aug. 28 2020
Soiuri de Cires cu maturare mijlocie – descriere
Soiurile de cires existente permit o recoltare a cireselor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: 15 mai – 15 iulie (acest interval poate sa varieze cu 2-3 saptamani in functie de zona de cultura, care poate fi mai rece sai mai calda). Soiurile de cires cu maturare mijlocie au fructe care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in luna 1-15 iunie.
Soiurile de Cires se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (cireselor) astfel: soiuri de cirese cu maturarea timpurie (ciresele se coc in luna mai), soiuri de cirese cu matuare mijlocie (1 – 15 iunie), soiuri de cirese tarzii (15 iunie – iulie).
Ciresele sunt fructe care nu isi continua maturarea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea cireselor se face la maturitate deplina, dintr-o singura trecere atunci cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, continut in zaharuri, etc.).
Soiurile de cires sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (cirese de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc, rachiu, etc.
CUPRINS:
Soiul de cires Negre de Bistrita
Soiul de cires Rosii de Bistrita
SOIURI DE CIRESE CU MATURARE MIJLOCIE, cirese cu maturare in 1-15 iunie
Soiul de cires Ana – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (5,5-6,5 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubinie; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Carmen- origine Ungaria, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 5 iunie-15iunie; marimea fructelor mare (10-12 g); forma fructelor cordiforma (in forma de inima); pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis visinie; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta; gustul dulce-echilibrat (aciditate-zaharuri); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de cires Cerna – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor tronconica; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins, sensibila la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare rosie; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mica.
Soiul de cires Colina – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-6,5 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosiatica, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (prepararea de dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Ferrovia- origine Italia, este un soi de cires cu maturare timpurie-mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 25 mai-7 iunie; marimea fructelor mijlocie (9 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa semipietroasa (semicrocanta), culoare rozie; gustul echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma discreta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mica.
Soiul de cires Iva – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-7 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu rubinie, cu rezistenta la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Jubileu – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mare (7-7,5 g); forma fructelor aproape sferic-turtita; pielita groasa, lucioasa, de culoare rosu deschis; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Linda –este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-20 iunie; marimea fructelor mare (6-8 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, groasa, de culoare rosu-rubiniu-inchis; pulpa de culoare rosie, slab aderenta la sambure; gustul (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Negre de Bistrita – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoid-turtita, cu varful rotunjit; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis- neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosu-inchis cu nervuri crem, aderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Pietroase de Cotnari (Boambe de Cotnari) – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7,5 g); forma fructelor aproape cordiforma; pielita de culoare galbena, acoperita cu roz-rosiatic; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in prepararea de dulceata sau compot; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Ponoare – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5-6 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu purpuriu; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Regina – origine Germania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor foarte mare (10-11 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, culoare rosie; gustul dulce, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma discreta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Rosii de Bistrita – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis, rezistenta la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), cu suculenta medie, de culoare rosiatica; gustul dulce-acrisor (echilibrat), fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de cires Ramon Oliva – origine Franta, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 25 mai-5 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-6 g); forma fructelor cordiform-rotunjita; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare rosiatica; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare; vigoare pom mare.
Soiul de cires Roze – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (5-6 g); forma fructelor ovoid-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu-portocalie; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Sam – origine Canada, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-6 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosie; pulpa semipietroasa (semicrocanta); gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru industrializare; vigoare pom mare.
Soiul de cires Szomolyai fekete (Cires Negru de Szomolya) –este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis-negru; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta; gustul dulce cu aroma distincta, excelenta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau conservate; vigoare pom mare.
Soiul de cires Somesan – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-6,5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosiatica, cu rezistenta la crapare; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acidulata; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires amar Silva (Amar de Dambovita) – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor mica (3 g); forma fructelor aprope sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis-neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosu intens; gustul amar, usor acidulat; fructele sunt folosite in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mare.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Cires cu maturare mijlocie – descriere