sept. 22 2024
Mana cepei (Peronospora destructor): cauza, identificare
Denumire stiintifica: Peronospora destructor sin. Peronospora schleideni, Peronospora schleideniana
Denumire populara: Mana la Ceapa, Mana la Usturoi, Mana la Praz
Denumire populara in engleza: Downy mildew of onion, Onion downy mildew
Cauza: poala este provocata de infectia cu de ciuperca microscopica Peronospora destructor.
Plante atacate/gazda: ceapa comuna (arpagic, ceapa din arpagic, ceapa din samanta, ceapa din rasad, ceapa verde), ceapa esalota, ceapa de tuns, ceapa chinezeasca, ceapa decorativa, prazul, usturoiul, plante din genul Allium spp.
Mana cepei este cea mai raspandita boala la ceapa. Boala afecteaza atat culturile din experior (camp si gradina) cat si cele din spatii protejate (solar, sera, tunele joase, etc). In anii ploiosi poate cauza pierderi de peste 60% din recolta.
Daca nu se efectueaza tratamentele cu fungicide specifice, afectarea culturii poate ajunge la 50-100% la plante si 15% la bulbii de ceapa.
Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti pentru Mana cepei
Mana la ceapa este favorizata de:
• umiditatea relativa a aerului la valori ridicate de peste 95%, in special dimineata;
• prezenta in special dimineata, timp de 2-4 ore a picaturilor/pelicula de apa pe frunze din diferite surse (roua, precipitatii, irigare prin aspersie, ceata). Ploaia nu este necesara pentru infectie daca avem dimineata o roua abundenta care persista cateva ore (3-4 ore);
• temperaturile mai scăzute de sub 22°C timp de peste 24 ore sunt necesare pentru infectia plantei (infecția are loc la temperaturi intre 5-25°C); temperaturi optime de 10-13°C sunt necesare pentru germinarea conidiilor (sporangiilor). In condițiile unui aer uscat, la temperaturi peste 25-30°C ciuperca nu mai sporuleaza.
• vantul poarta sporii ciupercii (conidiile) pe distante lungi.
– Vantul are si rolul benefic de a usca mai rapid pelicula de apa prezenta pe frunze.
– Plantele ranite de grindina sunt mai sensibile la atacul cupercii care provoaca mana la ceapa;
– Plantele prezente in zonele umbrite vor fi mai afectate de atacul ciupercii întrucât umbra creează condiții favorabile.
– O densitate prea mare a plantelor si prezenta buruienilor sunt de asemenea factori favorizanti pentru aparitia si evolutia bolii.
Descrierea agentului patogen
Agentul patogen este reprezentat de ciuperca microscopica Peronospora destructor. Din stomatele organelor isi fac aparitia la suprafata frunzei conidioforii/sporangioforii (sunt hialini, dihotomic ramificati – in doua parti egale), acestia sunt purtatori de conidii/sporangi ovoide de 40-72 x 18-29 µm. Din conidii isi pot face aparitiia zoosporii mobili, care inoata in pelicula de apa. Ciuperca dezvolta sporii de rezistenta pentru iernat (temperaturile negative din timpul iernii) – oosporii cu pereți groși (sursa de hrana incorporata), al căror diametru este de 30-40 µm, acestia supravietuiesc si in sol pana la 5 ani.
Raspandirea agentului patogen: sporii ciupercii se răspândesc rapid cu ajutorul vântului, picăturilor de apa, etc.
Ciclul bolii:
Infectia are loc prin stomate cand dimineata avem o prezenta a apei pe frunze (sau alte organe atacate, de obicei infectia incepe dinspre varful frunzelor) de minim 2-4 ore, temperaturi <22 °C si umiditate relativa ridicata. In cca. 3-4 zile de la infectie in conditii favorabile din stomate isi fac aparitia unul sau mai mulți conidiofori purtatori de conidii (are loc sporularea).
Conidiile sunt purtate de vant si supravietuiesc cca. 1-3 zile, iar vremea uscata si temperaturile ridicate (inclusiv noaptea si dimineata) opresc evolutia bolii. In general conidiile se formeaza noaptea, se raspansesc in timpul zilei cu ajutorul vantului si infecteaza organele plantei dimineata (cand au conditii favorabile pentru germinare). Coidiile elibereaza zoospori mobili pe organele plantelor, iar acestia inoata si conduc la noi infectii prin stomate.
