aug. 18 2020
Soiuri de Cais cu Maturare Tarzie (se coc in luna august)
Soiurile de cais existente permit o recoltare a caiselor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: iunie-august. Soiurile de cais cu maturare tarzie au fructe care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in luna august.
Soiurile de Cais se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (caiselor) astfel: soiuri cu maturarea timpurie (caisele se coc in intervalul iunie – 5 iulie), soiuri cu maturare mijlocie (5 – 25 iulie), tarzii (25 iulie – august).
Caisele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate atat pentru consum in stare proaspata (caise de masa) cat si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri).
Pe pom caisele se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare (in functie de destinatia productiei). Pentru recoltarea tuturor caiselor dintr-un pom sunt necesare circa 3 treceri in 3 saptamani.
CUPRINS:
Soiul de cais Rosii de Baneasa
Soiul de cais Tarzii de Bucuresti
SOIURI DE CAIS CU MATURARE TARZIE (se coc in luna august)
Soiul de cais Adina – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 5 august-10 august; marimea fructelor foarte mare (peste 85 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita, si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galben-deschis, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Augustin – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 5 august-10 august; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor cordiforma; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, de consistenta medie, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, foarte aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mare.
Soiul de cais Callatis – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita, rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Comandor (Constanta 16)- origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-5 august; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor sferica, usor alungita si turtita; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de cais Excelsior – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 70 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita pubescenta (cu peri fini) de culoare galbuie pe partea umbrita, si rosie pe cea insorita (pe circa 40-50 % din suprafata); pulpa de culoare galbena, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, intens aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de cais Favorit – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 10 august-20 august; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor ovoidala; pielita subtire, de culoare portocalie pe partea umbrita, si rosie pe cea insorita (pe circa 40-50 % din suprafata); pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, intens aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Olimp – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 10 august-20 august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 70 g); forma fructelor ovoidala, usor turtita; pielita catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita, si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Ovidius – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mare (65-75 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare orange, de consistenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cais Paviot – este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie-mare (40-60 g); forma fructelor sferic-ovoida, asimetrica; pielita catifelata, de culoare galben-portocalie pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita, cu puncte violacee; pulpa de culoare galben-orange, consistenta, potrivit de suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Rosii de Baneasa – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 80 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (pe cea mai mare parte din suprafata); pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Sirena – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-5 august; marimea fructelor mijlocie-mare (45-55 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de cais Selena – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-10 august; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor ovoidala; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica cu pete, pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, care la supracoacere devine fainoasa, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, fin aromat (aroma de busuioc); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de cais Silvana – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (deshidratate, dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de cais Steaua Rosie – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-1 august; marimea fructelor mica (sub 40 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete, asimetrice; pielita de culoare galben-verzuie pe partea umbrita, si cu nuante rosiatice pe partea insorita; pulpa de culoare galbena, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mare.
Soiul de cais Sulmona – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-15 august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 70 g); forma fructelor ovoidala, usor turtita; pielita fin catifelata, de culoare portocalie pe partea umbrita, cu pete rosii pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica.
Soiul de cais Tarzii de Bucuresti – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-10 august; marimea fructelor mica–mijlocie (30-45 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita groasa, catifelata, de culoare galbena pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul potrivit de dulce, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Trandafirii tarzii – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-1 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita de culoare galben-portocalie, cu puncte mici rosii; pulpa de culoare galbena, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mare.
Soiul de cais Tivoli – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-1 august; marimea fructelor mica-mijlocie (25-40 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-portocalie, cu puncte mici rosii; pulpa de culoare galbena, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cais Umberto – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-10 august; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor ovoidala; pielita groasa, catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (circa 50% din suprafata), cu puncte rosu-inchis; pulpa de culoare portocalie, consistenta, la supracoacere devine fainoasa, suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Cais cu Maturare Tarzie (se coc in luna august)