aug. 10 2016

Cultura de castravete amar in gradina & camp

cultura de castravete amar in gradina & camp_150Castravetele amar (Momordica charantia) este o planta cataratoare anuala (asemanatoare cu castravetele), cu crestere rapida, cu o inaltime ce ajunge la 2 metri (in gradina si camp) si carcei,  ce prefera un climat cald.

Fructele tinere  apar la circa 70-90 zile de la plantare in gradina, iar cele mature in 100-110 zile.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura este un factor important si limitativ pentru o crestere optima a Castravetului amar. Acesta prefera temperaturi intre 22-30°C, dar suporta si temperaturi absolute intre 15-38°C. La temperaturi <3°C planta este afectata grav de inghet.

Lumina  Castravetele amar este o planta de zi scurta (< 12 ore) sau neutra (12-14 ore), prefera locurile luminoase (temperament de lumina).

Solul se recomanda sa fie bine drenat, argilo-nisipos, cu fertilitate moderata si un pH optim intre 6- 6,5, el suportand si valori mai mari ale pH-lui 4,5-8.

Udarea  se face cu cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Se recomanda obligatoriu instalarea unui sistem de udare prin picurare.

Substratul trebuie sa bine drenat, usor si bogat in substante nutritive.

Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce la putrezirea radacinilor (aparitia bolilor de sol).

Cultura-Cultivarea de Castravete Amar in Gradina

Producerea rasadului de  Castravetele amar (Momordica charantia)  pentruc cultivare in gradina se face din seminte, ce pot fi recoltate de la castravetii ajunsi la maturitate. Semintele se spala, se usuca si se pastreaza in spatii uscate si racoroase (20°C) pana in primavara viitoare.

Inainte de semanarea semintelor, se recomanda inmuierea semintelor de castravete amar timp de 48 ore in solutie de Atonik (1 ml/1 l de apa), pentru a grăbii si stimula germinarea.

Semanatul semintelor de castravete amar se face la o adancime de 2 cm in ghivece de plastic, cu diametru de 15 cm si suficient de inalte, intr-un substrat pentru rasaduri cu valori ale pH-ului de 6-6,7. Dupa semanare, se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum). Pana la rasarire se poate acoperi ghiveciul cu folie stretch de bucatarie.

Rasadul de castravete amar (Momordica charantia)  nu se repica, acesta este motivul pentru care semanam direct in ghivece cu diametru suficient de mare.

Semintele germineaza  la un optim de 23-26 ºC, in 14-20 zile.

Infiintarea culturilor de  castravete amar (Momordica charantia in gradina se face dupa 15 mai, prin rasadurile produse obligatoriu in spatii protejate (sera, solar, apartament, etc.).  Perioada lunga de vegetatie pana la maturitatea de recoltare a fructeor (110 zile de la plantarea in gradina/solar) si necesarul de caldura, face aproape imposibila infiintarea in tara noastra a culturilor prin semanat direct in camp-gradina. Rasadurile se pot planta afara in gradina doar cand temperatura exterioara depaseste mai multe zile la rand 15-16 ºC (dupa 15-20 Mai). Rasadurile la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate si sa aiba circa 20 zile de la rasarire si 5 frunze adevarate.

Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina, la 1,5 m intre randuri si 40-60 cm intre plante pe rand.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat (mranita) se poate face din toamna cu 20 t/ha.

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-80 g/mp.

Programele de fertilizare sunt oarecum similare cu cele de la castravete.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Palisarea plantelor de castravete amar (Momordica charantia)  cultivate in gradina  este obligatorie, se recomanda conducerea plantelor de castravete amar  pe spalieri sau plase plentru castraveti.

Copilitul  la castravetele amar presupune indepartarea copililor de pe tulpina principala de pe primele 10 noduri, pornind de la baza. Copilirea este necesara intrucat majoritatea florilor femele apar deasupra primelor 10 noduri.

Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul si prasila manuala.

Recoltarea fructelor de castravete amar (Momordica charantia se face la maturitate comerciala (de consum) – inainte ca acestea sa fie prea mari (cu cat castravetele este mai mare cu atat gustul va fi mai amar).

Recoltarea semintelor de castravete amar (Momordica charantia se face la maturitate deplina cand fructul se deschide. Putem recolta seminte din fructe mature si plante sanatoase,  pe care le vom utiliza la infiintarea unei noi culturi.

Bolile castravetelui amar (Momordica charantia) cultivat in gradina: Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis),  Fainarea castravetilor (Sphaerotheca fuliginea),   Ofilirea vasculara (Fusarium oxysporum), etc.

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.); etc.

Daunatorii: CoropisnitaMusculita albaMusca minieraAcarieniiTripsiiAfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Viermii sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste), etc.

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 1 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 2 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 3 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 4 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 5 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 6 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 7 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

Castravetele amar (Momordica charantia)

Fig. 8 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina

cultura-cultivarea castravetelui amar_8

Fig. 9 Cultura de Castravetele amar (Momordica charantia) in gradina, eliberarea semintelor

cultura-cultivarea castravetelui amar_9

Fig. 10 Castravetele amar (Momordica charantia) din gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de castravete amar in gradina & camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii