nov. 09 2016

Cultivarea salatei in solarii iarna-primavara: sfaturi utile

cultivarea-salatei-in-solarii-primavara_150Cultura de salata in solar iarna-primavara in Romania se realizeaza pe suprafete intinse in marile bazine legumicole.

Salata produsa in solar este buna de recoltat la 40 zile de la plantarea rasadului.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea salatei in  solar:

Temperatura (caldura) – salata se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Producerea rasadului se face la temperaturi optime pentru germinare: situate in intervalul 15-22ºC (germineaza in 2-4 zile).

Salata (Lactuca sativa) prefera temperaturi in intervalul 11 ºC … 20ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 29ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -1 … -5 ºC (difera de la varietate la varietate si de fenofaza-in stadiu de capatana formata plantele de salata sunt mai sensibile). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0ºC.

Lumina: salata este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi scurta (<12 ore), zi neutra (12-14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare). Se cultiva cu succes in perioada rece din an in solarii, fiind adaptata acestor conditii.

Umiditatea (apa):

Salata este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este aproape obligatorie la cultura de salata in solar. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solul – Salata este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase. Salata suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului: salata prefera un pH intre 6-6,8;

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de salata pentru cultura in solar iarna-primavara: Touareg, Brighton, Hilton, Alanis, Fulmaria, Shangore, Centore, Mafalda, etc.

Soiurile si hibrizii de salata pentru cultura de iarna-primavara in solar au toleranta la temperaturi scazute.

Sistemul de irigare prin picurare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde urmeaza sa facem plantarea salatei.

Inainte de infiintarea culturii alegem cu grija soiul/hibridul de salata, astfel incat acesta sa fie adaptat culturii dorite: soi/hibrid destinat culturii in solar rece iarna-primavara.

Producerea rasadurilor de salata se face prin semanarea cu 30-40 zile inainte de plantare in rasadnite calde. Rasadurile se produc in tavite alveolate cu latura de 5 cm sau in cubulete nutritive. Semintele de salata vor fi semanate cate 2 (daca rasar ambele urmeaza rarirea) la o adancime de 0,5-1 cm.

La o temperatura de  15-22°C, semintele de salata germineaza in 4 zile.

Infiintarea culturilor de  salata  se face prin rasaduri   in intervalul noiembrie-martie. Pentru esalonarea culturii se pot infiinta culturi la interval de 3 saptamani.

Cultivarea salatei in spatii protejate in perioada rece din an se face  preferabil intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla „pereti dublati” si  pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobita, centrala cu aer cald) pentru perioadele cu temperaturi negative extreme.

Rasadurile de salata la plantare in solar primavara trebuie sa fie bine dezvoltate (10 cm inaltime, cu 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate, calite, Vezi fig. – la cca. 30 zile de la rasarire).

Atentie !!! Se recomanda infiintarea prin rasad produs in tavite alveolate sau la cubulete nutritive pentru a avea o uniformitate buna a plantelor.

Distanta de plantat/semanat intre randuri este de 70 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm (se planteaza cate 2 rasaduri de o parte si de alta a liniei de picurare la 15 cm, Vezi fig.).

Atentie !!! Daca nu vor fi respectate distantele de plantare exista riscul ca salata sa nu formeze capatana.

Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.

Daca temperaturile sunt foarte scazute in solarul rece (chiar daca solarul are pod de folie si pereti dubli), plantele de salata pot fi protejate cu folie microporoasa-panza antiinghet Agril’.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de salata efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul.

Recoltarea capatanii se face manual, pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Plantele sunt bune de recoltat la 40-50 zile de la plantarea rasadului  de salata.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus  se poate face din toamna cu 20 t/ha.

Fertilizarea de baza la salata se face cu ingrasaminte complexe (NPK) fara clor.

Pentru o fertilizare faziala  corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la salata se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor la salata:

Boli la salata: Putregaiul rasadurilor (Pythium spp.)Mana salatei (Bremia lactucae), Putregaiul umed al tulpinilor si frunzelor (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul (Botrytis spp.), Fuzarioza (Fusarium spp.), Rizoctonia (Rhizoctonia solani), Cercosporioza (Cercospora longissima), Rugina salatei (Puccinia opizzi), Antracnoza salatei (Microdochium panattonianum), etc.

Daunatori la salata: Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)Musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Omizile, Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Viermi sarma (Agriotes spp.)AfidelePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)CartitaMusca miniera (Liriomyza spp.), etc.

Cultivarea salatei in solarii primavara

Fig. 1 Cultivarea salatei in solarii primavara

Cultivarea salatei in solarii primavara

Fig. 2 Cultivarea salatei in solarii primavara

Cultivarea salatei in solarii primavara

Fig. 3 Cultivarea salatei in solarii primavara

Cultivarea salatei in solarii primavara

Fig. 4 Cultivarea salatei in solarii primavara

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea salatei in solarii iarna-primavara: sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii