Horticultorul.ro

ian. 31 2021

Cultura tomatelor in camp

Cultura tomatelor in camp are ca scop obținerea de roșii atat pentru consumul in stare proaspătă cat si pentru industrializare. Daca se respecta tehnologia de cultivare a rosiilor in camp (efectuarea la timp a lucrarilor), aceasta cultura are o dificultate medie.

Tomatele cultivate in camp se pot cutiva ca si: cultura de tomate timpurii in camp (primavara – vara) sau cultura de tomate in camp (vara – toamna).

Fructele de tomate cultvate in camp sunt bune de recoltat  la circa 110-130 zile de la infiintarea culturii.

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI:

Temperatura (caldura) – tomatele sunt extrem de pretentioase fata de temperatura, astfel la temperaturi sub 3ºC, chiar si pentru putin timp, plantele de tomate ingheata.

Semintele germineaza bine in intervalul 20 (germineaza in 8 zile) …25 ºC (germineaza in 6 zile).

Plantele de tomate-rosii (Lycopersicon lycopersicum) prefera temperaturi in intervalul  20…27ºC  si minime fiziologice de 7ºC, suporta maxime de 35ºC.

Lumina: – tomatele sunt plante iubitoare de lumina, iar in camp acestea vor beneficia din plin de aceasta.

Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse „plante debile si imbatranite prematur”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea in exces dupa o perioada de seceta provoacă frecvent– crăparea fructelor.

Udarea (irigarea) rosiilor se face cel mai usor si fara riscul aparitiei de boli  cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Umiditatea relativa a aerului, optima pentru tomate  este in  intervalul 60-70%;

Solul – tomatele au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderata, preferand soluri bine drenate, reavene, lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. Tomatele suporta si solurile argiloase, lutoase, argilo-lutoase, etc.

Reactia solului: tomatele-rosiile prefera un  pH intre 5,5-6.8 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-7,5;

CULTURA DE TOMATE IN CAMP

Culturi bune premergatoare celei de tomate in camp sunt: castravete, dovlecel, dovleac, ceapa, ceapa eșalona, usturoi, praz, mazare, fasolea, bob, etc. Rotatia culturilor – revenirea cu tomate pe aceiasi suprafata de teren este recomandat sa se facă după 3-4 ani. La tomate se poate practica si monocultura, dar exista riscul ca presiunea atacului de boli si dăunători sa crească de la an la an, iar după o perioada de câțiva ani producția sa scadă simțitor (din diverse cauze cumulate) .

Soiuri / hibrizi de tomate cultivate in camp

Pentru cultura de rosii in camp se folosesc soiuri de tomate cu: crestere determinata, de vigoare mica-mijlocie (cele cultivate fara mijloc de sustinere); soiuri cu crestere determinate de vigoare mare (cultivate in benzi pe arac); cu crestere nedeterminate (cultivate in benzi pe arac). Soiurile / hibrizii de tomate cultivate in camp prezinta caracteristici ce fac posibila aceasta cultura cum ar fi: toleranta la temperaturile ridicate din timpul verii; foliaj bogat ce acopera bine fructele protejându-le astfel de arsurile solare din vara; legarea buna a fructelor chiar si in condiții de stres; rezistenta fructelor la arsurile solare; etc.

♦  Soiuri de tomate cultivate in camp fara sistem de sustinere: Brixtone F1, Firmus F1, Bobcat F1, etc. La acestea in functie si de tehnologia de cultura, lucrarile se pot efectua integral mecanizat.

♦  Soiuri de tomate cultivate in camp pe araci: Bobcat F1, Izmir F1, Sandoline F1Beldine F1Ciciu F1,  etc.

Infiintarea culturii de tomate

♦  Cultura de tomate in camp timpurii (primavara-vara) se infiinteaza dupa 5-10 Mai (in Sud) si dupa 10-20 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si s-au inregistrat temperaturi de >10ºC noaptea, mai multe zile la rand. Cultura va fi infiintata prin rasad, cu pamant pe radacini (produs in ghivece,  tavite alveolate, cubulete nutritive), cu varsta de cca. 40-50 zile de la rasarire, bine dezvoltat si calit.

♦  Cultura de tomate in câmp de vara-toamna se infiinteaza in perioada 1-15 iunie. Cultura va fi infiintata prin rasad, cu pamant pe radacini (produs in ghivece,  tăvițe alveolate, cubulețe nutritive), cu vârsta de cca. 40-50 zile de la răsărire, bine dezvoltat si călit.

Pregatirea terenului pentru cultura de tomate in camp

Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul  legumicol printr-o aratura la 25 cm.

Solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei montate pe tractor sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza.

Fertilizarea răsadurilor  de tomate  (cu substrat pe radacini, produse la cuburi, ghivece, tavite alveolate) inainte de plantare se poate face cu Fertilizant / Ingrasamant Omologat prin scufundarea / udarea substratului înainte de transplantare.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10 -12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare: este obligatorie irigarea prin picurare, iar sistemul de irigare se alege / amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea.

Mulcirea – pentru combaterea buruienilor la culturile de tomate in camp  putem sa aplicam peste linia de picurare la înființare folie de mulcire neagra, alb-negru  sau gri.

Distantele de plantare la tomatele cultivate in camp

♦  La culturile de tomate in camp tip prunisoare pentru industrializare distanta de plantare este: 1 m intre randuri si 0,3 – 0,4 m intre plante / rand;

♦  La culturile de tomate in camp pentru consum in stare proaspata (Bobcat F1) distanta de plantare este: 0,75 sau 1 m intre randuri si 0,5 m intre plante / rand;

♦  La culturile de tomate in camp pe biloane distanta de plantare este: 1 m intre randuri si 0,5 m intre plante / rand;

♦  La culturile de tomate in camp pe araci plantarea se face in  benzi / randuri duble: astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm); distanta intre plante pe rand de 0,5 m, iar un spațiul intre rândurile grupate / benzi de 1 m.

Pe tot parcursul cultivarii toamtelor in camp, se vor efectua lucrari de: prasit mecanizat (daca este posibil), prasit manual (sapat manual), plivit (smulgerea manuala a buruienilor), erbicidat (cu erbicide omologate respectând întocmai indicațiile de pe eticheta), fertilizat, tratamente pentru combaterea bolilor & daunatorilor, etc.

Erbicidarea tomatelor cultivate in camp se efectueaza doar la culturile fara folie de mulcire (la care nu a fost aplicata folia de mulcire). Se pot utiliza erbicide ca: Dual Gold 960EC (960 g/l S-metolaclor)  sau Stomp Aqua (455 g/l pendimetalin);  Sencor Liquid 600 SC (Metribuzin 600 g/l); Titus 25 DF  (25% rimsulfuron metil), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Fertilizarea tomatelor cultivate in camp

Fertilizarea de baza  cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-40 t/ha.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Fertilizarea faziala la tomatele cultivate in camp se face cu fertilizanti hidrosolubili administrati cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare utilizand produse: YARA.

Fertilizarea foliara la tomatele cultivate in camp  se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.) de la:  YARA.

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu fara clor prin: fertirigare (YaraLiva Calcinit) sau aplicat pe sol (YaraLiva TROPICOTE) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de:  YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

Biostimulatori foliari  pe baza de aminoacizi: Biostimulator PHYSIOCROP; etc.

 

Recoltarea tomatelor

Recoltarea tomatelor pentru industrializare se face manual sau cu combina cand cca. 80 % din fructe sunt coapte.

Recoltarea tomatelor utilizate pentru consum in stare proaspata se face in parga daca urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pastrate un timp.

Combaterea bolilor si daunatorilor la tomate

Tratamentele la tomate cultivate in camp sunt numeroase si sunt adaptate presiunii bolilor, daunatorilor cat si fenofazelor (stadii de crestere si dezvoltare) in care se găsește cultura. Tratamentele la cultura de tomate au rolul de a prevenii si combate atacul de boli si daunatori. Pentru detalii suplimentare citiți … Tratamente la Tomate in Camp.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Tratamente Cultura BIO pentru boli, daunatori, fertilizare foliara:  PACHET AGRII PACK BIO R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Bolile tomatelor: Mana tomatelorAlternarioza sau patarea neagra a tomatelor „solanaceelor”Mana la solOfilirea fuzariana,  Bacterioze, etc;

Daunatori tomatelor: CoropisnitaAcarieniAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)AfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Omida fructelorMolia miniera (Tuta absoluta)Musca minieraTrips,  Viermi sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste),  CartitaPlosnita verde a tomatelor-rosiilor (Nezara viridula)Musca plantulelor (Delia platura)Tantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.), etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura tomatelor in camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii