nov. 01 2015

Ceapa Rosie de Fagaras: descriere, cultivare

Ceapa Rosie de Fagaras_1Familia: LILIACEAE

Denumire populara: Ceapa   Rosie de Fagaras

Grupa Legumicola: Legumele Bulboase

Denumire stiintifica: Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

Origine

Soi local de ceapa rosie – care se cultiva din rasad in Tara Fagarasului – Romania.

Descrierea soiului  –   Ceapa   Rosie de Fagaras

Unul din soiurile de ceapa rosie –traditionale, apreciate si cultivate  in centrul tarii.

Bulbul de  Ceapa   Rosie de Fagaras ‘  poate ajunge la 150-160 grame  si la un diametru de 7-8 cm (Vezi fig.). Este se forma sferic-turtita iar culoarea la exterior a tunicilor-pergamentoase ce acopera bulbul este rosie-violacee (Vezi fig).

Bulbul are un gust excelent si o rezistenta buna (mijlocie) la pastrare in depozit.

Perioada de vegetatie (de la infiintarea culturii la recoltat) este de 110-130 zile.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante  putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de ceapa germineaza incepand cu 3-4 ºC si au nevoie de 31 zile pentru a germina. Temperaturile pentru germinare sunt situate in intervalul 10…20 ºC (germineaza in 13…5 zile).

Ceapa (Allium cepa)  prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura  minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 30ºC.

Ceapa necesita vernalizarea bulbilor (temperaturi in intervalul 3-15 ºC) pentru a inflorii.

Pragul de minim de la care partea subterana (bulbul) la ceapa este afectata de inghet este reprezentat de temperaturile <  -8ºC.

Lumina: ceapa este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore), pentru formarea bulbilor. In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Ceapa rosie de Fagaras este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea  este aproape obligatorie la cultura de ceapa.

Atentie !!! –  umiditatea excesiva in sol, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul  – Ceapa rosie de Fagaras are cerinte ridicate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri usoare-mijlocii,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Se cultiva traditional in  solurile aluviale (zona de lunca a raurilor – Lunca Oltului), etc.

Reactia solului:  ceapa prefera  un  pH intre 6-7  dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de ceapa.

Recoltarea bulbului de ceapa ‘Rosie de Fagaras’ se face  preferabil – atunci cand frunzele s-au uscat. Recoltarea se face prin smulgere (Vezi fig.).

Utilizare: bulbul de ceapa ‘Rosie de Fagaras’  se utilizeaza in stare cruda sau preparata in diverse preparate culinare. Frunzele pergamentoase ce acopera bulbul la exterior se utilizeaza la vopsirea ouălor de paste.

Inmultirea se face prin samanta.

Infiintarea culturii de ceapa din soiul ‘Rosie de Fagaras’ se poate face prin rasad:

  •  semintele  semanate primavara  pentru producerea de rasad.
  • Rasadul se planteaza in camp-gradina  la 10 cm intre plante pe rand si 25 cm intre randuri (Vezi fig.).

Boli la ceapaMana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea urpurie (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium),  Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae),  Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum),  Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori la ceapa Musca cepei (Hylemia antiqua); Trips comun (Thrips tabaci); Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 1 Soiul de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 2 Soiul de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 3 Soiul de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 4 Ceapa Rosie de Fagaras

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 5 Soiul de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 6 Soiul de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 7 Soi traditional de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 8 Soiul de ceapa (Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’), in greutate de  148 grame

soiul-Ceapa Rosie de Fagaras

Fig. 9 Soiul de ceapa Allium cepa ‘Rosie de Fagaras’

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ceapa Rosie de Fagaras: descriere, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii