dec. 28 2017

Virusul Y al cartofului (Potato virus Y): prevenire

Denumire populara: Virusul Y al cartofului, Mozaicul Y al cartofului, Stricul cartofului

Denumire stiintifica: Potato virus Y, PVY, Potato Y potyvirus

Virusul Y al cartofului (Potato virus YPVY) este o viroza (boala provocata de virusi) periculoasa la cartof (afecteaza grav plantele si productia). Boala este deosebit de grava la soiurile sensibile si provoaca pagube de pana la 10-80 % din recolta.

Plante atacate/infectate/gazda:

Ciclul bolii

Virusul Y al cartofului (Potato virus YPVY) este transmis de la un an la altul prin tuberculi infectati.

Raspandirea virusului de la o planta la alta este realizata:

 ♦  de afide nepersistent: virusul se ia rapid (in cateva secunde)  pe stiletul afidelor, afidele infecteaza noi plante in cateva secunde de hranire, virusul supraviețuiește in stilet 1-2 ore, dupa care este necesara o noua reinfectare a stiletului. Dintre afidele vectori enumeram: paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), paduchele verde la cartof  (Macrosiphon euphorbiae), etc.

♦  mecanic prin: unelte, masini agricole, haine lucratori.

Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor

La plantele infectate tarziu apar pete de decolorare ‚clorotice’ alb-galbui pe frunze si incretirea acestora (Vezi fig.). Aceste plante vor dezvolta tuberculi infectati;

Aparitia de: zone necrotice (culoare bruna-negricioasa) in general in jurul nervurilor, frunze cu aspect mozaicat;

Vrejii de cartof proveniti din tuberculi infectati  se dezvolta slab (plante pitice), au frunzele concentrate spre varf. Frunele sunt  mici si deformate (incretite, zbarcite);

Tuberculii infectati sunt de dimensiuni mici, iar pe acestia apar linii sau cercuri necrotice;

Pentru determinarea exacta a prezentei virusului este necesara efectuarea testelor specifice utilizand testere de la:  AGDIA sau LOEWE.

Masuri de preventie/protectie:

  • Utilizarea de cartofi de samanta (tuberculi) certificati liberi de agenți patogeni, preferabil 0 %. Nivelul maxim de tuberculi infectati cu PVY este de 5 %;
  • Utilizarea de soiuri de samanta de cartof cu toleranta la PVY;
  • Dezinfectarea cu Virkon S a  uneltelor, echipamentelor, masinilor;
  • Pe laturile culturilor culturilor de cartof semincere se cultiva plante bariere (late de 0.6 km) de: grau, ovaz;
  • Eliminam din cultura plantele de cartof care manifesta simptomele infectiei cu PVY,
  • Combaterea buruienilor, intrucat unele pot fi si plante gazda;
  • Combaterea afidelor (utilizand insecticide eficiente) in culturile de cartof, si la culturile din jurul acestora;
  • Infiintarea cat mai timpurie a culturii de cartof; etc.

Fig. 1 Virusul Y al cartofului (Potato virus Y)

Fig. 2 Virusul Y al cartofului (Potato virus Y)

Fig. 3 Virusul Y al cartofului (Potato virus Y)

Fig. 4 Virusul Y al cartofului (Potato virus Y)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Virusul Y al cartofului (Potato virus Y): prevenire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii