dec. 21 2014
Patarea bruna a frunzelor de Gutui & Par: cauza, combatere
Denumire populara: Patarea bruna a frunzelor si fructelor de gutui, Patarea bruna a frunzelor si fructelor de Par, Pătarea brună a frunzelor la pomi
Denumire stiintifica: Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon mespii, Entomosporium maculatum, Diplocarpon soraueri, Diplocarpon mespili, Entomosporium mespili, Fabraea maculata, Xyloma mespili, etc.
Denumire populara in engleza: black spot of pear, black spot of pear, leaf blight of pear
Patarea bruna a frunzelor si fructelor de gutui este frecvent intalnita in perioadele ploioase si este cauzata de ciuperca Diplocarpon maculatum.
Plante atacate/gazda: Gutuiul (Cydonia oblonga), Parul (Pyrus communis), Aronia (Aronia melanocarpa), Pyracantha spp., Crataegus spp., Sorbus spp., Photinia X fraseri, etc.;
Cauza bolii: boala este cauzata de atacul ciupercii microscopice Diplocarpon maculatum.
Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Boala apare in perioada calduroasa in conditii de precipitatii frecvente si de lunga durata.
Conditiile ce favorizeaza infectia sunt reprezentate de prezenta apei pe frunze timp de peste 8-13 ore si temperaturi de 15-25 ºC.
Ciuperca Diplocarpon maculatum ierneaza in stadiu de miceliu prezent in frunzele infectate. Primavara devreme conidiile ciupercii sunt transportate de vant si picaturile de apa (care lovesc solul preiau conidiile si le transporta la frunzele proaspat aparute) pe noile frunze, cresteri noi (lastarii tineri), fructe, etc.
Infectia debuteaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor, insa semnele atacului apar pe ambele fete ale frunzei.
Primele semne ale atacului ciupercii apar la 1-2 saptamani de la producerea acesteia.
Descrierea agentului patogen: ciuperca – Diplocarpon maculatum, formeaza pe frunze acervuli (lagar de conidiofori & conidii) circulari sau neregulati de pana la 200 µm in care se dezvolta conidiile compuse din 4-5 celule (au aspect de insecte – de unde si denumirea Entomosporium maculatum – Vezi fig.), de 15-20 X 5-10 µm, (Vezi fig).
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Pătarea brună a frunzelor la pomi
Ciuperca Diplocarpon maculatum ataca frunzele, fructele si lastarii tineri. Atacul pe frunze se poate observa prin aparitia la inceput a petelor circulare galben-crem de 3-4 mm diametru (Vezi fig.) care apoi vireaza in brun-roscat cu un punct negru in zona centrala (conidioforii cu conidiile ciupercii). Mai tarziu unele din pete se unenesc (grupeaza) aparand astfel o zona larga atacata (Vezi fig.).
Boala este deosebit de grava, intrucat poate provoca defolierea prematura partiala sau totala a plantelor. Odata cu defolierea apare si caderea prematura a numeroase fructe.
La plantele atacate poate fi deficitara atat maturarea lemnului cat si diferențierea mugurilor de rod.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Pătarea brună a frunzelor la Gutui si Par
- Se aduna frunzele si fructele cazute pe sol, se ingropapa adanc sau sau se pot da foc pentru a reduce sursa de infectie pentru o noua inoculare a cresterilor tinere in primavara;
- Taierea si distrugerea lastarilor puternic afectati;
- Efectuarea de tratamente cu fungicide specifice. Preventiv si curativ se pot face tratamente la acoperire o data la 1-2 saptamani (in functie de conditiile meteo).
FUNGICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- difenoconazol;
- tebuconazol;
- boscalid.
Exemplu: In caz de atac al patarii brune sau preventiv pe speciile sensibile (cunoastem din anul anterior faptul ca boala a aparut la anumite plante) se pot face stropii cu: difenoconazol sau tebuconazol;
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Patarea bruna a frunzelor de Gutui & Par: cauza, combatere