Daca noaptea si dimineata sunt conditii favorabile pentru aparitia bolii, infectia si evolutia bolii este extrem de rapida, in ciuda faptului ca ziua avem temperaturi mai ridicate cu umiditate relativa mai scazuta.
In functie de conditii un ciclu de la infecție la sporulare (diseminarea conidiilor/sporilor) poate sa dureze intre 4-15 zile.
Ciuperca iernează prin intermediul oosporilor (prezenți in sol si in resturile vegetale din sol) si al miceliului (in interiorul bulbilor).
Transmiterea bolii de la un an la altul se poate realizeaza prin: bulbii infectati, resturi de plante infectate aflate in sol, oosporii din sol, seminte infectate, plante gazda (specii perene de ceapa, usturoi, etc.).
Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor de catre Mana la Ceapa
Ciuperca Peronospora destructor ce provoaca mana la ceapa ataca: frunze, tije florale si bulbii de ceapa, atacand inclusiv culturile de arpagic, ceapa verde, etc.
Atacul pe frunze apare sub forma unor pete oval-alungite, galbui pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu, Vezi fig. Zonele atacate se inmoaie, frunzele se coloreaza in verde-pal, galben se usuca sau se apleaca pe sol si putrezesc.
La ceapa din arpagic petele oval-alungite apar la inceput in treimea superioara a frunzelor, in conditii favorabile dimensiunea petelor creste rapid. Frunzele atacate se ingalbenesc – ofilesc – inegresc si se usuca incepand de la varfuri.
Plantele afectate nu se mai dezvolta, bulbii raman mici si exista riscul ca bulbii sa se inmoaie si sa putrezeasca in timpul pastrarii/depozitarii.
Pe zonele afectate de mana cepei se instaleaza secundar Alternarioza (Alternaria porri), Patarea purpurie a cepei (Stemphylium vesicarium), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana la Ceapa
• Utilizam la infiintarea culturii bulbi si seminte certificate, ca fiind libere de agenti patogeni;
• Cultivarea de plante cu rezistenta/toleranta la mana cepei (Peronospora destructor);
• Evitam plantarea de arpagic sau alti bulbi de ceapa suspecți (mucegăiți, moi);
• Rotatia culturii la minim 4 ani;
• Distrugerea buruienilor din culturi si a oricaror plante din genul Allium spp.;
• Evitarea unei densitati prea mari de plante in cultura, alegerea unor distante mai mari intre randuri si plante pe rand;
• Infiintarea diferitelor culturi de ceapa la distante mari intre acestea;
• Infiintarea culturii cat mai devreme posibil;
• Fertilizarea moderata cu azot;
• Udarea plantelor prin aspersie dimineata, astfel incat apa de pe frunze sa se usuce rapid;
• Fertilizarea optima cu potasiu;
• Aratura adanca pentru a ingropa bine resturile de plante infectate;
• Resturile de plante se vor composta si nu se vor arunca in camp;
• Evitam infiintarea culturilor in locuri cu circulatie deficitara a aerului;
• La infiintarea culturii orientam randurile de ceapa paralel cu vanturile dominante, pentru o uscare rapida a frunzelor dimineata;
• Nu intram in cultura de ceapa cand frunzele sunt umede;
• Aplicarea de tratamente cu fungicide preventiv (cand sunt conditii favorabile) sau la primele simptome;
Fungicide/substante active utilizate in Combaterea Manei la Ceapa:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu:
♦ Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg);
♦ Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolide + 625 g/l propamocarb clorhidrat);
♦ Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin); etc.
II. Tratamente cu fungicide de ultima generatie:
♦ Zorvec / Endavia (70 g/l benthiavalicarb + 30 g/l oxathiapiprolin); etc.
Atentie !!! La ceapa datorita formei si suprafeței frunzelor de ceapa se recomanda obligatoriu adaugarea la solutia de stropit a unui adjuvant (pentru lipit) ca: NU-FILM P; Albus de ou (1 ou la 10 l apa).
Atentie !!!
- Tratamentele la ceapa se fac atunci cand conditiile meteo favorizeaza aparitia bolii.
- La culturile pentru arpagic si plante semincere se fac tratamente la acoperire, la un interval de 7-10 zile intre tratamente.
- Daca irigati prin aspersie ceapa, este bine sa o faceti dimineata, iar imediat dupa irigare si uscarea frunzelor, efectuati un tratament impotriva manei la ceapa.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mana cepei (Peronospora destructor): cauza, identificare