aug. 28 2020
Soiuri de Cires de Mai – Timpurii: descriere, caracteristici
Soiurile de cires existente permit o recoltare a cireselor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: 15 mai – 15 iulie (acest interval poate sa varieze cu 2-3 saptamani in functie de zona de cultura, care poate fi mai rece sai mai calda).
Soiurile de cires cu maturare timpurie au fructe care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in luna mai.
Soiurile de Cires se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (cireselor) astfel: soiuri cu maturarea timpurie (ciresele se coc in luna mai), soiuri cu matuare mijlocie (1 – 15 iunie), tarzii (15 iunie – iulie).
Ciresele sunt fructe care nu isi continua maturarea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea cireselor se face la maturitate deplina, dintr-o singura trecere atunci cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, continut in zaharuri, etc.).
Soiurile de cires sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (cirese de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc, rachiu, etc.
CUPRINS:
Soiul de cires Bigarreau Moreau
Soiul de cires Bigarreau Burlat
Soiul de cires Cea mai timpurie
SOIURI DE CIRESE DE MAI (timpurii)
Soiul de cires Bigarreau Moreau – origine Franta, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 mai; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma, usor asimetrica; pielita lucioasa, de culoare rosie la maturitatea de recoltare si rosu foarte inchis la maturitate deplina; pulpa de culoare rosu-inchis, pietroasa, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de cires Bigarreau Burlat– origine Franta, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 mai; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis; pulpa de culoare rosie, pietroasa, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Cea mai timpurie (Fruheste der Mark) – origine Germania, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 5-15 mai; marimea fructelor mica (3-4 g); forma fructelor sferica-alungita; pielita lucioasa, subtire, de culoare rosie la maturitatea de recoltare si rosu inchis la maturitate deplina; pulpa de culoare rosu-inchis cu nervuri galbui, moale, foarte suculenta; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Early Lory – origine S.U.A., este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15-25 mai; marimea fructelor mare (7g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu rubiniu inchis; pulpa pietroasa, suculenta, neadereenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Merchant – origine Anglia, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 mai-5 iunie; marimea fructelor mare (8-9 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), neaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Rivan– origine Suedia, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 mai; marimea fructelor mijlocie (4-6 g); forma fructelor cordiform-aplatizata; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis, sensibila la crapare; pulpa de culoare rosie, semipietroasa, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de cires Spectral – origine Romania, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 mai-30 mai; marimea fructelor mare (5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de cires Timpurii de Bistrita – origine Romania, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 mai-5 iunie; marimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoid-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de cires Valerij Cskalov –este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 mai-1 iunie; marimea fructelor mare (5-6,5 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu rubiniu inchis; gustul foarte dulce si aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Cires de Mai – Timpurii: descriere, caracteristici