nov. 24 2013
Paduchele verde la cartof (Macrosiphon euphorbiae): tratamente, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Homoptera
Familia: Aphididae
Denumire populara: Paduchele verde / Roz al solanaceelor; Paduchele verde al cartofului, tomatelor si vinetelor; Păduchele pătat al cartofului; Paduchele dungat al cartofului, tomatelor si vinetelor, Afide la cartof, tomate si vinete
Denumire stiintifica: Aulacorthum solani sin. Macrosiphum solani, Siphonophora solanifolii, Macrosiphon euphorbiae, Acyrthosiphon solani, Aphis solani, Aulacorthum pseudosolani
Denumire populara in engleza: foxglove aphid, glasshouse-potato aphid, green potato aphid
Paduchele verde este o specie de afide polifaga (consuma hrana variata si ataca numeroase specii de plante). Macrosiphon euphorbiae este raspandit in Europa (din 1917) si America de Nord unde ataca culturile atat in camp, gradini cat si in spatii protejate (solarii, sere, rasadnite).
Paduchele verde/roz (Macrosiphon euphorbiae) provoaca pagube importante culturilor de: tomate, vinete si cartof, dar ataca specii de legume (ardei, bob, sfecla, varza, salata, castravete, etc.) si flori (crizantema, dalie, garoafa, trandafiri, etc.).
Biologia si descrierea paduchelui verde al solanaceelor (cartof, ardei, vinete):
Macrosiphon euphorbiae are exemplarele de tip virginogena aptera (fara aripi) de culoare verde-cenusiu pana la roz, de 2.5-3.2 mm lungime, cu antenele la unele exemplare putin mai lungi decat corpul. Corpul fusiform prezinta dungi longitudinale mai inchise la culoare.
Ciclul biologic:
Paduchele verde poate avea 8-12 generatii de adulti/an, ierneaza depunand oul de iarna sau in sera in stare activa pe culturile infestate. O femela da nastere la 30-50 larve iar o generatie apare la fiecare 3 saptamani.
Atacul si semnele atacului (simptome) de afide-paduchi verzi:
- Pantele atacate au cresteri slabe, se debiliteaza iar recolta scade;
- Intensitatea maxima a atacului in camp are loc in lunile: V, VI, VIII si IX;
- Coloniile de afide verzi se intalnesc frecvent pe: spatele frunzelor, tulpini, inflorescente si flori;
- La cartof exemplarele de culoare verde colonizeaza adesea frunzele mai mici si plantele tinere iar exemplarele de culoare roz ataca si colonizeaza planta de cartof.
Afectarea plantelor:
- Adultii si larvele se hranesc cu ajutorul aparatului bucal adaptat pentru intepat si supt (inteapa planta, sug seva, injecteaza saliva in planta), hranindu-se astfel cu sucul cellular al plantelor si raspandind numeroase viroze ca: Mozaicul Y al cartofului (Solanum virus 2 – PYV), Rasucirea frunzelor mozaicate la tomate si vinete (Solanum virus 7 & 11), Filozitatea tomatelor (Cucumber mosaic virus in tomato – CMV), Mozaicul castravetilor (Cucumis virus 1), Mozaicul salatei (Lactuca virus 1), etc;
- Atacul de paduchi verzi incetineste cresterea rasadurilor iar la exemplarele abia plantate atacul conduce la ofilirea si uscarea acestora.
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Insecticide pentru tratamente foliare
I. Insecticide de ultima generatie:
II. Insecticide:
- Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/kg);
- Kaiso Sorbie 5 EG (5% lambda-cihalotrin);
- Vantex 60 CS (gamma cihalotrin 60 g/l);
- Afinto (500 g/kg flonicamid), etc.
Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la un anumit produs (inseticid).
Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia afidelor rezistente la aceste insecticide.
In cazul in care dupa 6-7 zile (sau mai mult) nu au murit afidele (paduchii) se va repeta tratamentul foliar cu insecticidul specific potrivit (omologat si adaptat fenofazei in care se gaseste lanta).
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paduchele verde la cartof (Macrosiphon euphorbiae): tratamente, combatere