dec. 28 2017
Virusul Y al cartofului (Potato virus Y): prevenire
Denumire populara: Virusul Y al cartofului, Mozaicul Y al cartofului, Stricul cartofului
Denumire stiintifica: Potato virus Y, PVY, Potato Y potyvirus
Virusul Y al cartofului (Potato virus Y – PVY) este o viroza (boala provocata de virusi) periculoasa la cartof (afecteaza grav plantele si productia). Boala este deosebit de grava la soiurile sensibile si provoaca pagube de pana la 10-80 % din recolta.
Plante atacate/infectate/gazda:
- plante de cultura: cartof, tutun, ardei, tomate, vinete, etc.
- buruieni ca: Trompeta Diavolului – Ciumafaia (Datura stramonium), Spanac salbatic (Chenopodium album), Zârna (Solanum nigrum),
Ciclul bolii
Virusul Y al cartofului (Potato virus Y – PVY) este transmis de la un an la altul prin tuberculi infectati.
Raspandirea virusului de la o planta la alta este realizata:
♦ de afide nepersistent: virusul se ia rapid (in cateva secunde) pe stiletul afidelor, afidele infecteaza noi plante in cateva secunde de hranire, virusul supraviețuiește in stilet 1-2 ore, dupa care este necesara o noua reinfectare a stiletului. Dintre afidele vectori enumeram: paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), paduchele verde la cartof (Macrosiphon euphorbiae), etc.
♦ mecanic prin: unelte, masini agricole, haine lucratori.
Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor
La plantele infectate tarziu apar pete de decolorare ‚clorotice’ alb-galbui pe frunze si incretirea acestora (Vezi fig.). Aceste plante vor dezvolta tuberculi infectati;
Aparitia de: zone necrotice (culoare bruna-negricioasa) in general in jurul nervurilor, frunze cu aspect mozaicat;
Vrejii de cartof proveniti din tuberculi infectati se dezvolta slab (plante pitice), au frunzele concentrate spre varf. Frunele sunt mici si deformate (incretite, zbarcite);
Tuberculii infectati sunt de dimensiuni mici, iar pe acestia apar linii sau cercuri necrotice;
Pentru determinarea exacta a prezentei virusului este necesara efectuarea testelor specifice utilizand testere de la: AGDIA sau LOEWE.
Masuri de preventie/protectie:
- Utilizarea de cartofi de samanta (tuberculi) certificati liberi de agenți patogeni, preferabil 0 %. Nivelul maxim de tuberculi infectati cu PVY este de 5 %;
- Utilizarea de soiuri de samanta de cartof cu toleranta la PVY;
- Dezinfectarea cu Virkon S a uneltelor, echipamentelor, masinilor;
- Pe laturile culturilor culturilor de cartof semincere se cultiva plante bariere (late de 0.6 km) de: grau, ovaz;
- Eliminam din cultura plantele de cartof care manifesta simptomele infectiei cu PVY,
- Combaterea buruienilor, intrucat unele pot fi si plante gazda;
- Combaterea afidelor (utilizand insecticide eficiente) in culturile de cartof, si la culturile din jurul acestora;
- Infiintarea cat mai timpurie a culturii de cartof; etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Virusul Y al cartofului (Potato virus Y): prevenire