Horticultorul.ro

oct. 23 2023

Tratamente la vita de vie toamna

Tratamentele la vita de vie toamna se efectueaza in perioada 20 octombrie -noiembrie, dupa ce strugurii au fost recoltati, in fenofazele BBCH91 (maturarea lemnului lastarilor vitei de vie) – BBCH 00 (perioada de repaus vegetativ, au căzut numeroase brume, au cazut toate fruzele, sfârșit de noiembrie).

Tratamentele de toamna la vita de vie se efectueaza atunci cand conditiile meteo o permit:  temperaturi pozitive de peste +5ºC,  fara vant si ploaie.

 

I. Tratament cu produse cuprice (toamna la vita de vie)

Tratamentul toamna la vita de vie cu un (1) produs cupric are rolul de a contribui la o mai buna maturare a lemnului (coacerea lemnului) coardelor vitei de vie si de a combate o parte din formele de rezistenta (forme prin care acestea ierneaza) ale unora din agentii patogeni ce provoaca boli grave la vita de vie.

Este bine de stiut ca o buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie va creste si rezistenta acestora la inghet (temperaturile scazute din timpul iernii).

Tratamentul cu un (1) produs cupric se poate face dupa  20 octombrie cand pe vita de vie nu mai exista struguri iar frunzele au inceput sa cada si sa isi schimba culoarea (se îngălbenesc – la soiurile cu struguri albi sau se înroșesc la soiurile cu struguri negri), iar vita de vie se gaseste in fenofazele BBCH 91-BBCH 97.

 

Fungicide: poate folosi la alegere unul (1) din numeroasele fungicide cuprice ca:

♦  Coprantol Duo (28 % cupru: hidroxid de cupru şi oxiclorură de cupru). Doza 25 g/10 l apa;

♦  Triumf  (40 % cupru metalic din hidroxid de cupru). Doza: 25 grame in 10 l apa;

♦  Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru). Doza: 20 grame in 10 l apa;

♦  Zeama bordeleza (sulfat de cupru neutralizat cu lapte de var), se cumpăra produs comercial gata preparat;

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul conform recomandarilor  de pe eticheta” 

 

II. Tratamentul cu ulei horticol (toamna-iarna la vita de vie)

Tratamentul cu ulei horticol are rolul de a combate formele hibernante ale unor daunatori periculosi la vita de vie: paduchele testos al vitei de vie (Parthenolecanium corni), paduchele lanos al vitei de vie (Pulvinaria vitis); acarienii vitei de vie:   paianjenul rosu al vitei de vie (Panonychus ulmi),  acarianul rosu comun al vitei de vie (Tetranychus urticae), acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis), acarianul galicol al vitei de vie (Eriophyes vitis); etc.

Tratamentul de toamna-iarna cu u (1) produs pe baza de  ulei horticol se va efectua numai in perioada de repaus vegetativ total – fenofaza BBCH 00 (momentul când frunzele au căzut in totalitate) in perioada 20 noiembrie-decembrie.

 

Insecticide: se poate folosi la alegere unul (1) din produsele insecticid-acaricide ca:

♦  Ovipron Top (ulei de parafina 800 g/l), Doza 250 ml/10 l apa; Nu aplicati produsul timp de 30 zile inainte sau dupa aplicarea sulfului (sulf micronizat, sulf tip MIF „sulf muiabil”, zeama sulfo-calcica „polisulfura de calciu”, etc.).

ATENTIE !!! Acest tratament se face la 2-3 saptamani dupa primul Tratamentul 1 (produsele cuprice nu se amesteca cu insecticide pe baza de ulei horticol).

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tratamente la vita de vie toamna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii