aug. 12 2020
Soiuri de Cais Timpuriu: se recolteaza 1 iunie – 5 iulie
Soiurile de cais existente permit o recoltare a caiselor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: iunie-august.
Soiurile de Cais se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (caiselor) astfel: soiuri cu maturarea timpurie (caisele se coc in intervalul iunie – 5 iulie), soiuri cu maturare mijlocie (5 – 25 iulie), tarzii (25 iulie – august).
Caisele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate atat pentru consum in stare proaspata (caise de masa) cat si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri).
Pe pom caisele se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare (in functie de destinatia productiei). Pentru recoltarea tuturor caiselor dintr-un pom sunt necesare circa 3 treceri in 3 saptamani.
Soiul de cais Amiral – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mare.
Soiul de cais Carmela – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor foarte mare (90-100 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucuioasa, de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (sucuri, nectaruri, piureuri); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Elmar – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, moale, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Flopia – este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 5-15 iunie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor sferic-ovoidala; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mare.
Soiul de cais Rares – origine Romania; este un soi de cais extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si cu nuante de roz pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mica.
Soiul de cais Royal – origine Franta; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-10 iulie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor sferica-ovoida, usor asimetrica; pielita groasa, pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, neaderenta la sambure, la supracoacere devine portocalie si moale; gustul dulce-vinuriu, aromat fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Timpuriu de Arad – origine Ungaria; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mica-mijlocie (30-50 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita fin catifelata, de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu inchis pe cea insorita, cu pistrui; pulpa de culoare galben-aurie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Timpuriu de Chisinau – origine Moldova; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor sferic-alungita, usor asimetrica, turtita lateral; pielita fin catifelata, de culoare galbena; pulpa de culoare galbena, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor, slab aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cais Tudor – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (35-50 g); forma fructelor sferica, usor ovoidala, usor asimetrica, turtita lateral; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (prepararea dulceturi, gemuri, sucuri sau compot); vigoare pom mare.
Soiul de cais Valeria – este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare galben-portocalie, cu puncte rosii; pulpa de culoare galbena, cu o consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mica.
Soiul de cais Viorica – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (100-120 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita de culoare orange; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Cais Timpuriu: se recolteaza 1 iunie – 5 iulie