aug. 07 2016
Infiintarea culturii Castravetelui amar din rasad
Castravetele amar (Momordica charantia) este o planta anuala, cultivata tot mai des si in tara noastra.
Tulpinile de castravete amar sunt taratoare (vreji) acoperite cu perisori ce pot ajunge la lungimi de 1-2 m.
Fructul de castravete amar este alungit, bombat in partea centrala, ascutit la capete cu numerosi negi si tepi.
Solul optim pentru cultivarea castravetelui amar trebuie sa fie bine drenat, argilo-nisipos, cu fertilitate moderata.
Reactia solului: Castravetele amar prefera un pH intre 6-6,5.
Castravetele amar prefera temperaturi constante (suporta greu variatiile bruste de temperatura) intre 22-30°C. Pragul fiziologic minim este de 15°C, iar cel maxim intre 40°C. Sub 3°C planta ingheata.
Umiditatea este un factor important in cultura castravetelui, acesta prefera solurile reavene, impunandu-se astfel instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Udarea excesiva poate conduce la aparitia bolilor de sol.
Castravetele amar este o planta de zi scurta sau neutra, dar iubeste lumina, prefer locurile insorite.
Pregatirea terenului pentru plantarea rasadurilor de castravete amar.
Inca de toama se recomanda fertlizarea terenului cu gunoi de grajd bine fermentat (mranita) 20 t/h. Acestea sunt incorporate in sol prin mobilizarea adanca a solului, printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.
Primavara, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Fertilizarea de baza la castravetele amar se face cu ingrasaminte granulate starter cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.
Fertilizarea faziala la castravetele amar se face cu fertilizanti hidrosolubili administrati cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare.
Fertilizarea foliara la castravete se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.).
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Distanta de plantat intre randuri la castravetele amar este de 1,2-1,5 m iar distanta intre plante pe rand este de 40-60 cm.
Instalarea sistemului de sustinere se face înaintea plantarii intrucat castravetele amar are o crestere rapida si se prinde cu carcei de acesta. Ideala este o plasa de sustinere pentru castraveti sau tutori.
Daca se considera necesar, se poate face si instalarea foliei de mulci de culoare neagra sau alb-negru.
Pentru plantare in gradina sau camp rasadurile de castravete amar trebuie sa fie produse la ghiveci, sa aiba 15-20 zile de la rasarire si sa fie bine calite si libere de agenti patogeni (boli, daunatori). Inaltimea rasadului de 20-30 cm cu 4-6 frunze adevarate.
Plantarea castravetelui amar in gradina & camp se face dupa 15 Mai cand riscul de inghet a trecut.
Inainte de plantare, ghivecele cu rasad de castravete amar se uda bine pentru a mentine substratul lipit de radacini (plantele fara substrat pe radacini mor), iar in timpul plantarii scoatem rasadurile cu grija, astfel incat sa nu deranjam sau sa rupem radacinile. La rasadurile produse in givece din peturi putem proceda la taierea ghivecelor cu un cuter pentru a scoate mai usor rasadul.
Adancimea de plantare este la același nivel cu cel din ghivecele in care a fost produs rasadul.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii Castravetelui amar din rasad