aug. 23 2016

Cultura de ridichii negre in gradina si camp

Cultura de ridichii negre_150Radacinile tuberizate de ridichii negre, se recolteaza la 100-120 zile de la rasarire in camp sau gradina.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de ridichii negre:

Temperatura (caldura) – plantele de Ridichi negre de iarna sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de Ridichi germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 29 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15ºC (germineaza in 6 zile) …20ºC (germineaza in 4 zile).

Ridichea neagra de iarna (Raphanus sativus var. niger)  prefera temperaturi in intervalul 12…26ºC.

Atentie !!! Temperaturile ridicate determina apartitia tulpinilor florifere si afecteaza calitatea radacinilor – recoltei (devin spongioase).

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -2ºC.

Lumina: Ridichea de iarna este o planta de zi lunga (> 14 ore de lumina/zi) cu cerinte ridicate fata de lumina, se cultiva primavara-toamna.

Umiditatea (apa):

Ridichea neagra de iarna este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Seceta prelungita conduce la lignificarea radacinii si intensificarea gustului iute.

Solul  – Ridichea de Iarna este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale, argilo-nisipoase, lutoase, etc.

Reactia solului:  planta  prefera  un  pH intre 6-7;

Cultura de rigichii negre in gradina si camp

Culturi bune premergatoare celei de ridichii negre sunt cele de: castraveti, dovlecei, cartofi, vinete, tomate, ardei, varza, conopida, mazare, fasole. Rotatia culturii pentru ridichii negre este de 3 ani.

Cultura de ridichii negre se infiinteaza in intervalul mai-august  la distanta de 25 cm  intre randuri si 5-10 cm intre seminte  pe rand (urmeaza lucrarea de rarire) la o adancime de semanat de 0,7-1,5 cm.

Lucrarea de rarire la ridichile negre se efectueaza dupa ce toate plantele au rasarit, plantutele cu frunze adevarate se raresc in mai multe etape pana se ajunge la 15 cm intre plante/rand.

Pentru combaterea buruienilor la cultura de ridichii negre efectuam prasile manuale, mecanice, plivit, etc.

Fertilizarea de baza  „starter” la infiintarea culturii cu ingrasaminte complexe (NPK) din gama  YaraMila.

Pentru o fertilizare corecta  utilizati  programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Soiuri si hibrizi de ridichii negre de iarna:

  • Negre rotunde (2009);
  • Runde Schwarzer,
  • Black Radish,
  • Tondo Nero, etc.

Recoltarea radacinilor de ridichii negre de iarna se face cand acestea au atins dimensiunile de consum specifice varietatii (la aproximativ 100-120 zile de la rasarire). Recoltarea se face prin smulgere.

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la cultura de ridiche neagra

Bolile ridichilor: Rugina alba (Albugo candida), etc.

Daunatori la ridichi: Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Musca ridichior  (Delia floralis), Musca plantutelor (Delia platura), Omida fructelor (Helicoverpa armigera), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Buha semanaturilor (Agrotis segetum), Viermi sarma (Agriotes spp.)Viermi albi (Melolontha melolontha)Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Soareci de camp, Cartita, etc.

Cultura de ridichii negre in gradina si camp

Fig. 1 Cultura de ridichii negre in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de ridichii negre in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii