timp de pauză până la recoltare – 28 zile.

 

♦   Pergado F (5% mandipropamid + 40% folpet) – este un fungicid ce oferă un nivel ridicat de combatere a manei pe inflorescenţe şi ciorchini. Prezintă acţiune unică, manifestată prin fixarea rapidă a produsului în interiorul stratului de ceară şi difuzie treptată în ţesuturile frunzei. Proprietăţile lui oferă rezistenţă foarte bună la spălare, la mai puţin de o oră de la aplicare şi protecţie de lungă durată. Pergado F este un produs cu acţiune puternic preventivă împotriva manei, dar şi curativă 1-2 zile de la instalarea infecţiei.

Stadiul de utilizare – se aplică preventiv la avertizare, înainte de înflorit până la intrarea în pârgă.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 2.5 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – 4. Intervalul minim dintre tratamente este de 10-12 zile. Timp de pauză până la recoltare – 21 zile

 

♦   Ridomil Gold Combi  (400 g/kg  folpet + 48,5 g/kg metalaxil-M)este un fungicid pe bază de folpet și metalaxil-M. Are activitate preventivă și curativă, atunci când este aplicat cât mai aproape de zona de contaminare. Metalaxil-M, aparținând familiei chimice a fenilamidelor, inhibă sinteza acizilor nucleici, acționând asupra ARN polimerazei I iar Folpet, aparținând familiei chimice ftalimidă, inhibă mai multe procese metabolice, acționând asupra mai multor enzime. 

Stadiul de utilizare – se aplică din faza de inflorescenţe vizibile până la mugurii măriţi în inflorescenţă.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 2 kg/ha. Volum apă – 1.000 l/ ha. Nr. maxim de aplicări 2 – 10 zile interval de pauză între tratamente. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH 61-79. Timp de pauză până la recoltare – 28 zile.

 

FUNGICIDE CUPRICE sau care contin CUPRU

♦   Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact pentru combaterea mănărilor, bacteriozelor şi altor boli fi topatogene ale plantelor. Triumf 40 WG este un fungicid de contact pe bază de cupru cu acţiune multi-site asupra agenţilor patogeni.  Are efect preventiv şi protector asupra culturilor pe o perioadă de timp de 7-10 zile de la aplicare. Datorită acţiunii sale multiple nu creează forme rezistente, de aceea nu trebuie sa lipsească din programele de combatere integrată.

La vita de vie se aplică pe toată perioada de vegetaţie. Aplicarea din primăvară poate preveni daunele provocate de brume sau îngheţuri târzii. Aplicat toamna, la căderea frunzelor, creşte rezistenţa la îngheţ şi ajută la maturarea mai bună a coardelor.

Mod de utilizare: Doza: 2.0 – 2.5 kg/ha.

 

♦   Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact ce previne și stopează mana, rapănul și arsurile bacteriene la vița de vie, pomi fructiferi, cartofi și legume. Se aplică în vegetație la avertizare, curativ sau preventiv.

Mod de utilizare: Doza: 2 kg/ha în 1000 litri apă. Timp de pauza: 21 zile.

 

♦   Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic)este un fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea unui număr mare de boli la diverse specii horticole.

La vița de vie se va aplica postfloral. Utilizarea produsului spre sfârșitul perioadei de vegetație va asigura o mai bună maturare a coardelor.

Se aplică tratament postfloral, toată perioada de vegetație (6-8 tratamente).

Mod de utilizare: Doza: 4-5,3 l/ha (în funcţie de nivelul infecţiei). Timp de pauza: 28 zile.

 

♦   Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru)  – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli.

Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 2,5 kg/ha. Perioada de aplicare (BBCH) – se aplică preventiv, de la a 3-a frunză până la începutul colorării boabelor (BBCH 13-83). Timp de pauză până la recoltare – 21 de zile.

 

♦   Curenox 50 (500 g/kg cupru (din oxiclorură de cupru))  – este un fungicid de contact cu acțiune bactericidă și fungică. Curenox 50 este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă, având un spectru larg de acțiune. Cuprul previne germinarea sporilor și protejează planta împotriva noilor infectări prin formarea unui strat protector. Curenox 50 este recomandat să fi e utilizat ca tratament aplicat înainte sau imediat ce a debutat boala.

Tratamentul trebuie să se facă preventiv, înainte de apariția primului atac al bolii. Se aplică atunci când condițiile climatice sunt favorabile dezvoltarii bolii și se continuă cu aplicări la un interval de minimum 7 zile, în funcție de cultură și de gradul de atac, dar întotdeauna după perioade cu precipitații Pentru evitarea aparitiei de forme rezistente recomandam sa se alterneze tratamentele cu produse sistemice, si nu mai mult de doua aplicari consecutive

Se aplică începând cu apariția celei de a 5-a frunze, până când ciorchinii au început să se coloreze (în culoarea specifică varietății/soiului) și după recoltare – sfârșitul maturării lemnului (BBCH 15-81 și 91).

Mod de utilizare: Doza: 1,5 – 2,0 kg/ha. Numar maxim de tratamente – 6. Volum de apa: 400 – 1000 L/ha.

 

♦   Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil) – este un fungicid de contact cu acțiune sitemic locală, destinat combaterii bolilor din culturile horticole. Este o combinaţie a două substanţe active cu efect complementar în combaterea manei astfel:

cimoxanil este componenta cu sistemie locală care pătrunde în plantă şi acţionează din interior;

cuprul este elementul de contact care previne şi combate mana din exteriorul plantei.

Pentru combaterea manei, Cupertine Super este recomandat a se aplica de 2-3 ori pe sezon, în alternanţă cu fungicide de contact din alte grupe chimice.

La viţa-de-vie Cupertine Super se recomandă a se aplica în special în perioada de creştere activă a lăstarilor şi dezvoltarea boabelor.

Mod de utilizare: Doza: 4,0 kg/ha.

 

♦   Melody Compact 49 WG (84 g/kg iprovalicarb + 406 g/kg Cu). – este un fungicid sistemic și de contact pentru combaterea manei la vița de vie. Melody Compact are activitate local sistemică și de contact, cu acțiune preventivă, curativă și antisporulantă. Iprovalicarb acționează preventiv împotriva germinării sporilor, curativ prin stoparea creșterii miceliului intracelular în primele două zile după producerea infecției și antisporulant, dacă infecția a avut loc deja, oprind formarea fructificațiilor și sporularea. În acest fel este stopată diseminarea manei. Oxiclorura de cupru este o substanță activă de contact cu acțiune preventivă împotriva germinării sporilor și pătrunderii miceliului în plantă. Melody Compact are eficacitate ridicată inclusiv împotriva formelor rezistente la alte produse specifice pentru mană. Nu afectează procesele de fermentație și vinificație.

Mod de utilizare: Doza: 1,5 kg/ha pentru 1-3 tratamente preventive, atât înainte de înflorit (începutul căderii capișonului), cât și după înflorit, din faza de degajare a ciorchinilor până la faza înainte de pârgă.

Interval între tratamente: 8-10 zile. Se utilizează 1000 l soluție/ha. Timp de pauză: 21 zile atât la strugurii de masă, cât și la strugurii destinați vinificației.

Fig. 1 Mana Vitei de Vie (Plasmopara viticola)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fungicide sistemice si de contact pentru Mana Vitei de Vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii