Horticultorul.ro

mart. 16 2014

Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus)

Ridichea alba-micFamilia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE

Ridichea alba de Vara se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ridichea neagra de Iarna, Ridichea de luna, Varza alba, Varza rosie, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Conopida, Gulia, Broccoli, etc.

Denumire populara: Ridichea alba de Vara, Ridichea alba, Ridichi de Vara

Denumirea populara  provine de la culoarea acesteia si de la perioada cand aceasta se consuma cu precadere

Denumire stiintifica: Raphanus sativus

Denumire populara in alte limbi: engleza – Daikon, Leafy daikon, White radish, Radish Summer.

Grupa Legumicola: Legume pentru Radacini, Radacinoase

Utilizare: Legumicola, Planta medicinala

Origine

Originea exacta este necunoscuta se presupune ca ridichea alba ar fi originara din zona Mediteraneana. Se cunoaste faptul ca ridichiile au fost cunoscute si cultivate de catre Chinezi inca de acum 2.000 ani (Candolle, 1883). In Europa ridichile au fost cultivate si cunoscute de catre imperiul Roman (Hegi, 1935).

In Romania Ridichea alba de Vara  se cultiva  in gradinile populatiei si in marile bazine legumicole de pe intreg cuprinsul tarii. Cultura se realizeaza in camp si gradina.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Ridichea alba:

 • Țepușa de Bacău (din 2005), are culoarea alba, de forma cilindrica si ascutita la varf, cu pulpa crocanta si fina, perioada de vegetatie 70 zile;
 • Bianca (din 2005) de forma rotunda, greutate de 200 g, perioada de vegetatie 100 zile, etc.
 • Munchner Bier, de forma ovoida, semilunga cu pulpa alba, greutatea radacini de 200-350 g, perioada de vegetatie 60-70 zile;
 • Omny F1, de forma conica, suculenta, perioada de vegetatie 60 zile;
 • Ravanello Candela Di Ghiaccio, de forma conica;
 • Tokyo Cross F1, de forma globuloasa,  perioada de vegetatie 40-60 zile; etc.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de Ridichi albe de vara sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de Ridichi germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 29 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…20 ºC (germineaza in 6…4 zile).

Ridichea alba (Raphanus sativus)  prefera temperaturi in intervalul 12…26ºC. Temperatura  minima suportata este de 10ºC iar cea maxima 37ºC.

Atentie !!! Temperaturile ridicate determina apartitia tulpinilor florifere si afecteaza calitatea radacinilor (devin spongioase).

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -2ºC.

Lumina: Ridichea alba de Vara este o planta de zi lunga (> 14 ore de lumina/zi) cu cerinte ridicate fata de lumina, se cultiva primavara-toamna.

Umiditatea (apa):

Ridichea alba de Vara este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Seceta prelungita conduce la lignificarea radacinii.

Solul  – Ridichea alba de Vara este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale, argilo-nisipoase, lutoase, etc.

Reactia solului:  planta  prefera  un  pH intre 6-7  dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.3-8.3;

Descrierea plantei:

Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus) este o specie erbacee bienala cu perioada mijlocie-lunga de vegetatie (60-100 zile) pana la formarea radacinii comestibile. Tulpinile florifere, florile si fructele  apar in anul al doilea.

 • Radacina   este  comestibila, globuloasa, ovoida, conica,  pivotanta cu diametru de 4-5 cm si lungimea de 10-30 cm. Culoarea radacinii este alba la exterior cu pulpa de culoare alba, crocanta, suculenta, aroma specifica, (Vezi fig.). Radacina tuberizata la Ridichea alba de Vara provine din hipocotil (zona dintre cotiledoane si colet) si radacina;
 • Frunzele – sunt dispuse intr-o rozeta (4-8 frunze) de forma  lirat-penat-sectate, mari (pana la 50 cm), de culoare verde, cu perisori aspri, lung-petiolate (Vezi fig.);
 • Tulpina florifera – apare in anul al 2-lea este inalta de 0.5-1 metru, cilindrica, bine ramificata, cu perisori aspri si frunze lanceolate;
 • Florile sunt grupate in inflorescenta de tip racem terminal – lax, de culoare alba (Vezi fig.). Infloreste in intervalul mai-septembrie;
 • Fructele sunt de tip silicva indehiscenta terminata cu un rostru conic. Semintele sunt brun-roscate, globuloase (Vezi fig.).

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Ridichea alba de Vara  se utilizeaza ca specie legumicola de la care se consuma radacina utilizata in stare proaspata consumata in diferite preparate.

Recoltarea radacinilor se face cand acestea au atins dimensiunile de consum specifice varietatii (la aproximativ 60-100 zile de la rasarire). Recoltarea se face prin smulgere.

Inmultirea si infiintarea culturii de ridichi albe de Vara face prin:

Semanat in conditii de cultura in camp si gradina. Semanatul se poate face in intervalul aprilie-mai (primavara) la adancimea de 2 cm.

Semanatul pentru viitoarele plante semincere se face primavara (mai) anului I iar obtinerea semintelor se face in anul II (specie bienala).

Bolile ridichilor:  Rugina alba (Albugo candida), etc.

Daunatori la ridichi: Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Musca ridichior  (Delia floralis), Musca plantutelor (Delia platura), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Omida fructelor (Helicoverpa armigera), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Buha semanaturilor (Agrotis segetum), Viermi sarma (Agriotes spp.), Viermi albi (Melolontha melolontha), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Soareci de camp, Cartita, etc.

Ridichea alba

Fig. 1 Ridichea alba (Raphanus sativus)

Ridichea alba

Fig. 2 Ridichea alba (Raphanus sativus)

Ridichea alba

Fig. 3 Ridichea alba (Raphanus sativus)

Ridichea alba

Fig. 4 Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus), fructe

Ridichea alba

Fig. 5 Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus), planta semincera

Ridichea alba

Fig. 6 Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus), planta inflorita

Ridichea alba

Fig. 6 Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus), planta semincera

Ridichea alba

Fig. 7 Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus), seminte

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ridichea alba de Vara (Raphanus sativus)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii