apr. 14 2010

Urzica (Urtica dioica): beneficii, proprietati

Urzica doica (Urtica dioica L.) , Urzica mica (Urtica urens L.)

Urzica este o planta medicinala cu diverse proprietati:  antimicrobiene, diuretice, antidiareice, hemostatice, emoliente, tonica, astringenta, antianemica, antibiotica, antibronsica.

Are o importanta valoare alimentara intrucat contine: saruri minerale (fier, potasiu), vitamine (C, B2, K, A).

Primavara cand plantele sunt mici (cativa cm.) – se recolteaza si se consuma sub diverse forme:

-preparata fiarta dupa diverse retete: urzici cu maioneza, urzici cu orez, piure de urzici, ciorba de urzici;

– ca salata  „se freaca bine cu sare inainte ca sa nu urzice”.

Urzica este folosita ca aliment mai ales primavara – datorita continutului sau bogat in saruri minerale si vitamine ajuta primavara la fortifierea organismului  „schimbarea sangelui”.

De la urzica se folosesc in scopuri medicinale: frunzele recoltate primavara-vara, tulpinile recoltate la inflorire, semintele recoltate in toamna si radacinile recoltate in toamna la sfarsitul sezonului de vegetatie.

Proprietati  terapeutice:

–  frunzele de urzica consumate de mame care alapteaza ( stimuleaza lactatia);

– radacina de urzica diminueaza hipertrofierea prostatei;

– urzica proaspata (abia recoltata) aplicata pe piele „urzicare”  este eficienta in reumatism;

– urzicile se pot folosi ca adjuvant (medicament secundar), in diverse  forme de cancer:  cancer de colon, cancer tiroidian, cancer la vezica urinara.

 Infuzia de urzica

Se fierbe o cana de apa, la care se adauga 0 lingura de frunze de urzica. Se lasa la infuzat 2-3 minute. Se beau 2-3 cani/zi.

Categorie: Plante medicinale

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Urzica (Urtica dioica): beneficii, proprietati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii