sept. 18 2016

Cultivarea bobului in gradina si camp – tehnologie completa

Cultivarea bobului in gradina_camp_150Bobul (Vicia faba) este o leguma ale carui seminte au un continut ridicat de proteine.

Perioada de la rasarire la recoltare la bob este de 100-140 zile.

Cultura de bob este buna premergatoare la numeroase culturi legumicole, cu exceptia leguminoaselor (fasole, mazare, etc.).

Factori ecologici limitativi pentru cultura de bob:

Temperatura (caldura) – bobul de gradina este o planta putin pretentioasa fata de caldura.

Semintele germineaza incepand cu 4 ºC iar optimul este de 18 ºC. Plantele de Bob de gradina  (Vicia faba)  prefera temperaturi in intervalul  18…28ºC. Temperatura  minima suportata este  de 5ºC iar cea maxima 32ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -4ºC.

Lumina – bobul este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare), la umbra fructificarea este mai redusa. Bobul este o leguma de zi lunga.

Umiditatea (apa):  Bobul (Vicia faba)  este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) si aer. O seceta prelungita afecteaza florile (avorteaza si cad), formarea pastailor si marimea boabelor. Se recomanda obligatoriu instalarea unui sistem de irigare.

Solul – bobul de gradina  este o specie cu cerinte moderate fata de fertilitatea solului, preferand totusi soluri grele – argiloase sau lutoase.

Reactia solului: Bobul prefera un  pH intre 6-7;

Cultura de Bob (Vicia faba)  in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de bob in gradina sunt: castravete, dovlecel, dovleac, spanac, varza, porumb zaharat, sfecla rosie, cartof, etc. Se recomanda rotatia culturii de bob la 2 ani.

Semintele destinate infiintarii culturii de bob se pot trata pentru inoculare cu Rhizobium leguminosarum, utilizand produsul NITRAGIN – inocularea ajuta la fixarea de catre plante a unor cantitati sporite de Azot (N) Atmosferic,  asigurandu-se astfel pana la 90 % din necesarul de N al plantei.

Pentru o buna germinare a semintelor de bob se recomanda inmuierea acestora inainte de semanat,  in apa calda 30 ºC timp de o zi.

Cultura de bob se infiinteaza  primavara, in martie (in mustul zapezii, cand avem o temperatura la sol de 4º … 5ºC) prin semanat direct in camp sau gradina, la o adancime de semanat de 5-7,5 cm, distanta intre randuri este de 50-70 cm, iar distanta intre plante pe rand de 15-25 cm. Semanatul se face manual sau mecanizat cu semanatori.

Se recomanda spargerea crustei pentru a favoriza rasarirea, prasile manuale si mecanice (dupa ce plantele au trecut de 15 cm), si rarirea plantelor.

Esalonarea productiei se poate face prin 3 insamantari la interval de 3 saptamani intre acestea.

Erbicidarea la bob se poate face cu: Benta 480 SL (bentazon), etc.

Fertilizarea la bob

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-30 t/ha.

Fertilizarea de baza „starter”se face cu ingrasaminte din gama YaraMila.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea la  Bobul de gradina se poate face la maturitate deplina, cand pastaile s-au inegrit. Pentru boabe-seminte verzi se vor recolta pastaile verzi, atunci cand boabele au atins marimea specifica soiului.

Combaterea bolilor si daunatorilor la bob

Boli:

Patarea ciocolatie la bob (Botrytis fabae), Putregaiul cenusiu la bob (Botrytis cinerea), Antracnoza  (Colletotrichum lindemuthianum), etc.

Daunatori la bobul de gradina:

Gargarita (Bruchus rufimanus), Afide – Paduchele negru (Aphis fabae), Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii),  etc.

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea bobului in gradina si camp

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea bobului in gradina si camp

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea bobului in gradina si camp

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea bobului in gradina si camp

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea bobului in gradina si camp

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 6 Cultivarea bobului in gradina si camp

Cultivarea bobului in gradina si camp

Fig. 7 Cultivarea bobului in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea bobului in gradina si camp – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii