apr. 14 2010
Urzica (Urtica dioica): beneficii, proprietati
Urzica doica (Urtica dioica L.) , Urzica mica (Urtica urens L.)
Urzica este o planta medicinala cu diverse proprietati: antimicrobiene, diuretice, antidiareice, hemostatice, emoliente, tonica, astringenta, antianemica, antibiotica, antibronsica.
Are o importanta valoare alimentara intrucat contine: saruri minerale (fier, potasiu), vitamine (C, B2, K, A).
Primavara cand plantele sunt mici (cativa cm.) – se recolteaza si se consuma sub diverse forme:
-preparata fiarta dupa diverse retete: urzici cu maioneza, urzici cu orez, piure de urzici, ciorba de urzici;
– ca salata „se freaca bine cu sare inainte ca sa nu urzice”.
Urzica este folosita ca aliment mai ales primavara – datorita continutului sau bogat in saruri minerale si vitamine ajuta primavara la fortifierea organismului „schimbarea sangelui”.
De la urzica se folosesc in scopuri medicinale: frunzele recoltate primavara-vara, tulpinile recoltate la inflorire, semintele recoltate in toamna si radacinile recoltate in toamna la sfarsitul sezonului de vegetatie.
Proprietati terapeutice:
– frunzele de urzica consumate de mame care alapteaza ( stimuleaza lactatia);
– radacina de urzica diminueaza hipertrofierea prostatei;
– urzica proaspata (abia recoltata) aplicata pe piele „urzicare” este eficienta in reumatism;
– urzicile se pot folosi ca adjuvant (medicament secundar), in diverse forme de cancer: cancer de colon, cancer tiroidian, cancer la vezica urinara.
Infuzia de urzica
Se fierbe o cana de apa, la care se adauga 0 lingura de frunze de urzica. Se lasa la infuzat 2-3 minute. Se beau 2-3 cani/zi.
Categorie: Plante medicinale
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Urzica (Urtica dioica): beneficii, proprietati