Horticultorul.ro

aug. 12 2020

Soiuri de Caise cu Maturare mijlocie – se coc in luna iulie

Soiurile de cais existente permit o recoltare a caiselor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: iunie-august. Soiurile de cais cu maturare mijlocie au fructe care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in luna iulie.

Soiurile de Cais  se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (caiselor) astfel:  soiuri cu maturarea  timpurie (caisele se coc in intervalul iunie – 5 iulie), soiuri cu matuare  mijlocie (5 – 25 iulie), tarzii (25 iulie – august).

Caisele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate atat  pentru consum in stare proaspata (caise de masa) cat si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri).

Pe pom caisele se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare (in functie de destinatia productiei). Pentru recoltarea tuturor caiselor dintr-un pom sunt necesare circa  3 treceri in 3 saptamani.

 

CUPRINS:

 

Soiul de cais Andrei

Soiul de cais Bergeron

Soiul de cais Cea mai buna de Ungaria

Soiul de cais Dacia

Soiul de cais Goldrich

Soiul de cais Hargrand

Soiul de cais Kioto

Soiul de cais Luizet

Soiul de cais Mamaia

Soiul de cais Mari de Cenad

Soiul de cais Neptun

Soiul de cais de Olanda

Soiul de cais Reale Di Imola

Soiul de cais Sulina

Soiul de cais Sungiant

Soiul de cais Saturn

Soiul de cais Venus

 

SOIURI DE CAIS CU MATURARE MIJLOCIE

Soiul de cais Andrei – origine Romania; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor foarte mare (peste 70 g); forma fructelor sferica; pielita galbena-portocalie pe partea umbrita si rozie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mica.

 

Soiul de cais Bergeron – este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 1 iulie-10 iulie; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galben-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Cea mai buna de Ungaria (Meilleur d’Hongrie) – origine Ungaria; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (40-60 g); forma fructelor sferic-alungita, usor asimetrice; pielita de grosime medie, catifelata, de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosie-rozie pe cea insorita, cu puncte de culoare rosu-violet; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, bun si foarte aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Dacia – origine Romania; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 5 iulie-20 iulie; marimea fructelor foarte mare (90-100 g); forma fructelor sferica; pielita catifelata, de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Goldrich – origine S.U.A.; este un soi de cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 3 iulie-10 iulie; marimea fructelor foarte mare (55-75 g); forma fructelor sferica; pielita portocalie, cu rosu carmin pe circa 25% din suprafata fructului (partea insorita); pulpa de culoare portocaliu intens, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cais Hargrand – origine Ungaria,  este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 5 iulie-20 iulie; marimea fructelor foarte mare (90-100 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Kioto – este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 5 iulie-20 iulie; marimea fructelor foarte mare (peste 80 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosu-aprins pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Luizet – origine Ungaria; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor mare (65-75 g); forma fructelor sferic-alungita, asimetrica; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si galbeportocalie pe cea insorita; pulpa de culoare galben-orange, de consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, intens aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Mamaia – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (50-60 g); forma fructelor sferic-alungita, cordiforma; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cais Mari de Cenad – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 80 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita groasa, pubescenta (cu peri fini), de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (circa 50% din suprafata), cu puncte rosu-inchis; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Neptun – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 18 iulie-25 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (45-55 g); forma fructelor oviodala, usor alungita, ascutita la varf; pielita pubescenta (cu peri fini), catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, slab aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais de Olanda (De Breda, Ananas) – este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (50-60 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita catifelata, de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-usor rosiatica, suculenta, neaderenta la sambure, care la supracoacere devine fainoasa; gustul dulce-acrisor, foarte aromat (aroma de ananas); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Reale Di Imola – origine Italia; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 1 iulie-10 iulie; marimea fructelor mare (40-55 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul foarte dulce, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Sulina – origine Romania; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 iulie-25 iulie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor sferic-alungite, usor asimetrice; pielita pubescenta (cu peri fini), catifelata, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si orange pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Sungiant – este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 5 iulie-15 iulie; marimea fructelor foarte mare (90-100 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare galben-orange; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cais Saturn – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor sferica-putin turtita, usor asimetrica; pielita catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si cu pete rosii pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mica.

 

Soiul de cais Venus – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mari-foarte mari (peste 80 g); forma fructelor sferica-putin turtita pe lateral, usor asimetrica; pielita catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (deshidratate, dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mica.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Caise cu Maturare mijlocie – se coc in luna iulie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.