aug. 28 2020

Soiurile de cires tarzii – descriere, caracterisici

Soiurile de cires existente permit o recoltare a cireselor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: 15 mai – 15 iulie (acest interval poate sa varieze cu 2-3 saptamani in functie de zona de cultura, care poate fi mai rece sai mai calda). Soiurile de cires cu maturare tarzie au fructe care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in luna 15 iunieiulie.

 

Soiurile de Cires  se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (cireselor) astfel:  soiuri cu maturarea  timpurie (ciresele se coc in luna mai), soiuri cu matuare  mijlocie (1 – 15 iunie), tarzii (15 iunie – iulie).

 

Culoarea pielitei (epidermei, cojii) cireselor poate fi: alba, alb cu roz, galbena, galben cu rosu,   rosie, rosu-aprins, rosu-inchis, caramizie,   neagra,   pestrita,   vargata, etc.

 

Ciresele sunt fructe care nu isi continua maturarea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea cireselor se face la maturitate deplina, dintr-o singura trecere atunci cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, continut in zaharuri, etc.).

 

Soiurile de cires sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (cirese de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc,  rachiu, etc.

 

CUPRINS:

 

Soiul de cires Armonia

Soiul de cires amar Amara

Soiul de cires Daria

Soiul de cires Germersdorf

Soiul de cires Hedelfinger

Soiul de cires Izverna

Soiul de cires Karina

Soiul de cires Katalin

Soiul de cires Kordia

Soiul de cires Kunzego

Soiul de cires Lapins

Soiul de cires Maria

Soiul de cires Pietroase galbene Donissen

Soiul de cires Pietroasa mare neagra

Soiul de cires Pietroasa neagra de Cisnadie

Soiul de cires Pietroase Napoleon

Soiul de cires Rubin

Soiul de cires Schneider

Soiul de cires amar Special

Soiul de cires Stella

Soiul de cires Stella Compact

Soiul de cires Skeena

Soiul de cires Staccato

Soiul de cires Summit

Soiul de cires Sunburst

Soiul de cires Sylvia

Soiul de cires Uriase de Bistrita

Soiul de cires Van

 

 

SOIURI  DE CIRESE TARZII, cirese cu maturare in 15 iunie – iulie

Soiul de cires Armonia –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor cordiform-rotunjita; pielita lucioasa, de culoare galbena acoperita cu rosu aprins pe circa 80-90% din suprafata; pulpa pietroasa (crocanta), galbena, neaderenta la sambure; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires amar Amara–este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (4 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis-neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), de culoare rosu sangeriu; gustul foarte amar; fructele sunt folosite in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Daria – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7 g); forma fructelor tronconica; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rozie, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si in industria alimentara (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Germersdorf  (Bigarreau Germersdorf)– origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mare (7-7,5 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa, suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Hedelfinger (Hedelfinger Riesenkirsche)– origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie – 5 iulie; marimea fructelor supramijlocie-mare (6,5-7 g); forma fructelor cordiform-alungita; pielita groasa, lucioasa, de culoare rosu-rubinie; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosu inchis; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Izverna (Isverna)– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie – 30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7,5 g); forma fructelor sferica, cu varful trunchiat; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosie; gustul dulce-slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Karina – origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie – 5 iulie; marimea fructelor mare (9-10 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu rubiniu foarte inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Katalin – origine Ungaria, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie – 5 iulie; marimea fructelor mare (8-9 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita groasa, lucioasa, de culoare rosu rubiniu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosu inchis; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Kordiaorigine Cehia, este un soi de cires cu maturare tarzie, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (9-10 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, culoare rosu sangeriu, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma discreta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Kunzego –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mijlocie (5-6 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare galben pai, acoperita pe suprafata redusa cu rosu; pulpa de culoare galbuie, suculenta; gustul dulce, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Lapins –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (4-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa de culoare rosie-rozie, crocanta, suculenta; gustul dulce foarte aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Maria – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosie, cu suculenta medie; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si in industria alimentara (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Pietroase galbene Donissen– origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (4,5 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare galbena; pulpa pietroasa (crocanta), cu suculenta medie, de culoare galben-albicioasa, neaderenta la sambure; gustul dulce usor astringent; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Pietroasa mare neagra (Grosse schwarze Knorpelkirsche)– este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor sferic-cordiforma; pielita lucioasa, de grosime medie, culoare rosu inchis-neagra; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare roz-rosiatica, semiaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Pietroasa neagra de Cisnadie (Pietroasa neagra Pitz)– este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma tronconice; pielita lucioasa, subtire, culoare rosu inchis-neagra; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Pietroase Napoleon –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor cordiform-alungita; pielita lucioasa, de culoare alb-galbuie, cu nuante rosii pe partea insorita; pulpa pietroasa (crocanta), neaderenta la sambure; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Rubin– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma, cu varful rotunjit; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Schneider –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (8-10 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires amar Special – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-25 iunie; marimea fructelor mare (6 g); forma fructelor sferica-reniforma; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis-negru; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosu sangeriu inchis, suculenta; gustul amar; fructele sunt in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Stella– origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor supramijlocii (6-6,5 g); forma fructelor ovoid-alungita, asimetrica, cu varful alungit; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in prepararea de dulceata sau compot; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Stella Compact– origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor supramijlocie-mare (6-7,5 g); forma fructelor cordiform-ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis-neagra; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Skeena – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare  (peste 8 g); forma sferica-usor aplatizata; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), semiaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Staccato – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 30 iunie-10 iulie; marimea fructelor foarte mare  (10-11 g); forma cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), rezistenta la crapare; gustul foarte dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Summit – este un soi de cires cu maturare tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-25 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu; pulpa semipietroasa (semicrocanta), suculenta, culoare rosie, rezistenta la crapare, neaderenta la sambure; gustul dulce aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Sunburst – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (10-12 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa de culoare rosie, suculenta; gustul dulce aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Sylvia–este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor foarte mare (8-10 g); forma fructelor sferic-aplatizata; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (consistenta) de culoare rosie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Uriase de Bistrita– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (8-8,5 g); forma fructelor sferica-ovosferica, simetrica; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Van – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor sferica-usor aplatizata, cu varful trunchiat; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis stralucitor; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare roz-rosiatica, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiurile de cires tarzii – descriere, caracterisici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii