nov. 01 2013

Molia vitei de vie: identificare, prevenire, combatere

Molia-Vitei de Vie-strugurilor

Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)

Familia: Tortricidae

Denumire populara: Molia vitei de vie, Eudemisul vitei de vie, Molia strugurilor

Denumire stiintifica: Lobesia botrana sin. Paralobesia botrana, Polychrosis botrana

Denumire populara in engleza: European grapevine moth, grape berry moth, grape fruit moth, vine moth

Molia vitei de vie o insecta periculoasa produce pagube insemnate – afectand inflorescentele si ciorchinii (strugurii). Molia vitei de vie apare in podgoriile din Sud (Oltenia, Dobrogea, Moldova de Sud), SE  (Moldova) si Centrul tarii (Transilvania).

Plante atacate/gazda –  specii si soiuri de vita de vie: Vita de Vie Nobila – Roditoare Europeana, Hibrizi de Vita de Vie Producatori Directi – HPD, Hibrizi de Vita de Vie Inobilati (soiuri de vita de vie rezistente, soiuri de vita de vie artizanale), etc.

 

Biologia si Descrierea/Identificarea –  Moliei vitei de vie

Fluturele Moliei vitei de vie are anvergura aripilor de 1,8-2 cm iar corpul de 0,8 cm lungime. Aripile posterioare sunt cenusii cu franjuri iar cele anterioare prezinta pete de culoare bruna alternand cu zone deschise de culoare cenusiu-albastruie.

Omida (larva) are -1.2 cm lungime, corpul colorat: brun-verziu, verde-deschis sau verde-cenusiu.

Molia vitei de vie  are 2-3 generatii pe an si ierneaza sub scoarta exfoliata a butucilor sau coardelor  in stadiu de nimfa protejata de un cocon de matase de culoare alba. Fluturii apar la jumatatea lunii mai sau iunie si zboara seara (noaptea de preferinta) la temperaturi peste 15°C. Femela generatiei a I-a de Molie depune pana la 80 de oua pe bobocii floriferi, codita, rahis, frunze si lastari. In intervalul iunie-iulie femela generatiei a II-a de Molie isi depune ouale pe boabele verzi sau in parga ale strugurilor. In partea de Sud a tarii apare si generatia a III-a de Molie a vitei de vie care isi depune ouale pe boabele in parga.

 

Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Molia vitei de vie

Semnele atacului sunt evidentiate prin prezenta larvelor si a matasii pe ciorchine (Vezi fig.), sub scoarta butucilor, crapaturile aracilor sau coardelor mai batrane ce se exfoliaza.

In luna iunie apar larvele generatiei a I a care se hranesc cu bobocii floriferi (fiecare larva afecteaza 3 pana la 70 boboci) si boabe tinere (o larva ataca pana la 22 boabe).

Atacul cel mai distructiv este cel datorat generatiilor a – II -a (luna iulie) si a III – (luna august) care gauresc boabele si consuma pulpa dand astfel posibilitatea instalarii cu usurinta a putregaiurilor (Botrytis cinerea).

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru  Molia vitei de vie

Monitorizarea atacului de Molie a vitei de vie se face cu ajutorul capcanelor ATRABOT prin montarea a 3 capcane/ trup de vie la nivelul ciorchinilor. Capturarea a peste 100 fluturi/capcana/saptamana impune necesitatea efectuarii de tratamente cu insecticide specifice pentru combaterea moliei vitei de vie.

INSECTICIDE/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Insecticide de ultima generatie:

II. Insecticide biologice:

III. Clasa piretroizilor de sinteza:

IV. Clasa neonicotinoizi:

V. Alte insecticide specifice:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul, conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Eudemisul Vitei de Vie

Fig. 1 Atacul Moliei Vitei de Vie, prezenta firelor de matase pe ciorchini

Eudemisul Vitei de Vie

Fig. 2 Atacul Moliei Vitei de Vie,  Generatia I-a, flori si boabe afectate

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Molia vitei de vie: identificare, prevenire, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii