Horticultorul.ro

nov. 28 2021

Tomatele Brickyard F1: cultivare

Tomatele Brickyard F1  reprezinta un  hybrid  profesional de tomate cu crestere determinata comercializat de Syngenta, acesta fiind foarte apreciat de către legumicultori pentru înființarea de culturi in camp deschis si gradina avand ca scop obtinerea de tomate gustoase si aspectuase pentru consum in stare proaspata.

Tomatele Brickyard F1   (Lycopersicum esculentum „ Brickyard F1”) sunt plante anuale de vigoare medie, cu cresterea tulpinii determinata (tomate pitice, a caror inaltime nu trece de 80 cm, nu necesita in general susținere, nu se copilesc, se cultiva in special in camp deschis, gradina), recomandate pentru cultura in gradina si camp in perioada vara-toamna, este un hibrid semitimpuriu (recoltam la 110-120 zile de la infiintarea culturii). Este un hibrid rustic de tomate (toleranță ridicată la temperaturile ridicate din timpul verii si cele mai reci din timpul nopții – dimineții), are foliaj/frunzis bogat ce împiedică formarea arsurilor solare, are internoduri scurte şi port închis, tip tufă.

Fructele de tomate Brickyard F1   sunt uniforme, rotunde (globuloase), de culoare uniforma- rosie, mijlocii-mari, greutatea de cca. 220-250 g/fruct (unele fructe pot ajunge si la 450 g/fruct), pulpa este fermă-cărnoasa (are textura ideala pentru consum in stare proaspata, salate dar si conserve), rosii gustoase cu gust de rosie (aroma excelenta),  utilizate pentru consum in stare proaspata, dar si la prepararea de conserve (suc de roșii, bulion, etc.).

Semanarea semintelor de rosii Brickyard F1 pentru producerea de rasad – se face in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu  0,5 mm de substrat, iar dupa semanare se recomanda udarea.

Germinarea semintelor de rosii Brickyard F1 va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.

Plantarea răsadurilor de tomate Brickyard F1 se face dupa 60 zile de la rasarire,  distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 0,5 m si intre randuri de 0,75-1 m.

Tomatele Brickyard F1 au cresteri de vigoare mica-medie (tulpinile au crestere determinata), florile leaga bine chiar si in condiții de stres. In perioada de vegetatie se recomanda executarea  lucrărilor de mușuroit,  palisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor.

Lumina este un factor important pentru creșterea si fructificarea tomatelor Brickyard F1, acestea au nevoie de locuri însorite.

Udarea trebuie realizata cu cantități moderate de apa utilizând irigarea prin picurare, astfel încât se evita excesul de umiditate.

Fertilizarea tomatelor Brickyard F1

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).

Fertilizarea de baza  „starter”  se face cu îngrășăminte granulate (fara clor)   cu câteva  zile înainte de plantat.  Îngrășămintele  se incorporează in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tomatelor Brickyard F1

Recoltarea tomatelor utilizate pentru consum in stare proaspata se face in parga daca urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pastrate un timp.

Brickyard F1 prezinta tolerante ca:

♦   Fol: 0-1 (US1-2) Ofilirea vasculară (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici rasele 1-2), Toleranță ridicată (HR);

♦ S – Pătarea cenușie a frunzelor de solanaceae (Stemphylium spp./solani), Toleranță ridicată (HR)

Va: 0 – Uscarea\Ofilirea vasculară (Verticillium albo-atrum), Toleranță ridicată (HR);

♦ Vd:0  – Uscarea\Ofilirea vasculară (Verticillium dahliae), Toleranță ridicată (HR)

♦   TSWV –  Virusul petelor de bronz (Tomato Spotted Wilt Virus), Toleranță medie (IR)

Producator: Syngenta

Fig 1 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Fig 2 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Fig 3 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Fig 4 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Fig 5 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Fig 6 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Fig 7 Tomatele Brickyard F1 (Lycopersicum esculentum ” Brickyard F1”)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Brickyard F1: cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii